Fırında beşamel soslu karnabahar nasıl yapılır?

Kışın gelmesiyle birlikte özlediğimiz kış sebzeleriyle yapılan yemekler yapılmaya başlandı. Bu sebzeler arasında özellikle çok sevilen ve birçok çeşidi yapılan karnabahar tarifi internette en çok aratılan tarifler rasında. Haşlamasından kızartmasına, fırında yapılanından ocakta yapılanına kadar birçok çeşidi olan karnabahar yemeğinin beşamel soslu halini beğenmeyen yoktur. Bu haberimizde Karnabahar'ın faydaları nelerdir? Karnabahar yemeği nasıl yapılır? Fırında karnabahar nasıl yapılır ve fırında beşamel soslu karnabahar nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz...

'Kanıbahar mı, karnabahar mı?' gibi sorulara çok maruz kalan güzide sebzemiz 'karnabahar'ın faydaları, ve çeşitlerinin nasıl yapıldığını birçok kişi merak ediyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte özledimiz kış sebzeleri de ortaya çıktı. Hiç kuşkusuz bunlardan biri de karnabahar. Birçok çeşidi yapılan karnabahar, haşmamasıyla, fırında yapılanıyla çocuklardan yaşlılara kadar herkesin beğeniyle yediği bir yemek. Bu haberimizde Karnabahar'ın faydaları nelerdir? Karnabahar yemeği nasıl yapılır? Fırında karnabahar nasıl yapılır ve fırında beşamel soslu karnabahar nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz...

fft99_mf6545107_1

Fosfor bakımından oldukça zengin, çiçekleri etli ve öbek öbek görünümlü karnabahar, kışın geldiğini hissettiren sebzelerden. Her ne kadar "karnıbahar" diye yazılıp telaffuz edilse de kendisine karnabahar diye hitap edilmesinden hoşlanan sebzemiz, bugün beşamel sosla birlikte fırında pişmeyi tercih etti. Dikkat çekiyoruz bakın beşamel soslu karnıbahar kızartması değil o. Sizin için fırına girmeyi kabul etmiş bu kadar lezzetli bir sebze yemeğine haksızlık etmeyin. Bugüne kadar burun kıvırdığınız karnabaharı sosuna bana bana yemenin keyfine varın.

Unutmadan: Karnabahar zihin yorgunluğuna da iyi geliyor. O zaman sözü beşamel soslu karnabahara bırakıyoruz.

MALZEMELER

1 adet orta boy karnabahar
5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı un

BEŞAMEL SOS İÇİN

1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı soğuk süt
1/4 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/4 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi

ÜZERİ İÇİN

100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
1/4 demet dereotu

Püf Noktası

Sindirimi kolaylaştırmak ve renklerinin beyaz kalması için öbek öbek ayırdığınız karnabaharları unlu suda haşlayın.Un köpürüp, tereyağı kızdığında beşamel sos hazırlamak için soğut sütü azar azar ekleyebilirsiniz.

Pişirme Önerisi

Fırında beşamel soslu karnabahara, garnitür gibi arzu ettiğiniz diğer sebzelerle birlikte pişirebilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Kök kısmını kesip, öbek öbek ayırdığınız karnabaharları bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün.

Karnabaharları haşlamak için kullanacağınız sıcak suyu, derin bir tencereye aktarın. Un ilave ettiğiniz suda karnabaharları 8-10 dakika kadar haşlayın.

Beşamel sosu hazırlamak için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Unu 2-3 dakika kadar kavurun.

Soğuk sütü azar azar ekledikten sonra topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla beşamel sosu karıştırın. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve rendelenmiş muskat cevizi kattığınız beşamel sosu kıvam aldıktan sonra ocaktan alın.

Haşlanmış karnabaharları, bir kevgir yardımıyla suyunu süzdürerek ısıya dayanıklı fırın kabına alın.

Hazırladığınız beşamel sosu üzerlerine gezdirin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.

Fırından çıkan sıcak karnabaharları, incecik kıyılmış dereotu ilavesiyle garnitür ya da ana yemek olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

KARNABAHARIN FAYDALARI

Karnabahar kendine has tadı olan bir sebzedir ve yemeklerde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Tadıyla çok iddialı bir sebze olduğu söylenemez ama sağlık açısından faydaları söz konusu olduğu zaman mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında olduğunu söylemek mümkün.

Karnabahar turpgiller ailesindendir. Sağlık açısından bir çok faydası olan karnabahar beyaz çiçekli bir sebzedir. İçerdiği sülfür bileşeni toksinleri nötralize eder bunun sonucu olarak karaciğere inanılmaz fayda sağlar.

C ve K vitamini açısından zengin olan karnabahar, float, niasin, pridoksin, riboflin, tiamin içerir. Bunların yanında sodyum ve potasyum içermektedir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, bakır gibi mineraller de içermektedir.

karnabahar-faydalari

KARNABAHARIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Karnabahar sağlık açısından çok faydalı bir besin kaynağıdır. Kalp sağlığını korur, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler içermektedir, kemik sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunur. Gebelik döneminde kadınların güvenle tüketebileceği ve çok fayda göreceği nadide besinler arasındadır. Çok zengin kalsiyum ve mineral kaynağı olması karnabaharı her yaştan insanın güvenle tüketebileceği temel besin ve şifa kaynağı haline getirmiştir.
Karnabahar Kalp Sağlığını Korur: Karnabahar, kalp sağlığı için inanılmaz faydalı bir sebzedir. Bunun bir sonucu olarak kalp ve kardiyovasküler sistemi korumaya yardımcı olur.

Karnabahar Kolesterolü Düşürür: Karnabahar beslenme için çok faydalı olan lifler açısından çok zengindir. Lifler ayrıca kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olabilir.

Karnabahar Bağışıklık Sistemini Kurar: Karnabahar da antioksidanlar içerir. Antioksidanların sağlık açısından birçok faydası vardır ve bağışıklık sistemini zayıf duruma düşüren serbest radikallerin verdiği tahribatı giderir ve serbest radikalleri bünyeden atar.

Karnabahar Gebelik Döneminde Faydalı: Karnabahar gebelik sırasında kadınlara yardımcı olur. Karnabahar folik asit açısından zengindir ve aynı zamanda vitamin A ve vitamin B gibi vitaminleri de bol miktarda içermektedir, bunun bir sonucu olarak hücrelerin büyümesine yardımcı olur. Böylece anne karnında ceninin sağlıklı bir şekilde gelişmesine inanılmaz katkıda bulunur.

Karnabahar Kalsiyum Deposudur: Karnabahar ayrıca sağlık açısından yararları olan kalsiyum içerir. Kalsiyum, güçlü sinir uyarılarının iletimi gibi birçok önemli fonksiyonlarıın sağlıklı şekilde yerine getirilmesinin yanında bizim kemik ve diş sağlığımızı koruması adına da önemlidir.

Karnabaharın İçerdiği Zengin Mineralerin Faydaları: Karnabaharın içerdiği zengin mineraller birçok açıdan sağlığımıza katkıda bulunmaktadır. Karnabaharın içerdiği en zengin mineraller çinko, manganez, fosfor, magnezyum, selenyum ve sodyumdur.

Çinko, yaraların iyileşmesi ve yeni hücre yapımında yardımcı olur.

Magnezyum, kemiklerin normal çalışması için gerekli olan hormonları üretir paratiroid bezine yardımcı olur.

Fosfor, kemikleri güçlendirmek için yardımcı olur.

Selenyum, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması için yardımcı olur.

Sodyum, vücutta sıvıları dengelemeye yardımcı olur.

Manganez enzimlerin oluşması ve sağlıklı çalışması için yardımcı olur.

Karnabahar Kanser Riskini Azaltır: Akciğer kanseri, göğüs kanseri, mesane kanseri başta olmak üzere karnabahar birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltabilir.

Karnabahar Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Karnabahar bize kilo verme noktasında yardımcı olur. Karnabahar yağ yakmak için önemli bir unsur olan C vitamini içerir. Bunun dışında yağ yakmaya yardımcı olan bol miktarda folat içermektedir. Bir fincan karnabahar yaklaşık 30 kalori içermektedir. Bu sınırsız miktarda yenilebilen nişastalı maddelerden birisi olduğu anlamına gelir.

Karnabahar Vücut Sistemini Detokslar: Karaciğer enzimlerini aktif hale getirmek için vücuda yardımcı olur. Bu da ayrıca bünyedeki birçok organın sağlığını korumaya yardımcı olur.

K Vitamini Deposu Karnabahar: Vücudumuzdaki K vitamini miktarını arttırmak için, karnabahar tüketimini de arttırmamız gerekir. K vitamini özellikle kemik sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir. Yaşlıların yanında çocuklarında kemik ve iskelet sağlığını koruması için güvenle tüketebilecekleri şifa kaynağıdır.

Karnabaharın Saç ve Cilt Sağlığına Faydaları: Bir sebze olarak karnabahar, zinde ve sağlıklı kalmak için düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır. Karnabahar bunun yanında cilt ve saç sağlığı için de önemli bileşen vitamin ve mineraller içermektedir.

C vitamini ve manganez, karnabaharda bolca bulunan, güçlü antioksidanlardır. Antioksidanlar, kandaki oksijen miktarını arttırmak ve metabolizmayı korumak için önemlidir. Sağlıklı ve hızlı metabolizma kolayca sindirimi ve gıdalardaki tüm besinleri elde etmek için yardımcı olurlar. Daha fazla oksijen kandaki toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlayacaktır. Kanınızdaki toksik maddelerin miktarı düşükse cilt sağlıklı olur. Sağlıksız cilt belirtileri akne, kırışıklık, koyu lekeler, siğiller, benler ve döküntüler vesilesi ile ortaya çıkar.

Bu belirtileri yaşıyorsanız, bazı sert önlemler alma zamanıdır. Karnabahar bu cilt problemlerinden kurtulmak için yardımcı olabilir. Düzenli olarak karnabahar tüketimi cilt problemlerini çözmenin önemli bir parçası haline gelebilir.

Karnabaharın Saç Sağlığına Faydaları: Saç kişinin kişiliğinin önemli ve çekici özelliklerinden sadece bir tanesidir. Saç dökülmesi kadın ve erkekler için akabinde birçok sorun meydana getirmektedir. Bazı saçların dökülmesi ırsi olurken bazı durumlarda saç dökülmeleri bazı vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde olmadığının en bariz göstergesidir. Bu yüzden birçok meyve ve sebze tüketimi yanında karnabaharın da düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Böylece saç sağlığı için bünyenin ihtiyaç duyduğu besinler alınmış olur.

Düzenli olarak karnabahar tüketimi saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Doğal olarak karnabaharda bulunan vitaminler, mineraller ve diğer gerekli besinlerin A vitamini, E vitamini, C vitamini, K vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, manganez, çinko, katı yağlar, niasin, bakır ve demir sağlık açısından hayati önem taşımaktadırlar.

Düzenli olarak karnabahar tüketimi sadece saç sağlığını korumakla kalmaz aynı zamanda dökülen saçların yeniden ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Fırında beşamel soslu karnabahar nasıl yapılır? ile ilgili etiketler karnabahar beşamel soslu fırında
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.