Fransız basını: Afrika ekonomisinde 'Türk ortak' nasıl fark yaratıyor?

Fransa'nın etekleri tutuşmuş durumda: Afrika'nın neresine giderlerse gitsinler karşılarına bir 'yeni ortak Türkiye' hikayesi çıkıyor. Fransa merkezli Radio France Internationale'in yayımladığı bir makalede Fransızlar, Türklerin Afrika ekonomisi üzerindeki etkisini Afrikalıların kendisine sorduklarında; Fildişi Sahilliler, Kongolular ve Çadlılardan unutamayacakları yanıtlar aldı. İşte SuperHaber'in okuyucuları için Fransızca'dan tercüme ettiği makale:

Kısa zaman önce İstanbul'da büyük bir Türkiye-Afrika zirvesi yapıldı. Zirvede 16 cumhurbaşkanı ve hükümet başkanı hazır bulundu. Ekim ayında yine İstanbul'da Türkiye-Afrika Ekonomi Zirvesi gerçekleşti.

Tüm bunlar ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika pazarlarına yönelik bir atağının parçaları. Erdoğan, ticaret hacmini ikiye katlayarak en az 50 milyar dolara çıkarmayı umuyor.

İHTİYACI OLAN HER ŞEYİ TÜRKİYE'DEN BULUYOR: HER ŞEYDEN ÖNCE ÇOK KALİTELİ

Lilli Tré, Fildişi Sahili'nden bir ekonomi operatörü. İnşaat sektöründe çalışıyor ve ihtiyacı olan her şeyi Türkiye'den buluyor. Lilli Tré, "cumbalı pencere aksesuarları, fayanslar, sıhhi tesisler vb. ile ilgili her şey" diye listeliyor.

Türkiye'nin on yıl önce düzenlediği zirvelerden birine katılan ilk operatörler arasında yer aldı. "Oraya gittiğimden beri, bazı Avrupa ülkelerinden önemli ölçüde daha düşük fiyatlarla iyi bağlantılar ve her şeyden önce çok kaliteli ürünler buldum. Çin'den gelen ürünlerden çok daha kaliteli” diyor.

İKİ ÜLKE ARASINDA SEYAHAT ETMEK AVRUPA'DAN ÇOK DAHA KOLAY

Aynı şey Kongo Ulusal Ekonomik Operatörler Birliği'nden Achille Borgia Mbon için de geçerli. "Türkiye'de çok ekipman var ve üstelik çok iyi fiyata ekipman var. Buna teknik destek de eklenmeli, çünkü işadamları Türkiye'den endüstriyel ekipman sipariş ettiğinde buradalar."

Achille Borgia Mbon, Türkiye'nin sağladığı kolaylıkların da altını çiziyor:

'Ticarette bir hızlanma ve şimdiden Kongo ile Türkiye arasında hareket etmek çok daha kolay hale geldi. Bugün Kongo'ya haftada birkaç gün hizmet veren Türkler var. Türkiye'ye sorunsuz gitmek için ticari vize alma kolaylığına da sahibiz. Bence iş adamlarının Türkiye'ye gitme fikri şimdi çok daha güçlü çünkü her şeyi bulabiliyorlar ve oraya ulaşım çok kolay. Avrupa'dan çok daha kolay çünkü Avrupa çok daha fazla koşul belirliyor.'

ÇAD DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRKİYE'NİN FARK YARATTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Çad'da yeni bir havalimanı inşaatı için Türkiye ile görüşmeler sürüyor. İstanbul zirvesi ziyaretini gerçekleştiren Çad Dışişleri Bakanı Chérif Mahamat Zène için Türkiye, Çad özel sektörünü harekete geçirerek fark yaratıyor.

"Özellikle Türkiye'nin altyapısı ve anahtar teslim yapıyor olması bir avantaj. Dolayısıyla Türk özel sektörü bu altyapıyı bir süre sonra geri ödeme almak için kullanacak. Ve kesinlikle bu bizi başka yerlerde finansal kaynak aramaktan ve ekonomilerimiz için hayati altyapıyı finanse etme stratejimizde karşılaştığımız tüm kısıtlamalardan koruyor. Bu konuda Türkiye'nin fark yarattığını düşünüyorum. "

 

Kaynak: Radio France Internationale (Fransa), SuperHaber

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

Fransız basını: Afrika ekonomisinde 'Türk ortak' nasıl fark yaratıyor? ile ilgili etiketler Fransa Türkiye fark erki ortak radio france internationale
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.