Fransa'dan komik savunma!

Libya’da Hafter Terör Örgütü’ne gizlice desten veren Fransa, Giryan’da ele geçen silahlarla zor durumda kaldı. BM'nin silah ambargosunu delmekle suçlanınca da “Javelin füzeleri bize ait ama kimseye vermedik” dedi.

Libya’nın stratejik Giryan kentinde Hafter terör örgütünden ele geçirilen ABD yapımı Javelin anti-tank füze sistemlerinin Fransa’ya ait olduğunun ortaya çıkması, Paris’in bölgedeki faaliyetlerine ilişkin soru işaretlerini çoğalttı. Fransa’da Emmanuel Macron yönetiminin iktidara gelmesi ile Kuzey Afrika ve Sahel bölgesinde müdahale ve yeni sömürge politikası yürürlüğe girdi. Paris yönetiminin Libya ve Mali üzerinden yürüttüğü operasyonlar ile bölgedeki etkisini artırmaya çalıştığı ve bu çerçevede darbeci General Halife Hafter terör örgütüne de siyasi, askeri ve lojistik desteğini artırdığı belirtiliyor. Hafter terör örgütünün uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) yönetim merkezi ve ülkenin başkenti Trablus’a karşı başlattığı saldırıya ilk destek veren ülkelerden biri de Fransa olmuştu. Hatta Fransa’nın Libya’daki varlığı güney komşusu İtalya ile karşı karşıya gelmesine de sebep olmuştu.

KOMİK SAVUNMA

Her ne kadar Fransız yönetimi Libya’da taraf tutmadığını iddia etse de, UMH güçlerinin stratejik Giryan kentinden Hafter örgütünden ele geçirdiği javelin anti-tank füze sistemleri mızrağın artık çuvala sığmadığını gösterdi. Javelinlerin, Fransız ordusuna ait olduğunun Paris tarafından kabullenilmesi, Libya’da BAE, Fransa ve Hafter arasındaki ilişkiyi su yüzüne çıkardı. Fransa Savunma Bakanlığınca, ABD’den satın alındığı belirtilen füzelerin, terörle mücadelede kullanılmasının hedeflendiği, bu füzelerin Libya’da herhangi birine verilmediği ve imha edilmek üzere geçici olarak tutulduğuna dair komik bir savunma yapılmıştı.

Fransa'dan komik savunma!

MACRON SARAYINDA AĞIRLADI

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, geçen Mayıs ayında, darbeci general Halife Hafter’i Elysee Sarayı’nda ağırlamıştı. Görüşmenin Hafter terör örgütünün Trablus’a başlattığı saldırı sonra gerçekleşmesi, Fransa’nın Hafter’e meşruiyet sağlama çabası olarak değerlendirilmişti. Elysee Sarayı, Macron’un Hafter ile yaptığı görüşmeyi “Libya’daki aktörlerin arasındaki diyaloğu kolaylaştırma hedeflendi” kılıfıyla servis etmişti.

Fransa'dan komik savunma! ile ilgili etiketler Fransa Emmanuel Macron Libya
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.