Fork nedir? Hard ve Soft Fork ne anlama gelir?

Kripto para piyasasıyla ilgili araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. "Fark" ise bu bağlamda en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Fark nedir? Ayrıntılar haberimizde...

Fork (çatallanma) işlemi bazen sistemde bulunan bir hatanın giderilmesi veya geliştirilmesi amacıyla yapılabilir. Bazı durumlarda ise blockchain ağından ayrılarak kurulan yeni blockchain sistemi kendi para birimini/tokenini çıkarabilir. Bu çerçevede, "Fork nedir?" sorusu büyük bir merakla araştırılıyor. Detaylar haberimizde... 

Fork nedir? Hard ve Soft Fork ne anlama gelir?

FORK NEDİR?

Fork teriminin Türkçe karşılığı “Çatallanma”dır. Fork (çatallanma) kripto para birimlerinin bağlı olduğu mevcut blockchain ağlarında ayrı kopyalar halinde bölünmesidir. Fork (çatallanma) tamamen bir ayrılık olarak değil aynı veri tabanının kopyalanıp yeni blockchain ağının oluşturulmasıdır.

Bitcoin kripto para biriminde bulunan bazı hataların (hız, güvenlik vs.) düzeltilmesi amacı ile bir fork (çatallanma) gerçekleşmiş ve yeni bir kripto para birimi Bitcoin Cash ortaya çıkmıştır.

Fork (çatallanma) birçok farklı nedenle gerçekleşebilir. Mevcut blockchain ağının talepleri karşılayamaması, geliştiriciler arasında yaşanan fikir ayrılığı gibi sebepler ile fork (çatallanma) gerçekleşebilir. Bu durumda fork (çatallanma) sonucu iki yeni blockchain ağı ve iki farklı kripto para birimi meydana gelmektedir.

Fork sonucu ortaya çıkan kripto para birimlerinden hangisinin öne çıkacağı, ekosistemi oluşturan, borsalar, kripto para kullanıcıları, madenciler ve piyasanın belirlediği bir durumdur.

Fork (çatallanma) işlemi “Hard Fork” ve “Soft Fork” olarak iki ayrı şekilde yapılmaktadır.

HARD FORK NEDİR?

Hard Fork, blockchain ağı üzerinde yapılan keskin bölümeyi ifade eder. Mevcut blockchain ağına alternatif yeni bir blockchain ağı inşa edilir. Bu işlem eski ağda bulunan önemli güvenlik açıklarını kapatmak, yeni özellikler eklemek için yapılmaktadır.

SOFT FORK NEDİR?

Soft Fork, blockchain ağında yeni alternatif olarak oluşturulan ağlara verilen isimdir. Eski ağda bulunan zincirin devam etmesinin yanında yeni ağa geçilebilmesine de olanak sağlamaktadır. Eski ağda bulunan madenci ve kullanıcıların güncelleme yapmak veya yapmamak tercihlerine bağlıdır.

 

Fork nedir? Hard ve Soft Fork ne anlama gelir? ile ilgili etiketler Fork
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.