Gayrimüslimlere zekat verilir mi? Müslüman olmayanlara fitre ve zekat verilir mi?

Mübarek Ramazan ayı içerisinde verilen Zekat, dinin en büyük emirlerinden biridir. İslam dinin yardımlaşmaya ve paylaşmaya verdiği önemi gösteren zekat gayrimüslimlere verilir mi? Fitre için de aynı soru müslümanlar tarafından merak ediliyor. Diyanet gayrimüslimlere fitre verilir mi sorusuna ne diyor?

Gayrimüslimlere zekat verilir mi, müslüman olmayanlara fitre ve zekat verilir mi soruları merak ediliyor. Mübaren on bir ayın sultanı Ramazan ayı içerisinde verilmesi elzem olan fitre ve zekat gayrimüslimlere verilir mi? Diyanet ne diyor?

GAYRİMÜSLİMLERE ZEKAT VERİLİR Mİ?

Zekât ve fitre Müslüman olmayanlara verilmez. Çünkü zekât müslim olan fakirlerin hakkıdır. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (asm):

"Zekâtı, Müslümanların zenginlerinden alıp fakirlerine veriniz."

buyurmuştur. Bunun için Müslüman olmayanlar zekâtla yükümlü değillerdir. Bu ibadet, Müslümanlara ait dini içtimai bir görevdir. Bu göreve ortaklık etmeyenlerin bundan faydalanma hakkı olamaz.

Yalnız İmam Züfer, zekâtın zımmilere (İslam idaresi altındaki gayri müslimlere) de verilemsini caiz görmüştür. Çünkü zekâttan maksad, bir ibadet yolu ile muhtaç kimseleri ihtiyaçtan kurtarmaktır. Bu maksat da, fakir zımmilere zekâtı vermekle elde edilir. Bununla beraber nafile sayılan sadakaların zımmilere verilebileceğinde ittifak vardır.

Ayrıca kalbleri İslâm'a ısındırılacak olan gayri müslimlere de zekât ve fitre verilebilir.

“Müellefe-i kulûb” olarak bilinen bu kimseler, kalbleri İslâm'a ısındırılmak istenen, kötülüklerinden emin olunmaya çalışılan veya herhangi bir şekilde Müslümanlara faydası dokunması umulanlardır.

Hanefi mezhebi fakihleri, Hz. Ömer’in (r.a.) bir içtihadına dayanarak bu maddenin Peygamberimiz (asm)'den sonra tatbikattan kalktığını ifade ederler.

Hanbelî mezhebi âlimleri ise müellefe-i kulûb hükmünün bâki olduğunu belirterek, bu kabil kimselere de zekâttan pay ayrılabileceğini söylerler.

Muasır İslâm âlimlerinin bazıları da zamanımızda bu sınıfa dahil olabilecek kimselerin bulunduğunu belirterek, belli bir nisbette müellefe-i kulûb için zekâttan pay ayrılmasının lüzumunu dile getirirler.

Gayrimüslimlere zekat verilir mi? Müslüman olmayanlara fitre ve zekat verilir mi? ile ilgili etiketler Diyanet İşleri Başkanlığı gayrimüslimlere zekat verilir mi
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.