Filistin davasında yeni süreç! 14 farklı grup birleşti

Filistin davasında Gazze Şeridi, Kudüs ve Batı Şeria'da verilen mücadelede kendi içindeki ayrışmalar nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşanıyordu. Cezayir'de bir araya gelen Filistinli parti ve örgütler, ülkedeki bölünmeyi sonlandırmak için üzerinde uzlaştıkları "Cezayir Bildirisi"ni törenle imzaladı.

Cezayir'in batısındaki Kongre Sarayı'nda düzenlenen törene 14 Filistinli grubun temsilcisi ile Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun katıldı. Cezayir resmi televizyonu, Tebbun’un Filistinli grup liderleriyle bir araya gelişini naklen yayınladı.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Cezayir Temsilcisi Muhammed Osman, Filistinli grupların iç bölünmüşlüğünü sonlandırma noktasında üzerinde uzlaştıkları "Cezayir Bildirisini", Filistin davasının kaybettiği itibarını geri kazanma yönünde bir adım olarak değerlendirdi.

İşgal ve abluka altındaki Filistin topraklarında 2006 seçimlerinden galip çıkan Hamas'ın Gazze Şeridi'nde yönetime geldiği 2007'den bu yana, Hamas ve Fetih hareketleri arasında büyük bir siyasi bölünmüşlük yaşanıyor.

Aradan geçen 15 yılda iki hareket arasında çok sayıda anlaşma imzalandı ancak ortaya çıkan birtakım anlaşmazlıklar nedeniyle bunlar hayata geçirilemedi.

Kuzey Afrika'da yer alan Arap ülkesi Cezayir, Filistinli gruplar arasındaki bölünmeyi bitirme çabaları çerçevesinde, Filistin'de ulusal uzlaşıyı sağlayan diyalog görüşmelerine ev sahipliği yaptı.

Ocak 2022 tarihinden itibaren Filistinli gruplarla ayrı ayrı görüşmeler yürüten Cezayirli yetkililer, görüşmelerde bölünmeyi sonlandırmaya ilişkin bir diplomasi yürüttü.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun da bu bağlamda temmuz ayında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi bir araya getirmişti.

Filistin'deki siyasi bölünmenin sona erdirilmesi için Hamas ve Fetih başta olmak üzere 14 Filistinli grubun temsilcisinin katılımıyla düzenlenen Filistin diyalog görüşmeleri 11 Ekim'de Cezayir'de başlamıştı. Filistinli gruplar, 13 Ekim'de üzerinde uzlaştıkları 9 maddelik Cezayir Bildirisi'ni törenle imzalamıştı.

 

Filistin davasında yeni süreç! 14 farklı grup birleşti ile ilgili etiketler Filistin cezair
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.