FETÖ’ye yol mu açılıyor?SuperHaber/Özel

Gazeteci Yusuf Serçe New York'taki saldırı ile ilgili SuperHaber’e değerlendirmede bulundu.

New York'ta Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında bir sürücünün kamyonetini bisiklet yolunda insanların üzerine sürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığı bildirildi.

ABD medyası, polis kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, saldırganın Özbekistan'dan 2010 yılında ABD'ye gelen Sayfullo (Seyfullah) Saipov olduğunu duyurdu. Saldırı sonrası SuperHaber’e konuşan Gazeteci Yusuf Serçe, saldırganın silahla saldırmadığını ve DAEŞ için yaptığını söylediğini yazan bir kağıdın da olmadığını söyledi. Saldırı bahane edilerek İslam’a yönelik saldırılarında olası olduğunu belirtti.

gAasRAxW_1

DAEŞ ABD’YE GETİRİLMEMELİ!

-New York'taki saldırıyı nasıl okumak gerekir?

Bu olaya geniş bakmak lazım diye düşünüyorum. Benim görüştüğüm konuştuğum kişiler bunu üç aşağı beş yukarı çok basit bir hadise olarak değerlendirmiyor. Ben pek komplo teorilerine itibar etmem lakin bunun göründüğünden daha karmaşık olduğunu en azından vereceği sonuç açısından geriye dönük bir komplonun neticesi olabileceğini söylüyorlar ki bende öyle düşünüyorum. Aslına baktığımızda Amerika’da vaka-ı adiye diyebileceğimiz hadiseler gibi görünen bu tür toplu katliam çeşidinden çok görülebiliyor. Ancak bu hadise bunun biraz daha dışına çıkarılabilir.

-Nasıl yani biraz açar mısınız?

Müslüman bir Özbek asıllı şahsın yaptığı bir eylem olması hasebiyle bu tabi doğrudan Müslümanları hedef alma noktasına getirilecektir. Çok zaman vurguladığımız benim ve diğer başka kişilerinde aynı düşündüğü Başkan Trump’ın derin devlet yapılanmasıyla alakalı aralarındaki çekişmenin Trump’ı başkanlıktan etmeye vardırabilecek noktaya getirmesi adına bir hadisenin veya hadiseler zincirinin devamı olabilir şeklinde bir değerlendirmede var. Bunu destekleyen Trump’ın mesela bu hadisenin akabinde yazdığı twitte ilk etapta bir kendini bilmezin bir delinin bu eylemi yaptığı yönünde bir paylaşımda bulunması dikkate değer bir hadise. Çünkü olaydan yaklaşık 2 saat sonra bu tweet’i yazıyor ve herhangi bir şekilde terörden bahsetmiyor. Bunun dışında yarım saat bir saat sonraki twitter paylaşımında ise Amerika’nın bu işin dışında tutulmasına veya dışında tutulması gerektiğini söyler nitelikte bir tweet yazıyor. Bunun şu anlama geldiği düşünülüyor. Bunun Amerikan basınında ve medyasında da tartışıldığını görüyorum. Derin devletin Rusya ile olan bağlantısı olduğu iddiası ile böyle bir çekişmenin daha ziyade dünyanın değişik bölgelerinde Ortadoğu’da olan çekişmenin Amerika’ya sıçratılmaması bunun dışarıda kalması gerektiğini zaten doğrudan söylüyor. Bu terör hadisesini ya da DAEŞ’i Ortadoğu’da yendik. Dünyanın farklı yerlerinde mağlup ettik. Bunu artık bitirmemiz lazım ve Amerika’ya bunun kesinlikle getirilmemesi gerektiği şeklinde yazıyor.

Bu da işte bu tür yorumlara sebep veriyor. Eğer biz mücadele edeceksek ya da Başkanın söylemeye çalıştığı şu ki; benimle mücadele edecekseniz bile bunu dışarıda yapalım bunu Amerika’ya getirmeyelim. Bunun vardırılacağı netice çıkan sonuç yapılacak eylemler nereye varır ona göre geriye dönük incelemek gerektirebilecek bir hadise yaşandı. Gerçekten çok menfur bir hadise. Özellikle Müslümanlar açısından yapan kişinin Müslüman olarak zikredilmesi ve bununda doğrudan İslam’a mal edilmeye çalışılması acı bir hadise. Aslında Amerika’nın iç siyasetine malzeme yapılıyor olması sıradan insanların bile söylediği şeyler. Gerek Başkan Trump taraftarı gerekse aleyhinde olan kişilerin karşılıklı Başkanı suçlar ya da Başkanın burada daha katı tedbirler alması gerektiğini bunun açık bir şekilde ona yönelik bir hadise olduğunu söyleyen karşılıklı tartışmalar var.

FETÖ’YE YOL MU AÇILIYOR?

Belki Suriye’de de bir şeylerin bahanesi olabilir diyebilir miyiz?

-Kesinlikle. Aslında sadece Suriye’de değil. Güzel bir noktaya temas ettiniz. Bunun bir Orta Asya ayağının bile olabileceği düşünülmektedir. Bu aslında komplo teorisini besler bir durum. Çünkü Orta Asya’da malum FETÖ yapılanması var. Hatta bunu çok daha genişletirsek Ilımlı İslam teorisyenlerinin amacını bir nevi hem destekler nitelikte. Biz zaten İslam’ın böyle bir şey olduğunu biliyorduk özellikle 11 Eylül hadiselerinden sonra ya da daha da geriye çekip Rusya’nın yıkılmasıyla hedefin artık kominizim değil İslam olduğunu çünkü bu İslam’ın ve ona uyanların aslında bir tehdit oluşturduğunu destekler nitelikte bir gelişimin bunun da ancak durdurulabilirse ılımlı İslam teorisinin desteklenmesi ile olabileceği ve burada da kullanılabilecek en elverişli örgütün malum FETÖ terör yapılanmalarının tezinin güçlendirecek eylem niteliği taşıyor. FETÖ’nün haklı bir destek bulabileceği tezleri konuşuluyor. Doğrudan FETÖ ismi zikredilmiyor lakin bizim yapmaya çalıştığımız böyle bir İslamı desteklemezsek işte bu tür terör eylemlerinin Amerika’nın içine kadar girebileceği veya giriyor olduğu haklılığını destekler nitelikte bir çalışma. Bu sadece Ortadoğu’da değil dünyanın dengesinin tamamen değiştirebilecek ölçüde Orta Asya’ya bile gayet yüksek sesle dillendirilmeye başladı. He yazılı hem görsel medyada alenen işlenmeye başlandı. Sürekli yapılan vurgular bu yönde. Orta Asya kökenli Özbek olması ve oradaki DAEŞ yapılanmasının ne kadar güçlü olduğu ne kadar tehdit olduğu ve bunun Rusya ile olan bağlantısı en azından Rusya’nın bu işe sessiz kalması Rusya’nın oradan çekilmesiyle oranın sahipsiz kalması bu tür terör olaylarının artmasına desteklenmesine fırsat ve ortam bulduğu türünden yorumlar yapılmakta. Görüşmüş olduğum birçok değişik seviyede insanların yorumları da bu yönde. Birkaç gün sonra belki bir hafta sonra daha farklı şeylerin çıkabileceği söyleniyor. Buradaki olay Türkiye televizyonlarında ne kadar ayrıntılarıyla verilebildi bilmiyorum. Olay komplo teorilerine çok açık. Basit bir insanın yanlışlıkla bir trafik kazasına sebebiyet verdiği kadar değerlendirmeye açık bir durum. Çünkü hadisede daha öncede buna benzer trafik cezaları almış. Direksiyon hakimiyetini kaybediyor bir kazaya sebebiyet veriyor. Dikkatsiz araba sürmekten dolayı trafik cezası alıyor bu hadiseyi gerçekleştiren şahıs. Dolayısıyla buna benzer basit bir trafik kazası durumu da söz konusu olabiliyor. Olayda görgü şahitlerinin verdiği ifadelerde olayı gördüğünde şaşırdığını dediğim gibi dikkatsiz bir sürücünün bu olayı gerçekleştirdiğini bunu görür görmezde polisi aradığını söylüyorlar.

SİLAHLI SALDIRIYA GİRDİĞİ DOĞRU DEĞİL

-Sürücünün silahla saldırdığı söylenmişti bu doğru değil mi?

O doğru değil. Mesela silahlı çatışmaya girdiği gibi şeyler ortaya atılıyor. Böyle bir olay yok. Elinde bir tane boya tabancası ve bir de havalı tabanca var. Bunlar oyuncak tabancayı değişik kalıplara sokup böylede algı oluşturuyor olabilirler. Dediğim gibi bu hadise o kadar komplo teorilerinin ekmeğine yağ sürüyor ki değişik değişik sonuçlar çıkarılabiliyor. Bu kişinin elinde silah yok. Hatta bir haberde de yapan kişinin DAEŞ için yaptığını söylediğini yazan bir kağıt olduğunu söylüyorlar. Böyle bir şeyde yok. Zaten bunların hiçbiri resmi olarak doğrulanmıyor. Bunların çoğunluğu Amerikan medyasının ve belli çevrelerin ortaya yaydığı haberler. Bu da çok dikkat edilmesi gereken ilginç noktalardan birisi.

FETÖ’ye yol mu açılıyor?SuperHaber/Özel ile ilgili etiketler ABD Saldırı manhattan yusuf serçe
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.