Fransa, sonunda Afrika'dan çekiliyor mu?

5100 Fransız birliğinin bulunduğu Afrika'nın Sahel bölgesinden asker çekmesi için yapılan baskılara artık dayanamayan Macron'un, Mali'den başlayarak kıtadaki Fransız askeri aktivitelerini sonlandırması öngörülüyor. Bu, Afrika için yepyeni bir sayfanın açılması demek. Peki yeni sayfa daha mı iyi olacak? Kimse bilmiyor.

Afrika'nın Sahel bölgesi, hem Akdeniz'e kıyısı olmayan hem de ekvatoral verimli iklimlere kadar inemeyen, arada kalan çöl ilklimi kuşağında var olan ülkelerden oluşuyor. Bu bölgeler Afrika'daki en istikrarsız ve geri kalmış ülkeleri barındırıyor.

SAHEL BÖLGESİNİN GELDİĞİ DURUM BAŞTA FRANSA'NIN SUÇU

Genelde neredeyse yüz yıldır Fransa'nın etki alanında olan ve her türlü terör örgütünün cirit attığı bir bölge Sahel bölgesi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise birkaç gün önce Sahel bölgesindeki en sorunlu ülkelerden biri olan Mali için 'Mali, köktendinci İslami terörizme doğru kaymaya devam ederse askerlerimizi çekeriz.' açıklamasını yapmıştı. Fransa'nın halihazırda Sahra-altı Afrikasındaki Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Nijer'den oluşan istikrarsız Sahel bölgesinde 5100 adet birliği bulunuyor.

NEREDEYSE HERKES MACRON'A KARŞI

Uzun yıllardır diğer batı ülkelerini bölgeye gönderdiği askerleri desteklemeye ve 'sorumluluk almaya' ısrarla çağıran Macron'un sesi batı tarafından duyulmazken, aynı zamanda hem Fransız kamuoyu hem de Sahel bölgesindeki çoğu politikacı ve yerel halk Fransız askerlerinin Fransa'ya dönmesi kanısında hemfikir. 

Sahel bölgesindeki Afrikalılara ve Fransız aydınlara göre bu yapılan bir yardım değil, kolonicilik faaliyeti. 

MACRON'UN ÜZERİNDEKİ BASKI GİDEREK ARTIYOR

Fransa'nın etkisindeki Mali'de gerçekleşen darbe ve o darbeden sonra geçtiğimiz günlerde tekrar yaşanan ikinci bir darbenin ardından Macron, Batı Afrika'dan askerleri çekmesi konusundaki baskılar karşısında çatlamaya başlamıştı. 

Çad'ın başkenti N'Djamena'yı merkez üssü olarak kullanan ve 'Operation Barkhane' olarak isimlendirilen Fransız askeri aktivitesinin bitirilebileceği konuşuluyor.  Macron'un, özellikle geçtiğimiz günlerde Burkina Faso'da yaşanan ve 100'den fazla sivilin öldürüldüğü terör saldırısından sonra Afrika'da kontrolü tamamen kaybettiği yorumları yapılıyor. 

FRANSIZLARIN AFRİKA'DAN ÇEKİLMESİ PLANLANIYOR

Macron'un Mali'den başlayarak önümüzdeki günlerde özellikle Sahel bölgesinde, Afrika'da görev yapan Fransız askerlerini geri çekmesi bekleniyor. 

Fransa, yüzyıllardır kıtadaki askeri, siyasi ve istihbari varlığıyla bölgedeki istikrarsızlığın ve kolonicilik faaliyetlerinin baş sorumlusu olarak anılıyor.

PEKİ SAHEL BÖLGESİ İÇİN ARTIK YAPILABİLECEK BİR ŞEY KALDI MI?

Terörizmle mücadele kisvesi altında kolonicilik faaliyeti sürdürdüğü eleştirilerine maruz kalan Fransa'nın bu çekilme kararının ardından; artık tamamen istikrarsız kılınan Sahel bölgesinin kullanıldıktan sonra geri dönülemez bir şekilde atılmış olacağı mı, yoksa kurtularak rahat bir nefes alacağı mı sorusu ise uzmanların kafalarını kaşımalarına sebep oluyor. 

 

 

 

Fransa, sonunda Afrika'dan çekiliyor mu? ile ilgili etiketler Afrika asker mali macron
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.