FAO Başekonomisti: Enerji fiyatlarında yükseliş sürdükçe, gıda enflasyonu artmaya devam edecek

FAO Başekonomisti Torero, düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerde gıda fiyatlarının artmasının beslenme açısından ciddi sonuçlarının olabileceğini ifade etti.

Torero, küresel gıda fiyatlarındaki artışın diğer sebeplerinin ise Ukrayna'daki savaş ve uygulanan yaptırımlar, yüksek gübre ve enerji fiyatları, olumsuz hava koşulları ve Covid-19 kaynaklı tedarik zinciri aksaklıkları olduğunu belirtti.

Gazete Dünya'ya konuşan Torero bu sebepler içinde en endişe duyulanın ise enerji fiyatları olduğunu belirterek "Yüksek gübre fiyatları üretim maliyetlerini artırırken, gübre kullanımı açısından caydırıcı olup düşük verimi beraberinde getiriyor. Daha düşük yerli üretim ise, ülkenin ithalat talebinde artışa yol açıyor. Ekonomik durgunluk nedeniyle pek çok ülke şimdiden ağır borç yükü ve döviz krizleriyle karşı karşıya. Enerji fiyatları yükseliş devam ettiği sürece gıda enflasyonunun da artmaya devam edeceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

 

Torero, gıda harcamalarının gelirler içindeki yüksek payına dikkat çekerek "Özellikle düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerde gıda fiyatlarının yüksek oluşu tüketici üzerinde ağır bir yük oluşturuyor. Tüketiciler bu duruma genellikle tükettikleri gıdanın miktarını ve kalitesini azaltarak tepki verdiğinden, bunun gıda güvenliği ve beslenme açısından ciddi sonuçları olabilir" dedi.

 

FAO Başekonomisti: Enerji fiyatlarında yükseliş sürdükçe, gıda enflasyonu artmaya devam edecek ile ilgili etiketler fao gıda krizi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.