Futbol ligleri başlamalı mı? Başlarsa stada seyirci alınabilir mi? Uzmanlar değerlendirdi...

Tüm dünyayı etkisi altında tutan koronavirüs salgını en büyük darbeyi kuşkusuz sosyal hayata vurdu. Spor karşılaşmaları gibi birçok sosyal etkinlik aylardır gerçekleştirilemiyor. Ve dünyanın yarısı bu noktada spor karşılaşmalarının başlamasını tartışırken, kalanı da ya ligleri iptal etti ya da iptal etmeyi konuşuyor. Peki, Türkiye'de liglerin başlaması için zaman geldi mi? Geldiyse bu hangi şartlarda gerçekleşecek? Uzmanlar uluslararası örneklerle anlattı...

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı & Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Habertürk Gece Raporu'nda Erdoğan Aktaş'ın konuğuydu. 

Gündem ise başta futbol olmak üzere spor müsabakalarının başlayıp başlamayacağıydı. 

Aktaş ilk olarak Bilim Kurulu üyesi Prof. Azap'a yöneldi ve kurulda bu konuda bir çalışma olup olmadığını sordu. 

Prof. Dr. Alpay Azap, futbol takımı dendiğinde kalabalık bir gruptan bahsedildiğini, bu kişilerin sürekli etkileşim halinde olduğu bir ortamda virüsün çok kolay kontrol altında tutulamayacağını söyledi. 

Okulların açılmasına ilişkin olarak 'mayıs ayının sonu görelim' dendiğini hatırlatan Azap, ligler için de mayıs sonunun beklenmesinin daha iyi olacağını vurguladı. Azap, futbolcuların antrenmansız bir şekilde hemen çıkıp oynamalarını beklemenin de büyük bir haksızlık olacağını ifade etti. Bunun futbolcu sakatlıklarına yol açabileceğini söyleyen Prof. Azap Avrupa ülkelerinin alacağı tavrı beklemenin daha faydalı olacağını belirtti. 

Aktaş'ın virüsün terden bulaşıp bulaşmayacağı yönündeki sorusuna ise Prof. Azap, "Terden bulaşmaz. Sadece solunum salgıları ile bulaşan bir virüsten bahsediyoruz. Ama sonuçta futbolcular yakın temasla oynuyorlar, o yüzden hasta bir futbolcunun bir başkasına bulaştırma olasılığı var. Salon sporlarına göre daha az da olsa böyle bir risk söz konusu" dedi. 

Futbol ligleri başlamalı mı? Başlarsa stada seyirci alınabilir mi? Uzmanlar değerlendirdi...

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise açık hava sporların çok daha şanslı olduğunun altını çizerek söze başladı. 

Almanya'nın liglerin başlamasına ilişkin yaptığı planı anlatan İlhan, bu plana göre statta futbolcular, hakemler, takımlar, güvenlik ve seyirciler dahil toplam 322 kişi olacağını belirtti. 

Sahadaki futbolcular hariç hakemler ve saha kenarındakiler de dahil herkesin maske takma zorunluluğunun bulunacağını söyleyen Prof. İlhan, stada giriş çıkışların da takımlar, hakemler ve yöneticiler için farklı kapılardan olması gerektiğinin de planda ifade edildiğinin altını çizdi. 

Plana göre maç sonunda röportaj olmayacağını, takımların yine farklı kapılardan sahayı terk edeceğine işaret eden İlhan, "Farklı kapılardan gidilmeyecekse en az 20 dakika bekleme zorunluluğu söz konusu" dedi. 

Almanya'nın ayrıca ligde oynayacak futbolcular için 15 milyon test yapmak gibi bir fikri benimsediğini de vurgulayan İlhan, ülkemiz için geçerli olması gereken kuralları da şöyle sıraladı:

"Servisle gidilirken yine seyrek oturulması gerekiyor. Toplum için geçerli uygulamalar burada da geçerli olmak zorunda. İçeri girişte, soyunma odasına girişte el dezenfektanı olması gerekiyor. Soyunma odaları yeteri büyüklükte değilse bu sefer ek bir soyunma odasının açılması gerekiyor. Maç öncesi ve sonrası haftalık test yapılabilir. Testleri pozitif çıkanlar diğer hafta oynamayabilir. Bunun için liglerin 2 hafta bir oynanması, 14 hafta düşünülerek söz konusu olabilir. Seyirciler gelecekse ki uzun vade için söylüyorum. Bu sene eylül ekimde de seyirci olmayacaktır. 31 Aralık öncesine dönmemiz çok çok uzun zaman alacak. Bunun için iki çözüm var. Ya dünyanın yüzde 60'ı, 50'si enfekte olacak ya da herkes aşılanacak. Bu da şu an mümkün olmadığına göre açıkçası bir yıl daha bu önlemlere dikkat ederek, peyderpey gevşeterek ilerleyeceğiz gibi gözüküyor. Yine maçtan önce kısıtlı sayıda izleyici alınması söz konusu olabilir. Belki birisi bir taraf, birisi diğer taraf. Kapasitenin yüzde onu kadar bir yaklaşım olabilir."

Futbol ligleri başlamalı mı? Başlarsa stada seyirci alınabilir mi? Uzmanlar değerlendirdi... ile ilgili etiketler Koronavirüs salgın Almanya futbol hakem Bilim Kurulu ligler maçlar futbolcu stat Prof. Dr. Alpay Azap Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.