Finans dünyasının rehberi niteliğindeki podcast serisinin ikinci sezonu başladı

Dünya genelinde birçok kişi birikimlerine yön vermek için planlama yaparken, adaylara finansal okuryazarlığa dair kılavuzluk eden podcast serisinin 2. sezonu yayınlandı. Spotify Binomo Cast kanalında yayınlanan 6 bölümlük ikinci serinin ilk konuğu Ayvansaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin oldu. Sezonun ilk bölümünde ise bankacılığın tarihi ve paranın değişen misyonu masaya yatırıldı.

Dünya genelinde birçok kişi 2022’nin ilk aylarını bütçe, tasarruf ve yatırım planlaması yaparak geçiriyor. Mali hesaplamaları doğru yöntemlerle gerçekleştirmek için ise finansal okuryazar olmak gerekiyor. Konuya dair yapılan araştırmalar, dünya çapındaki yetişkinlerin yalnızca üçte birinin temel finans bilgisine sahip olduğuna işaret ederken, Binomo’nun akıllı yatırım dünyasına adım atacak adaylar için hazırladığı ve finansal kılavuz niteliği taşıyan podcast serisinin ikinci sezonu Spotify’da yayınlandı. Sihirli Annem’de canlandırdığı Kerem karakteriyle hafızalara kazınan Michele Cedolin’in sunuculuğunu üstlendiği 6 bölümlük ikinci serinin ilk konuğu ise Ayvansaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin oldu.

Bankalar parası olanlar ve fon arayanlar arasında köprü görevi görüyor”

Yeni bir yılın başındayken bütçelerini değerlendirmek isteyen bireyler için finansal okuryazarlık edinmelerine destek veren ‘Ekonomi nedir?’ başlıklı serinin ilk bölümünde Michele Cedolin’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Emre Alkin, bankacılığın tarihini tüm detaylarıyla ele alıyor. Alkin, bankaların dünden bügüne geçirdiği evrimi yorumlayarak birikimlerini değerlendirmek isteyenler için kronolojik bir harita oluşturuyor. Prof. Dr. Emre Alkin’in bankacılığın misyonu ve tarihine ilişkin paylaştığı bilgilerde ise sektöre dair birçok konu öne çıkıyor. Bankaların, birikimi olanlar ve fon arayanlar arasında köprü işlevi görmek için kurulduğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin, bankaların insanların paralarını bünyesinde bulundurmasıyla da büyük bir sorumluluk üstlendiğini dile getiriyor. Emre Alkin, zaman içinde finansal enstrümanların çoğalması ve alternatif kurumların ortaya çıkmasıyla ise bu sorumluluğun paydaşlar tarafından bölündüğünü ve bankaların şekil değiştirdiğini aktarıyor.

Bankalar riskleri bölüşüyor

Michele Cedolin ve Prof. Dr. Emre Alkin’in soru-cevap şeklinde sürdürdüğü yaklaşık 10 dakikalık podcast’ın ilerleyen dilimlerinde, zaman içinde ortaya çıkan sermaye kurumlarının bankalara sağladığı katkılara dikkat çekiliyor. Paranın tüm riskini tek başına taşımasına karşın, birçok firmanın zaman içinde ödeme sistemlerindeki hakimiyetinin artmasıyla bankaların bu sorumluluğunun bölüşülmesinin faydalı sonuçlar doğurduğu görüşüne varılıyor. Prof. Dr. Emre Alkin konuya dair, ödeme mekanizmalarının bir zamanlar herkesin güvendiği bir konumda yer alırken, piyasanın her yönden çeşitliliğe kavuşmasıyla zaman içinde misyonunun değiştiğine işaret ediyor.

Paranın takas özelliği 150 yıl önce bitti!

Ekonomi piyasasının süreç içinde nasıl şekillendiğinin de tartışıldığı 2. sezonun ilk bölümünde kaydedilen bilgilere göre, şu an piyasanın kalesi konumunda yer alan merkez bankalarının bastığı paralar ilk zamanlar karşılık esası taşırken, basılı paraların bu misyonu son 150 yıldır değişime uğruyor. Basılmış parayla bankaların kredi faizi ve mevduat faizi için ürettiği para arasındaki fark  ülkelere göre değişkenlik gösteriyor. Bu fark bazı ülkelerde 10, bazı ülkelerde ise 40 kata kadar çıkabiliyor. Merkez bankaları bu süreçte para basmaya devam etse de asıl çoğalma bankalar tarafından yapılıyor.

Likit paralar 10 yıl içinde tedavülden kalkacak

Podcast serisine konuk olan Ayvansaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, yatırım dünyasına adım atacak adaylar için paranın geleceğiyle ilgili birçok öngörüde bulunuyor. Çıkışından bu yana değiş-tokuş prensipleri üzerinde temellenen likit paranın ömrünü tükettiğine ve zaman içinde tedavülden kalkacağına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Emre Alkin’e göre likit para güvenlik açısından problem teşkil etmesinin yanı sıra dijital paraların gün geçtikçe yaygınlaşmasıyla basılı paralar da zaman içinde ortadan kalkacak. Paranın geleceğinin tartışıldığı podcast serisinde likit paralara duyulan ihtiyacın önümüzdeki 10 yıl içinde tükeneceği konuşulurken, yerini ise tamamen dijital paraların alacağı öngörülüyor. 

Yatırım dünyasının dinamikleri adaylarla buluşacak

Ekonomi, bankacılık, paranın misyonu gibi konuların masaya yatırıldığı “Ekonomi nedir?” başlıklı bölümde, yatırım dünyasına girecek ve uzun vadeli planlama yapacak kişiler için geleceğe dair birçok ipucu sunuluyor. Adaylar için ilk bakışta karmaşıkmış gibi görünen finans dünyası Michele Cedolin ve Prof. Dr. Emre Alkin’in sohbetiyle aydınlanırken, gelecek bölümlerde dinleyicileri birçok kapsamlı konu bekliyor. “Nasıl yatırım yapmalıyız?” isimli ve serinin devamı olan ikinci bölümde ise yatırımcı adaylarını finans dünyasının dinamizmi karşılıyor. Dijitalin alternatiflerini avantaja çeviren online ticaret platformu Binomo, Binomo Cast adını verdiği podcast serisiyle finans dünyasının öğretici argümanlarını eğlenceli ve akıcı bir metotla dinleyicilere sunuyor.

Binomo Cast:https://open.spotify.com/show/3vwNjIHitZHHxhp3jRL3A2?si=129dc7233b714236

Finans dünyasının rehberi niteliğindeki podcast serisinin ikinci sezonu başladı ile ilgili etiketler binomo
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.