19 Eylül Gaziler Günü nedir, neden kutlanır?

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Mustafa Kemal Atatürk'e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü mareşallık rütbesi ve gazilik unvanının verilmesi sebebiyle bugün Gaziler Günü olarak kutlanıyor. 19 Eylül Gaziler Günü'nün önemi ve neden kutlandığı vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Gaziler Günü nedir? Önemi ne? Neden kutlanıyor? Ayrıntılar haberimizde...

19 Eylül, vatanı uğruna ölümü göze almış kahramanları onurlandırmak için ülkemizde her yıl  kutlanır. Resmi bir gün olmayan Gaziler Günü 2002 yılından beri kutlanıyor. Vatandaşlar, Gaziler Günü'nün önemini ve neden kutlandığını merakla araştırmaya başladı. Peki, Gaziler Günü'nün önemi nedir? Detaylar haberimizde...

19 Eylül Gaziler Günü nedir, neden kutlanır?

GAZİLER GÜNÜ NEDİR?

13 Eylül 1921′ de kazanılan Sakarya Zaferi'nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği'ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi'nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

Sakarya Meydan Muhaberesi'nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM'since Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir.

19 Eylül, “Gaziler Günü” olarak kutlanmaktadır. Gaziler gününde yapılacak törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2003 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir.

19 Eylül Gaziler Günü nedir, neden kutlanır? ile ilgili etiketler Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Kemal gazi gaziler günü
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.