Fast ile EFT'nin farkı nedir? Fast ile para göndermek ücretli mi? Fast para gönderim limiti ne kadar?

Merkez Bankası'nın Fonların Anlık ve Sürekli FAST sisteminin pilot bölgelerde uygulanmasının ardından kullanıma açılacağı açıklanmıştı. Birçok kullanım kolaylığının yanısıra 7/24 EFT yapabileceğiniz Fast sisteminde IBAN yerine kimlik numarası ya da telefon numarası da kullanılabiliyor. Peki, fast ile para göndermek, EFT yapmak ücretli mi? Hangi bankalarda var?

Fast sisteminde EFT göndermek, para göndermek ücretli mi sorusu, FAST sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte en çok sorulan sorulardan oldu. Merkez Bankasının EFT gönderimini 7/24 sağlayacak olan sistemi Fast, bir süredir pilot olarak uygulanıyor. EFT gönderiminin anlık olarak gerçekleştiği ve bankaların aksine anında hesaplara yansığı fast sisteminde para göndermek ücretli mi?

FAST ÜCRETLİ Mİ?

FAST Sistemi ile birlikte, elektronik ödemelerin sisteme kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve pratik bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de kullanıma sunuldu. Yeni sistemle vatandaşlar, 7/24 EFT işlemi yapabilecek. Farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirebilecek. FAST Sistemi ile birlikte, ödemelerin IBAN yerine telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler kullanılarak başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de vatandaşların kullanımına sunulacak.

Fast işleminin EFT’den ne farkı var? EFT Sistemi ile bankalardaki hesaplar arasında para transferleri saniyeler içerisinde gerçekleşse de bankaların parayı alıcının hesabında kullanılır bir duruma getirmesi için bir süre taahhüdü bulunmuyor. Bu nedenle ödemelerin hesaplara yansıması daha uzun zaman sürebiliyor.

Ayrıca EFT Sistemi sadece mesai saatleri içerisinde çalışıyor. EFT işlemi sonrasında alıcı ve gönderene bildirim yapılması zorunluluğu da bulunmuyor. FAST sisteminde ise bildirim zorunluluğu bulunuyor.

FAST LİMİT NE KADAR?

FAST Sistemi, yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla, ilk aşamada 50 TL limitli olarak başlatıldı. Bu limit, kullanımın yaygınlığına göre kademeli şekilde artırılarak 1000 TL’ye kadar yükseltilecek.

FAST Sistemini kullanmaya başlayan bankalardan bazıları şunlardır: Denizbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Garanti BBVA, Akbank, Türkiye İş Bankası, Deniz Bank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, QNB Finansbank VakıfBank.

 

Fast ile EFT'nin farkı nedir? Fast ile para göndermek ücretli mi? Fast para gönderim limiti ne kadar? ile ilgili etiketler Merkez Bankası Haliç Kongre Merkezi FAST fast eft
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.