Fransa'dan Müslümanlara 'Fransız İslamı' dayatması

Fransa'dan Müslümanlara ait derneklere 'Fransa İslamı' dayatması yapıldı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü"nü imzalamayı kabul etmeyen sivil toplum kuruluşlarının Fransa İslam Konseyi'nden (CFCM) çıkmasını istedi. Dayatmayla yüz yüze kalan STK'lar arasında Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ile Fransa İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG)'de var.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, France Inter radyosunda, ülkede son günlerde tartışma konusu olan "Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü"ne ilişkin açıklamalar yaptı.

"Bu tüzük çok önemli çünkü ilk kez Müslüman federasyonların çoğu Selefilik, Müslüman Kardeşler ve Tebliğ'e karşı çıkıyor. Bu çok önemli bir nokta çünkü bu federasyonların bir kısmında şimdiye kadar bir tereddüt vardı." diye konuşan Darmanin, herkesi bu tüzüğü incelemeye davet ettiğini söyledi.

Bu metnin çok önemli ve "Cumhuriyetçi" bir metin olduğunu ileri süren Darmanin, CCMTF ve CIMG'nin tüzüğü imzalamamasına ilişkin sorulan bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

"Bundan rahatsız oluyorum. Bununla Türkiye'nin, İslam'ın Fransa ile uyumlu olmasını ve Fransa'nın yapmayı arzuladıklarını istemediği argümanını veriyor. Ancak çok iyi insanlar da var. Örneğin (CCMTF Başkanı) İbrahim Alcı. Onunla uzun uzun konuştuk. İslam'ın Fransa Cumhuriyetiyle uyumlu olmadığını söyleyenler, Fransız kurumları nezdinde temsiliyette sorun teşkil ediliyor."

"İslamcı ayrılıkçı" olarak bilinen ve adı "Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler" olarak değiştirilen yasa tasarısının bugün Ulusal Meclis'te görüşülmeye başlandığını söyleyen Darmanin, bu tasarının, sadece teröre karşı değil aynı zamanda ayrılıkçılıkla ve "İslamcı ideolojiye" karşı mücadelede güçlü yetkiler verdiğini ileri sürdü.

"Örneğin şimdiye kadar İçişleri Bakanı, terör saldırıları ile bağlantısı olmayan ibadethaneleri kapatamıyordu. Yöneticilerinin ayrılıkçı sözleri nedeniyle de ibadethaneleri kapatamıyordu. Tüzüğü imzalamayan federasyonlara söyledim. Bu federasyonlara bağlı ibadethanelerde neler olduğuna bakacağız." diye konuşan Darmanin, sunucunun "Bu sivil toplum kuruluşlarının, CFCM'den çıkmalarını isteyecek misiniz?" sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Evet, Fransız kurumlarına bağlı yerlerde artık yer alamazlar. (İslam'ın) Fransa Cumhuriyetiyle uyumlu olduğunu ve Cumhuriyetin yasalarının Tanrı'nın yasalarından üstün olduğunu yazmayı reddedenler ile bir daha konuşmayız."

Fransa'ya yurt dışından din görevlisinin gelmemesi gerektiğini söyleyen Darmanin, "Erdoğan hangi hakla bizim ülkemizle ilgileniyor. Erdoğan bunu kendi diasporasını yönetmek için yapıyor." ifadesini kullandı.

"FRANSA İSLAMI PRENSİPLER TÜZÜĞÜ"

CFCM'in Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle hazırladığı tüzüğü birçok Müslüman sivil toplum kuruluşu imzalarken, CCMTF, CIMG ile "İnanç ve Uygulama" adlı kuruluş, Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle imzalamadı. Bu kuruluşlar özellikle tüzükteki "Fransa İslamı" söylemine tepki gösteriyor.

Tüzükte, "İslam'ın Fransa'nın değerleriyle uyumlu olması, İslam'ın siyasi amaçlar için kullanılmasının reddi, yabancı ülkelerin Fransa'da dinin yaşanmasına müdahale etmemesi ve kadın erkek eşitliği" maddelerinin öne çıktığı görülüyor.

Fransa'da yaşayan Müslümanlara yönelik saldırıların "aşırıcı bir azınlık" tarafından gerçekleştirildiği ve bunların Fransız devleti ve halkıyla bağdaştırılmaması gerektiği ifade edilen tüzükte, "devletin ırkçı" olduğu söyleminin iftira atmak olduğu ileri sürülüyor.

Tüzük, CFCM bünyesinde Ulusal İmamlar Konseyi'nin kurulmasını da sağlıyor. Bu konsey, Fransa'da imamların dini bilgilerine, öğretim becerilerine ve insani niteliklerine göre görevlerini yerine getirme konusunda onay sürecini oluşturmayı amaçlıyor.

Çoğu Kuzey Afrikalı yaklaşık 6 milyon Müslümanın yaşadığı Fransa, Avrupa'da en fazla Müslüman'ın yaşadığı ülke konumunda.

(AA)

Fransa'dan Müslümanlara 'Fransız İslamı' dayatması ile ilgili etiketler Müslüman İslam Fransa İçişleri Bakanı Fransa İslamı Gerald Darmanin
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.