Nevşin Mengü'ye reklam eleştirisi yapan Faruk Bildirici'ye Cüneyt Özdemir ve Özgür Demirtaş'tan tepki

Gazeteci Nevşin Mengü sosyal medya hesabından reklam yapınca Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, bunun meslek ilkelerine aykırı olduğunu söyleyerek eleştirdi. Mengü, Bildirici'ye hem YouTube hem de Twitter'dan yanıt verdi: "Ben mecrayım, bunu Faruk Bey’lerin jenerasyonu anlayamıyor". Polemiğe dahil olan Cüneyt Özdemir ile Özgür Demirtaş Mengü'ye destek vererek Bildirici'yi sert sözlerle eleştirdi: "Sizin gazetecilik siciliniz bize ahkam kesmeye yetmez."

YouTube yayınında ve Instagram hesabında vitamin içeceği reklamı yapan gazeteci Nevşin Mengü'ye bağımsız medya ombudsmanı Faruk Bildirici'den eleştiri geldi.

Twitter hesabı üzerinden Mengü'nün paylaşımının görselini yayınlayan Faruk Bildirici, "Nevşin Mengü, örtülü reklam yerine artık "#işbirliği etiketi de ekleyerek açıkça reklam yapmaya başlamış. Instagram hesabında bir vitamin desteğinin reklamını yapıyor. Bir gazeteci olarak mesleğinin güvenilirliğini bir ürünün pazarlaması için kullanması meslek ilkelerine aykırı" ifadelerini kullandı.

Nevşin Mengü'ye reklam eleştirisi yapan Faruk Bildirici'ye Cüneyt Özdemir ve Özgür Demirtaş'tan tepki

BİLDİRİCİ'NİN ELEŞTİRİLERİNE MENGÜ'DEN YANIT

Kendisini eleştiren Faruk Bildirici'ye kanalından yanıt veren Nevşin Mengü, "Faruk Bildirici ‘Gazeteciler reklam alıyorlar, etik değil demiş’. Sene 2022 ve bizim gazetecilik yaptığımız, yayıncılık yaptığımız mecralar değişti. Ben kendim bir mecrayım. Bizim patronumuz yok. Elimizden geldiğince güzel bir şey yapmaya çalışıyoruz. Kendi patronumuz kendimiz. Bize maaş ödeyen yok. Biz iş yapıyoruz, fatura kesiyoruz, şirketimizi döndürüyoruz." dedi.

Mengü sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben mecrayım, bunu Faruk Bey’lerin jenerasyonu anlayamıyor. Onlar için çok zor, ben de merkez medyadan geldiğim için, merkez medyanın dağılmasıyla beraber tüm imtiyazlarını, güç aldıkları şeyi kaybettiler. Kardeşim ben burada imtiyazla bir frekans filan almış değilim, Youtube’da insanların istiyorlarsa tıklayıp izledikleri bir Youtube kanalım var. İsterseniz izlersiniz; istemezseniz izlemezsiniz. Kameraman, kurgucu arkadaşlara ‘Bedava mı çalışın’ diyelim."

ÖZGÜR DEMİRTAŞ, NEVŞİN MENGÜ'YÜ DESTEKLEDİ

Sosyal medyadaki Bildirici ile Mengü arasında geçen polemiğe gazeteci Cüneyt Özdemir ile ekonomist ve akademisyen Prof. Dr. Özgür Demirtaş da katılarak Faruk Bildirici'ye tepki gösterdi. Özgür Demirtaş, Nevşin Mengü'ye destek vererek, "Yanlış bir yorum Faruk bey: 1) Kanuna göre işbirliği etiketiyle istediği reklamı alır. 2) Para aldığını saklasa o zaman problem olurdu. 3) Bu dönemde gazeteciler nereden para kazanacak? Siz mi maaş vereceksiniz? 4) Vergisini vermişse size ne? 5) Faruk bey sizin mantığınıza göre sanatçılar da reklam almasın çünkü onları sevenlerin sevgisini kullanıyorlar. Eğer reklam olduğu söylenmese o zaman problem olurdu. Reklam ekonominin bir parçasıdır." açıklamasını yaptı.

CÜNEYT ÖZDEMİR'DEN BİLDİRİCİ'YE SERT TEPKİ: SİZİN GAZETECİLİK SİCİLİNİZ...

YouTube kanalından uzun süredir yayın yapan gazeteci Cüneyt Özdemir'in ise tepkisi daha sert oldu. Özdemir, "Faruk bey Nevşin'in bu postunda neye itiraz ediyorsunuz bizi biraz daha aydınlatır mısınız? İşbirliği yerine 'advertorial' ya da 'bu bir ilandır' yazsa bir problem yok muydu? Fark ne? Yeni kurulan medya düzeninde gazetecilerin gelir kaynağını nasıl oluşturmasını düşünüyorsunuz?Ya sizin haberiniz olsa ne olur olmasa ne olur? Size rağmen bu medya düzenini biz kuruyoruz. Anlamak istemediğiniz şu, bu kurulan yeni medya düzeninde bütün bildik kuralları yıkıyoruz. Gelir modelini yeniden tanımlıyoruz. Kişisel medyalar inşa ediyoruz. Aklınız bunu almıyor! Kimsenin gazeteciliği satılığı çıkardığı yok. Ayrıca sizin gazetecilik siciliniz bize ahkam kesmeye yetmez. Babıali koridorlarında hepimizin gazetecilik için verdiği emek, aldığı riskler, hayatını attığı riskler ortada. Siz kimsiniz de bize gazetecilik etiği dersi veriyorsunuz? Reklamda sınır ne olacak elbette tartışabiliriz. Neyin reklamını yapar yapmaz bunu da tartışabiliriz. Siyaset reklamını nasıl yapacak bu da tartışılır ama sizin kutsal bellediğiniz medya patronlarının yazdığı etik kurallardan değil. Yeni bir medya düzeni kuruluyor." dedi.

FARUK BİLDİRİCİ'DEN CÜNEYT ÖZDEMİR'E YANIT

Cüneyt Özdemir'in sert tepkisine Bildirici'den yanıt gecikmedi: "Gazeteci her zaman, her yerde gerçeğe sadık kalmakla yükümlüdür. İnsanlara gerçeği söylemek zorundadır. Reklam yapan gazeteci, mesleğinin güvenilirliğini paraya tahvil etmiş kişidir. Yeni medya düzeninde gazetecilik satılığa çıktı da haberim mi yok?. Evrensel gazetecilik ilkelerini kimse kendine göre eğip bükmemeli. Yeni medya düzeninde gazetecinin en büyük gelir kaynağı okuru, izleyicisi olabilir. Gazeteci gelir için her para verenin istediğini söyleyecek mi? Reklamda sınır ne olacak? Örneğin parti parti reklamı yapacak mı? Gazeteci her zaman, her yerde gerçeğe sadık kalmakla yükümlüdür. İnsanlara gerçeği söylemek zorundadır. Reklam yapan gazeteci, mesleğinin güvenilirliğini paraya tahvil etmiş kişidir. Yeni medya düzeninde gazetecilik satılığa çıktı da haberim mi yok?"

NEVŞİN MENGÜ: HİÇ OKUNMADIĞINIZ KADAR OKUNDUNUZ

Sosyal medyadaki karşılıklı mesajların ardından Faruk Bildirici'nin hedefindeki Nevşin Mengü de son sözü söyledi: "Faruk bey, tebrik ederim bu tartışma vesilesiyle hiç okunmadığınız kadar okundunuz. Kendi kendinizi etik polisi ve standart koyucu olarak atadığınızı anlıyorum. Benim hesap vereceğim tek mercii izleyicilerim. Sizlere self proclaimed ombudsmanlığınızda başarılar dilerim. Ne var ki patronsuz medyada gün dahi çalışmamış bir kimseden öğüt almak iş öğrenmek gibi bir niyetim yok. Olgun erkekler olarak kurduğunuz fildişi kuleleriniz yıkıldığı için üzgünüm. Kolaylıklar dilerim."

Nevşin Mengü'ye reklam eleştirisi yapan Faruk Bildirici'ye Cüneyt Özdemir ve Özgür Demirtaş'tan tepki ile ilgili etiketler Nevşin Mengü Faruk Bildirici Cüneyt Özdemir Reklam özgür demirtaş polemik
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.