Gaz sancısı nasıl geçer? Gaz sıkışmasına ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler!

Gaz sancısı nasıl geçer? Karın şişkinliği, ağrı ve geğirme gibi belirtilerle kendini gösteren gaz sancısı günlük hayatı olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bazı besinlerin sindirimi sırasında ya da sonrasında mide veya bağırsaklarda gaz oluşur ve kişininin sancı çekmesine sebep olur. Peki, Gaz sancısı nasıl geçer? Gaz sıkışmasına ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...

Gaz sancısı nasıl geçer? Yuttuğumuz hava ile ve besinlerin sindirimi ve parçalanması esnasında bağırsaklara hava kaçması sonucunda mide ve bağırsaklarda gaz oluşur ve gaz miktarı çok olursa gaz sıkışması görülür. Bu sıkışma şiddetli gaz sancısına ve şişkinliğe yol açabilir. Peki, Gaz sancısı nasıl geçer? Gaz sıkışmasına ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...

gaz sıkışması ile ilgili görsel sonucu

GAZ SANCISI NASIL GEÇER?

Gaz sıkışması ya da diğer adı ile gaz sancının nasıl ortaya çıktığı, gaz sancısı belirtileri doğrultusunda değişiklikler gösterebilir. Bazı besinlerin sindirimi sırasında ya da sonrasında mide veya bağırsaklarda gaz oluşur. Bu durum son derece normaldir. Özellikle süt, peynir gibi hayvanlardan alınan besinlerde ya da fasulye, barbunya gibi bakliyatlarda sindirim sürecinde sıklıkla gaz oluşur. Bağırsakta oluşan gaz sancısı genellikle ishale yol açarken, midede oluşan gaz sancısı mide bulantısı gibi belirtilere sebep olabilir.

Karın ağrısı ve gaz sancısı problemi yaşayan kişinin öncelikli olarak beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Probleme neden olan besinin ne olduğunu belirlemeli ve o besini olabildiğince az tüketmelidir. Kişi alerjisi olan bir gıdayı tükettiğinde de gaz problemiyle karşılaşabilir. 

Nane çayı, papatya çayı, rezene, zencefil, ılık suda tarçın gaz sancısını rahatlatır. Prebiyotik yoğurtlar, bağırsakta emilimi kolaylaştırır. Bu nedenle, günde bir küçük kâse yenilmelidir. Bütün bu yiyeceklere ve diyete rağmen gaz sorunu devam ediyorsa, mutlaka bir doktora gözükmekte fayda vardır.
Ailede bağırsak ve mide ile ilgili kanser vakası varsayada yaşanmış ise, doktor kontrolünde mutlaka bir tarama yapılmalıdır.
Gluten alerjiniz varsa, belirli diyetler yapmak zorunda kalırsınız.
Yemek yerken acele yemeyin, küçük porsiyonlar ile yemek yiyin,
Sakız çiğnemeyin, pipetle içecek içmeyin, yapay tatlandırıcı kullanmayın ve düzenli egzersiz yapın.

Yavaşça bir bardak ılık su içerseniz bir rahatlama hissedeceksiniz.
Üzerinizde dar kıyafet varsa bir an önce bunlardan kurtulmaya çalışın ve vücudu sıkmayın.
Yüz üstü uzanarak vücudunuzu rahatlatın.
Karın bölgesine masaj yaparak gazın atılmasını hızlandırabilirsiniz.
Bir yakınınızdan bel çevrenize ve sırtınıza yukarı aşağı şekilde masaj yapmasını isteyebilirsiniz.

GAZ SANCISI NEDEN OLUR?

Bir yiyeceğe karşı vücudun gösterdiği intolerans, alerji
Uzun süre hareketsiz kalma
Hava yutma
Son kullanma tarihi geçmiş besinleri tüketme
Çok lifli besinlerden çok miktarda tüketme
Yemekleri büyük lokmalar halinde tüketme
Yiyecekleri yeteri miktarda çiğnemeden yutma
Bağırsaklarda yaşanan sağlık sorunları
Başta ayaklar ve karın bölgesi olmak üzere vücudun uzun süre soğuğa maruz kalması
Çok yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketme
Aşırı miktarda süt tüketme
Aşırı miktarda gazlı ve şekerli içecekler tüketme
Zararlı alışkanlıklar
Dolayısıyla gaz sancısı tedavisi yapılırken öncelikle gaz sancının sebeplerinin araştırılması ve bu doğrultuda gaz sancısı ilacı ya da alternatif tedavilerin uygulanması gereklidir.


Gaz sancısı asla hafife alınmaması gereken bir sorun. Zaman zaman öyle şiddetli geliyor, vücudun öyle farklı yerlerinde kendini gösteriyor ki insan kalp krizi geçirdiğini bile düşünebiliyor.

HAVA YUTMAK..

Nefes alışı esnasında ya da yemek yerken doğal olarak bir miktar hava yutulabilir. Fakat sakız çiğnemek, pipetle bir şeyler içmek, hızlı bir şekilde yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sigara içmek, yiyecekleri çiğnemeden yutmak gibi eylemler yüzünden yutulan hava miktarı artar. Hava yutulması neticesinde vücutta bir gaz oluşumu meydana gelir ve bunun sonucunda gaz sancıları söz konusu olabilir.

EVDE DOĞAL YÖNTEMLER!

Zencefil

Bünyesindeki shagol ve gingerol etken maddeleriyle mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir.

Papatya çayı

Gaz sıkışmasına iyi gelen içeceklerden birisidir. Rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar.

Nane çayı

Midedeki gurultuyu ortadan kaldırır, sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğindeki mentol sayesinde sindirim sistemini rahatlatır.

Kimyon

Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir.

Bal kabağı

Sindirimi kolay yiyeceklerden biri olan bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.

Mandalina kabuğu

Mandalina kabuklarını ve defne yaprağını kaynatarak suyunu çay olarak tüketebilirsiniz. Mandalina kabuğunu çiğ olarak tüketmeniz de gaz sıkışması ağrısını ortadan kaldıracaktır.

Kabartma tozu

1-2 çay kaşığı kabartma tozu ile karıştırılan su, sancıya sebep olan midedeki fazla asitle daha etkin bir mücadele verilmesine katkı sağlar.

Elma sirkesi

İki yemek kaşığı kadar içilen elma sirkesi ağrınızı azaltacaktır.

Egzersiz

Gaz sıkışması belirtileri ile karşılaştığınız an bacak-göğüs egzersizi yapmayı deneyebilirsiniz. Yere sırt üstü uzanın ve bacaklarınızı karnınıza doğru çekerek bu hareketi 10 kez tekrarlayın.

Sıcak su torbası

Sıcak su torbası özellikle gaz sancısı rahatsızlıklarını ortadan kaldırmak için en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Sıcak su torbasını karnınıza koyarsanız gaz sıkışmasına bağlı ağrıyı ortadan kaldırabilirsiniz.

 

 

Gaz sancısı nasıl geçer? Gaz sıkışmasına ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler! ile ilgili etiketler doktor hastalık 2020 hasta doğal yöntemler
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.