Futbolcular maaşlarında indirim yapacak mı?

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs sebebiyle dünyada birçok futbol organizasyonu askıya alındı ve kulüpler ekonomik anlamda zorluk yaşamamak için futbolcuların maaşında indirime gitmesini istedi. Peki, Türkiye'de futbolcular maaşlarında indirime gidecek mi? İşte detaylar...

Futbol liglerinin zamanında tamalamayacağı hatta, gelecek sezona sarkabileceği de gün be gün kabul edilen bir düşünce haline gelmeye başladı. Hal böyle olunca hem hukuki olarak hem de mali olarak tüm planlamalar alt üst oldu. FIFA sözleşmeler konusunda bazı düzenlemeler için çalışmalar yürütüyor. Diğer yandan maçlar oynanmadığı için büyük bir gelir kaybına uğrayan futbol kulüplerinin teknik direktör ve futbolculardan indirim istemeleri kaçınılmaz görünüyor.

Avrupa'da benzer talepler oluşmaya başladı ve hatta Ronaldo, Juventus'un bu konudaki talebini kabul etti. Portekizli yıldız yaklaşık 4 milyon Euro'luk bir indirime giderek ücretini 27 milyon Euro'ya düşürdü.

Sözleşmeler revize edilecek
Peki Türkiye'de ne olacak? Ekonomik olarak daha zor durumda olan Türk kulüpleri de futbolculardan fedakârlık isteyecek.

Bu durumun kaçınılmaz olduğunu bizzat Futbolcular Derneği Başkanı Hakan Ünsal söylüyor. Ünsal, Ajansspor'a yaptığı açıklamada, "Liglerin takviminin sarkmasıyla birlikte özellikle sözleşmelerin ne olacağı konusunda Uluslararası Futbolcular Birliği ile birlikte FIFA nezdinden çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Süper Lig futbolcuları öncelikli

Türkiye'de futbolcuların ücretlerinde bir indirim yapıp yapmayacakları konusundaysa Ünsal, "Burada iki ayrı nokta var. Bir Süper Lig ve TFF 1. Lig futbolcuları diğeri alt ligler. Alt liglerde zaten ücretler çok düşük ve onların feragat etmeleri çok zor.

Süper Lig ve TFF 1. Lig içinse indirimler gündeme gelecektir. Ama diğer yandan şu da var: Birçok futbolcu da bize 'Biz 5 aydır maaşımızı bile alamadık' diyor.Ama futbolcularla konuşuyoruz sık sık ve koranvirüs krizi nedeniyle hem kulüplerin hem teknik adamların hem de futbolcuların zarar göreceğinin kaçınılmaz olduğunu konuşuyoruz. Özellikle yüksek kontratlı futbolcuların fedakârlık yapması kaçınılmaz gibi görünüyor. Bu noktada özellikle yabancı futboluların tavrı çok önemli. Çünkü ağırlıkla onlar daha yüksek paralar kazanıyor. Genel olarak bakarsak, ligler yeniden oynanacak duruma gelince herkesin elini taşın altına koyması kaçınılmaz" dedi.

Futbolculara sendika lazım
Galatasaray-Beşiktaş derbisi başta olmak üzere liglerin ertelenmeyip seyircisiz oynatılmasına Fatih Terim büyük tepki gösterirken, "Teknik adamlar olarak biz buna tepki gösteremiyoruz, futbolcular gösteremiyor, hakemler gösteremiyor! Neden çünkü hiçbirimizin sendikası yok" demişti.

Futbolcuların örgütlenmesi konusunda da görüşlerini sorduğumuz Ünsal, şunları söyledi:

"Geçmişten bu yana futbolcuların söz hakkı yok. Koranavirüs krizi elbette kötü bir olay ancak bu süreç futbolcuların birlikte hareket etmeleri gerekliliğini de bir kez daha ortaya koydu. Süreç daha yeni başlıyor. Futbolcular, haklarının korunması için zaman alacak bir süreç lazım. Futbolcuların güçlü olması için sendika lazım ama öncelikle yıllardır uğraştığımız aşamayı tamamlamak lazım. Yani zihinsel olarak değişmeleri lazım, oyuncuların güçlerinin farkına varması lazım. Sonrasında bu sendika mı olur dernek mi olur, ona bakılır" dedi.

Türkiye'de 4 büyük takımda en çok kazanan isimler
Beşiktaş: Vida - 3 milyon Euro

Fenerbahçe: Luiz Gustavo - 2 milyon 700 bin Euro

Galatasaray:
Radamel Falcao - 5 milyon Euro

Trabzonspor: Jose Sosa - 3 milyon 240 bin Euro

AJANSSPOR

Futbolcular maaşlarında indirim yapacak mı? ile ilgili etiketler Fenerbahçe Galatasaray Süper Lig
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.