Fransa'ya sessiz kalanlar YÖK'ü eleştiriyor

Fransa hükümeti, ülkelerinde Türkçe eğitimi verecek öğretmenlere Fransızca bilme zorunluluğu getirmişti. Buna Türkiye'den misilleme geldi. YÖK'ün kararına göre başta Galatasaray Üniversitesi'ndekiler olmak üzere Türkiye'de görev yapacak Fransızca öğretmenleri B2 seviyesinde Türkçe bilmemeleri halinde oturma ve çalışma izni alamayacak. Buraya kadar problem yok. Sorun Fransa bu kararı alırken sessiz kalıp, YÖK karşılık verince eleştiren Fatih Altaylı, Nagehan Alçı ve benzerlerinde...

Fransa’da hükümet, Türkçe öğretecek öğretmenlere “B2 seviyesinde Fransızca bilme” zorunluluğu getirmesi üzerine Türkiye’den misilleme geldi.

“Mütekabiliyet Esası”na (Karşılıklılık) dayandırılan bu karara göre başta Galatasaray Üniversitesi’nde çalışanlar olmak üzere Türk üniversitelerinde ders veren Fransız hocalara “B2” seviyesinde Türkçe bilme şartı uygulanmaya başlandı. YÖK'ün bu kararının ardından Türkçe sınavını veremeyen hocalara çalışma ve oturma izni verilmeyeceği bilgisi paylaşıldı.

İşte bu karar üzerine başta Fatih Altaylı ile Nagehan Alçı olmak üzere Galatasaray camiasına yakın isimlerden YÖK'e haksız bir şekilde tepkiler olduğu görüldü. 

Oysa aynı kişi ya da camialar Fransa, Türkçe öğretmenlerine karşı Fransızca bilme şartı getirdiğinde tamamen sessiz kalmış, bir cümlelik bile eleştiride bulunma gereği hissetmemişti. 

Şimdi ise hem tepki gösterdiler hem de "Türkiye zararlı çıkar" diyerek YÖK üzerinden yaşadıkları ülkeyi uyarmaya da vermeye kalktılar.

Örneğin Fatih Altaylı, "İktidar Fransa ile gerilen ilişkilerin faturasını Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi'ne çıkarmak üzere" yorumu ile bu kararın sanki tek taraflı ve sırf iki ülke arasındaki ilişkilerdeki krize cevaben alınmış gibi yansıtmaya çalıştı. 

Altaylı, “Siyasetçiye kızıp eğitimi baltalamak” başlıklı yazısında "Bu şu demek, artık Fransız hoca gelemeyecek. Tabii bilmezsiniz ki, o hocalar döndüklerinde her biri bir Türk elçisi, bir Türk dostu olarak giderler ülkelerine. Ve biliniz ki, böyle bir uygulamadan zararlı çıkacak olan Türk öğrencilerdir." ifadelerini kullandı.

Habertürk'ün bir diğer yazarı Nagehan Alçı'nın tutumu da pek farklı olmadı, "Galatasaray Üniversitesi'ni yok etmek Macron'a değil Türkiye'ye zarar verir" başlıklı yazısında. 

Alçı şunları söylüyor: "Bu akademisyenlerin Türkiye’de oturma ve çalışma izinlerinin yenilenebilmesi için dil yeterlilik sınavından geçmelerini zorunlu kılıyor. Bu karar, Fransız hocaların 10’da 9’unun Türkiye’de kalamaması demek… Üniversitenin Fransız akademisyen kaynağının yok edilmesi demek… Kısacası Galatasaray Üniversitesi'ni öldürmek demek!" 

Ve en azından bu kararın Fransa hükümetinin aldığı karara karşılık olduğunu söylemeyi de ihmal etmiyor. 

Galatasaray Mezunlar Derneği de karar karşısında şu açıklamayı yaptı: 

"Galatasaray Üniversitesi’nde görev yapan Fransız öğretim üyelerinin B2 seviyesinde Türkçe bildiklerini gösterir belgeye sahip olmadıkları gerekçesiyle oturma ve çalışma izni alamadıklarına ilişkin yazılı, görsel ve sosyal medyada yer alan haberlere ve paylaşımlara karşı Galatasaray Camiası tarafından açıklama yapılması zorunluluğu doğmuştur:

Fransa ve Türkiye Cumhuriyeti Devletlerinin 24 Ağustos 2020 tarihinde imzaladıkları anlaşma ile Fransız ilkokullarında, Türk kökenli öğrencilerden arzu edenlerin seçmeli yabancı dil eğitimleri kapsamında; Türkçe dil öğretmenlerine B2 seviyesinde Fransızca bilme zorunluluğu getirilmiştir.

Benzeri bir anlaşma olmamasına rağmen; 2020-2021 öğretim yılı başlarında Yüksek Öğretim Kurumu, ülkemizdeki üniversitelerde öğretim faaliyeti içinde bulunan Fransız öğretim görevlilerine B2 seviyesinde Türkçe bilme zorunluluğu getirmiştir. Bu karar, Galatasaray Üniversitesi’ne özgü bir karar olmamakla birlikte Galatasaray Üniversitesi, Türkiye’de en fazla Fransız akademisyen çalıştıran kurum olması nedeniyle diğer tüm kurumlara nazaran daha çok etkilenmektedir.

Bu karar ve uygulama iki ülke hükümetleri arasında imzalanan 17 Haziran 1952 tarihli Kültür Anlaşması, 29 Ekim 1968 tarihli Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması ve nihayet 14 Nisan 1992 tarihli Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu’na ilişkin Anlaşmaya aykırılık teşkil etmekte, işbu uluslararası anlaşmalarda yer alan Türkiye ve Fransa arasındaki işbirliğini güçlendirme amacına hizmet etmemektedir.

Galatasaray Ailesi olarak, biz, üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu beyan eder, bu sorunun bir an evvel çözümlenmesini dileriz.

Fransa'ya sessiz kalanlar YÖK'ü eleştiriyor ile ilgili etiketler YÖK Fatih Altaylı Nagehan Alçı galatasaray lisesi galatasaray üniversitesi
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.