Gemicilerin korkulu rüyası! İstanbul büyüklüğünde...

Antarktika’dan temmuz ayında kopan ve İstanbul'dan 500 kilometre kare, Paris’ten ise yaklaşık 60 kat büyüklükte olan dev A68 buzulu gemiciler için büyük tehlike oluşturuyor...

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Güney Yarım Küre'deki Antarktika'dan temmuzda kopan dev buzulun ayrıntılı görüntülerini yayımladı.

NASA'nın Earth Gözlemevi'nin eylülde çektiği görüntülerde A68 isimli mega buz dağının, koptuğu Antartika'nın kuzeybatısındaki Larsen bariyerinden giderek uzaklaştığı belirtiliyor.

buzul2

5 bin 800 kilometrekare (İstanbul'un yüzölçümü 5 bin 315 kilometrekare) büyüklüğünde ve milyarlarca ton ağırlığında olan buz kütlesinin seyir hâlinde olması ise gemiciler için büyük tehlike arz ediyor.

buzul3

UYDULARLA TAKİP

Bilim insanları Paris'in yaklaşık 60 katı büyüklüğündeki buz dağının rüzgârlar ve akıntılar nedeniyle daha kuzeye kayacağını belirterek, bu durumun Güney Küre'deki denizcilik faaliyetlerini tehlikeye soktuğunu açıkladı.

buzul5

NASA, IceBridge projesi kapsamında Güney A68 buzulunun hareketlerini izlemeye devam edecek.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ise Sentinel-1 ve CryoSat-2 uyduları aracılığıyla Güney Kutbu'nun hareketlerini takip ediyor.

buzul

Gemicilerin korkulu rüyası! İstanbul büyüklüğünde... ile ilgili etiketler NASA buzul antartika esa
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.