Fitch'ten Türkiye açıklaması: Düşük borç oranı kredi notunu destekliyor

Fitch Türkiye ile ilgili yaptığı yeni açıklamada, düşük borç oranının ve piyasa çalkantılarına alışık olmasının kredi notunu desteklediğini bildirdi.

Fitch, koronavirüsün ve TL'deki seyrin ülke ekonomisine etkilerine rağmen Türkiye'nin düşük borçluluğu ve piyasa çalkantılarına alışık olmasının kredi notunu desteklediğini belirtti.

Fitch Kıdemli Analisti Douglas Winslow Cuma günü yaptığı açıklamada , "BB" kredi notunun yatırım yapılır seviyenin hali hazırda altında olduğunu söyledi. Türkiye'nin ana kırılganlık alanının yüksek dış finansman ihtiyacına karşın düşük döviz rezervleri olduğunu belirten Winslow buna merkez bankasının zayıf kredibilitesinin de eklendiğini belirtti.

Winslow yaptığı açıklamada bu sıkıntılar olmasa kredi notunun "üç kademe daha yukarıda" olabileceğine açıklık getirerek ülkenin kredi derecelendirmesinin hali hazırda bu kırılganlıkların etkilerini yansıttığını söyledi.

MOODY'S: SERMAYE ENJEKTESİ COVID-19 ETKİLERİNİ HAFİFLETECEK

Türkiye Varlık Fonu'nun 3 kamu bankasına sermaye enjekte etme kararını değerlendiren Moody's Investors Service, sermaye artırımının bankaların zararları sindirme kapasitelerini ve likiditelerinin güçlendireceğini, giderek zorlaşan faaliyet ortamında kredi profilleri üzerinde oluşan baskıyı yönetmelerine yardım edeceğini bildirdi.

"Sermaye enjekte edilmesi bankalara Türk şirketlerini ve bireyler salgın sırasında desteklemek için yeni kredi imkanı verecek" değerlendirmesini yapan Moody's, bunun zorlu faaliyet ortamı dikkate alındığında gelecekteki riskleri artıracağını da vurguladı.

Sermaye enjekte edilmesinin bankalar için zamanında atılmış bir adım olduğunu anlatan Moody's, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralmasını ve 2021'di yüzde 3,5 toparlanmasını beklediklerini de belirttti.

Yapılacak sermaye artırımının yeni kredilerin desteklenmesi için kullanılacağına işaret eden Moody's, enjekte edilecek sermayenin bankaların sermaye rasyolarını sadece kriz öncesi seviyelerine geri getireceğini öngördüklerini de vurguladı.

Fitch'ten Türkiye açıklaması: Düşük borç oranı kredi notunu destekliyor ile ilgili etiketler Türkiye ekonomi Fitch Türk Lirası
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.