Faiz kararı öncesi İslam Memiş'ten son dakika uyarısı: Gram altın ve dolar...

Merkez Bankasının bugün öğleden sonra saat 14:00'da açıklayacağı faiz kararı yurt içi piyasalarda takip ediliyor. Altın ve Para Politikaları Uzmanı İslam Memiş, para politikası faiz kararı öncesinde yatırımcıları uyardı.

Altın fiyatlarında yaşanan düşüşlerin ardından son 5 işlem günü boyunca aralıksız yükselişini sürdürdü. Dün yükselişe ara veren altın fiyatlarında Fed'in dün akşam yayınladığı tutanaklar izlendi. Yatırımcılar kritpto paralardan sonra altına yöneldiği ve talebi artırdığı için son dönemlerde altın fiyatları baskılandı. Öte yandan doların uluslararası piyasalarda güç kaybetmeye başlaması son bir haftadır altın üzerindeki baskıyı hafifletmiş, spot piyasada altının ons fiyatı yeniden 1.900 dolara doğru hareketlenmişti. Peki altın ve döviz fiyatları, Türkiye Merkez Bankasının faiz kararının ardından oynaklık gösterecek mi? İşte altın ve Para piyasaları uzmanı Memiş'in açıklamaları...

Açıklamalarının bir yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen Memiş, "Merkez Bankası faiz kararını saat 14:00'te açıklanacak. İçeride emtiada, döviz kurunda yukarı yönlü atakları görüyoruz. Yatırımcılar bugün nelere dikkat etmeli? Ben yukarı yönlü hareketlerde Borsa İstanbul'un kalıcı olacağını tahmin etmiyorum. Dövizdeki yükselişler, TL'deki değer kayıpları burayı baskılayabilir. 16.40 seviyesi kırılırsa dolarda bu yükselişler 16.60'a kadar devam eder. 16.40 seviyesi burada yatırımcının yakından takip etmesi gereken seviye" dedi.

Memiş, Merkez Bankası kararında 3 ihtimali sıraladı ve gram altın, dolar ve piyasalara dair öngörülerde bulundu...

"Gram altın TL fiyatı 971 seviyesinden başladı. Kırmızı çizgimiz 980 lira seviyesiydi. Dün bu seviyenin test edildiğini gördük. Kapalı Çarşı'da 980'den satışı görüyoruz. Altının ons fiyatı 1846 dolar seviyesinde. 1865-67 dolar seviyelerinden tekrar aşağı yönlü satış baskısı gelebilir. 1835 dolar seviyesi üzerinde kapanışlar geldikçe, pozitif görünümler devam eder. Düşüşlerin devamı için de 1835 dolar seviyesi altında kapanışlar görmemiz lazım. Görürsek düşüşlerin 1820 dolar seviyesine kadar ineceğini görebiliriz.

"GRAM ALTINA KIYASLA DAHA AVANTAJLI..."

Altının ons, gümüşün ons fiyatı ve dolar endeksine baktığımızda sakin bekleyişini sürdürüyor. Gümüşün gramı 11.80 lira seviyesinde. Teknik olarak 11.25 güçlü destek seviyesi olmaya devam ediyor. Gümüşün ons fiyatı da altın gibi baskı altında kaldı. Gümüş altına kıyasla bu hafta daha ucuz, daha alınabilir bir seviyede. Altına kıyasla daha avantajlı olduğunu görebiliyoruz."

Memiş, kripto piyasalar ve Merkez Bankası'nın olası kararları sonrası piyasaların durumunu aktardı...

"Ne zaman ki yatırımcılara tekrar yükselmeyecek algısı yaparlar, o zaman kripto paralarda yükseliş görürüz diye tahmin ediyorum. Yatırımcı arkadaşların dikkat etmesi gerekiyor. Sterlin TL kurunda da güçlü duruş devam ediyor. Sterlin son iki haftadır altına kıyasla, dolara kıyasla ciddi anlamda kazandıran para birimi oldu. Hem TL hem parite bazında.

 

Brent petrolün varil fiyatı 113 dolar seviyesinde. 116 dolar takip ettiğimiz bant aralığı."

İslam Memiş son olarak, 3 ihtimal üzerinden Merkez Bankası'nın kararı öncesi ve sonrası değerlendirme yaptı, yatırımcıları uyardı...

"Bugün Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak. Yatırımcılar 3 ihtimali göz önünde bulundurmalı. Faiz artarsa, döviz kurlarında aşağı yönlü trend görebiliriz, 15.50 seviyesinde. Sabit kalırsa 16.40 - 16.60 direnç seviyesi test edilir. Yatay seyir olursa muhtemelen 16.30 - 16.45 lira aralığı korunabilir. Önemli olan mesaj. Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmez ancak bir sonraki toplantı için faiz artırım sinyali verirse faiz artırmış gibi etkisi olabilir. Bu dolar tarafında teknik satışa neden olabilir. Dolar kuru hızlıca geri çekilebilir. Faiz noktasında yine artırım yapmayacağız, aynı dil kullanılırsa düşüşler sınırlı kalır, gözlerimiz de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıklayacağı programa takılır. Buradaki paketin etkisine bakacağız. İçeride yüzde 70 enflasyon var. Üzerinde getiri ne verebileceksiniz ben de merak ediyorum.

 

Israrla faizleri artırmayacağız söylemini garipsiyorum. Tüm politikalar aslında üstü örtülü faiz artırımı gibi bir şey. Dolar kurunun hızlı yükselişlerine müsaade edileceğine faiz artırımı olsaydı bugün bu kadar büyük tahribatlar görmeyecektik.

Mart ayındaki ev emlak fiyatları artışları rapor edildi. Yüzde 110. Bu değer artışları beni ilgilendirmiyor. Türkiye'de kimler emlak kralı oldu, zengin oldu, bu emlak krallarının açıklanması benim açımdan daha önemli. Bunlar emlak sektörüne yeniden rant oluşturmuşsa bunun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Ekonomik tabloya Adalet Bakanlığı da bence dahil olmalı."

 

Faiz kararı öncesi İslam Memiş'ten son dakika uyarısı: Gram altın ve dolar... ile ilgili etiketler altın Dolar faiz gram altın
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.