Atatürk, Sabiha Sultan, Zübeyde Hanım ve Fikriye Hanım gerçeği

Latife Hanım'ın yeğeni olarak da tanınan SuperHaber programcısı, yazar ve araştırmacı Mehmet Sadık Öke, SuperHaber için çok konuşulacak satırlar kaleme aldı. Öke, Zübeyde Hanım'ın oğlu Mustafa Kemal'in, Sultan Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan ile evlenmesini istemesi ilgili gerçekleri açıkladı. İşte Öke'nin 'Atatürk, Sabiha Sultan, Zübeyde Hanım ve Fikriye Hanım gerçeği' başlıklı o yazısı...

Atatürk'ün neden Sabiha Sultan ile evlenmek istediği hep merak edilir . Bunun sebebi özellikle annesinin bunu istemesidir. Zavallı yetim olarak lanse edilen Mustafa Kemal ve Zübeyde Hanım bu izdivaçlara uzak biri değildir. 

Zübeyde Hanım’ın ikinci eşi Ragıp Bey'in kardeşi Rauf Hayri Bey, beşinci Murat'ın kızı Hatice Sultan'ın ikinci eşi idi . Ayrıca Paris eski sefiri, Hariciye eski vekili ve son Sadrazam Tevfik Paşa'nın kız kardeşi Belkıs Hanım, Fikriye Hanım'ın teyzesi idi. Tevfik Paşa'nın oğlu da Padişah Vahdettin'in büyük kızı Ulviye Sultan ile evlenmişti.

Tevfik Paşa babası ölen Fikriye'yi ikinci karısı İsviçreli Elisabeth ile birlikte yetiştirmişti. Fikriye'nin annesi Vasfiye Hanım daha ziyade veremli olan en küçük ve kız kardeş ile ilgilenmek zorunda kalmıştı.

Görüldüğü üzere Mustafa Kemal hep bu çevrelerin etrafında ama içinde değildi. Her ne kadar Fikriye kötü bir izdivaç değilse bile bu Rauf Hayri Bey ile Hatice Sultan izdivacı varken Zübeyde Hanım açısından anlamlı olan Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan ile yapılacak bir evliliktir.

Yetenekli paşaların sultanlar ile evliliği tradisyonu çerçevesinde Mustafa Kemal'in Sabiha Sultan ile evlenmesi bu çevreye bu kadar yakın Mustafa Kemal için çok doğal bir kariyer aşamasıdır. Kendisi de bunu onaylamış ancak Sabiha Sultan gönlünü Veliaht Şehzade Abdülmecid Efendi'nin oğlu Ömer Faruk'a kaptırdığı için olmamıştır.

Bir sultan ile evlenme şansı olan oğlunun Fikriye ile evlenmesi ihtimali Zübeyde Hanım'ın hiç onaylamadığı bir nokta-i nazar olarak, Zübeyde Hanım'ı Fikriye tehlikesine karşı tetikte olmaya zorlayarak onu üçüncü şahısların önünde bile aşağılamasına yol açmıştır.

Kılıç Ali'nin ve dönem kişilerinin anıları bu ifadeler ile doludur . Fikriye'nin ölümünün gerçek suçlusu onu oğluna layık görmeyerek zulm eden Zübeyde Hanım'dır .

Atatürk, Sabiha Sultan, Zübeyde Hanım ve Fikriye Hanım gerçeği ile ilgili etiketler Mustafa Kemal Atatürk Atatürk fikriye hanım zübeyde hanım mehmet sadık öke
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.