Genç Yazarlar Atölyesi geleceğin yazarlarını yetiştiriyor!

İBB Kültür A.Ş’nin hayata geçirdiği Yaz’İstan’bul Genç Yazarlar Atölyesi’nde eğitimler devam ediyor.Öğrenciler 9 hafta boyunca ücretsiz olarak hikaye, şiir, deneme, portre konularında eğitim alacak ve aynı zamanda her hafta usta yazarlarla buluşacaklar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş’nin bu yıl ilkini gerçekleştirdiği Yaz’İstan’bul Genç Yazarlar Atölyesi’nde dersler devam ediyor. Daha önce de Çocuk Yazarlar Atölyesi ile çocukların yaşadıkları şehri tanıması, hissetmesi ve bunu Türkçe’nin dil zenginliği içerisinde en güzel biçimde anlatmasını amaçlayan eğitimler ve yarışmalar düzenleyen İBB Kültür A.Ş bu hafta liseli gençlere yazarlık eğitimi vermeye başladı.

Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü’nde yapılan eğitimlerde sabah ve öğle dersleri olmak üzere her kategori için iki ayrı sınıf oluşturuldu. 15 ila 20 kişilik sınıflarda eğitim gören gençlere ‘Hikaye’ kategorisinde Bahtiyar Aslan- Mukadder Gemici, Şiir kategorisinde Özcan Ünlü- Şakir Kurtulmuş; Deneme kategorisinde Cihat Zafer- Mehmet Şeker, Portre kategorisinde ise Fahri Tuna ve Nesrin Çaylı yazarlığa dair eğitimler verdi. 9 hafta süreli eğitimlerin ardından genç yazarlar sertifikalarını alacak.

ÖĞRENCİLERİN METİNLERİ KİTAP OLACAK

Atölye kapsamında gençlere; kurgu dışı metin, kurgusal metin, kurgusal metinde olay örgüsü, karakter oluşturma, yazma süreci, yazar kimdir, kelime dağarcığı geliştirme, metin yazma teknikleri edebi türler ve Türkçe dilbilgisi gibi konularda; eğitmenle birlikte belirlenecek program kapsamında çocukların hem hayal güçlerini hem de yazma becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimler veriliyor. Dünyadan ve Türk edebiyatından örneklerle gerçekleştirilen derslerde, edebî metin okuma ve analizleriyle öğrenciler düşünsel bir süreçten geçerek nitelikli bir metin nasıl oluşturulur tüm detaylarıyla öğreniyorlar. Öğrencilere her hafta farklı bir metin yazdırılacak, yazılanlar üzerinden analizler yapılarak öğrencilerin yazarak kendilerini geliştirmelerine yardımcı olunacak. Atölye boyunca gençlerin yazacağı metinler ise atölye sonunda bir kitapta toplanacak.

HER HAFTA MEDENİYET SÖYLEŞİLERİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Atölye çalışması kapsamında sabah kategorisinin ders bitiminde Medeniyet Söyleşisi etkinliği düzenlenecek. İlki 17 Mart’ta gerçekleştirilen söyleşinin konuğu Prof. Dr. Nurullah Genç olmuştu. Tarih, sanat, edebiyat gibi konular üzerinden anılarını anlatan Genç’e etkinlik sonrası Dünya Mirası İstanbul adlı kitap hediye edilmiş, Medeniyet Söyleşisi sonrasında ise Nurullah Genç Rüveyda adlı kitabını imzalayarak öğrencilere armağan etmişti. Bu hafta ise söyleşilerin konuğu ise Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı ve Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan oldu. Doğan’ın kırk yıllık yazarlık serüveninde yirmi beşin üzerinde deneme, araştırma ve inceleme kitabı bulunuyor. Hazırladığı Büyük Türkçe Sözlük Türkçemize en büyük hizmetlerinden birisi olarak görülüyor. Genç kalemlerle söyleşi kapsamında buluşan usta yazar Mehmet Doğan, yazarlık konusunda gençlere tavsiyelerde bulunarak bol bol okumaları ve yazma pratiklerini geliştirmelerini söyledi.

“OKUYAN, YAZAN, ÜRETEN GENÇLERE DESTEK OLACAĞIZ”

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner, “Genç yazarlara her zaman ihtiyaç var” diyerek şunları söyledi: “Çünkü teknolojinin her anlamda insanların hayatına sirayet ettiği bu dönemde ne yazık ki yazılı kültür yerini görselliğe bıraktı ve bu durum toplumumuzu da doğrudan etkiledi. Gençlerimiz ve çocuklarımız günün büyük bir bölümünü sosyal medyada harcıyor. İçi boş, yüzeysel küçük metinler dışında, uzun soluklu kitap okuma alışkanlığı ne yazık ki zayıflıyor. Görselliğin ön planda tutulması, içeriğin, diğer bir dille mananın göz ardı edilmesine neden oluyor. Biz burada; okuyan, yazan ve üreten bu gençleri, çıktıkları yolda mükâfatlandırarak destek olacağız. Okuyarak, hayatı tahlil ederek ve yazarak kalemlerini günbegün daha da güçlendirecekler. Amacımız bu gençlerimizin kitapla olan bağlarını kuvvetlendirmek ve yaratıcılıklarını destekleyerek önemli eserlere imza atmalarına vesile olmak.”

Genç Yazarlar Atölyesi geleceğin yazarlarını yetiştiriyor! ile ilgili etiketler genç yazarlar atölyesi ibb kültür aş
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.