Faiz Batı’da artıyor Türkiye’de düşüyor

Merkez Bankası’nın bugün yaptığı 150 baz puanlık faiz indirimi Türkiye’nin en düşük faiz veren ülkeler sıralamasında hızla yükselmesine yol açtı. Eksi faiz veren Japonya’ya göre henüz gidecek çok yol varken faizin Gezi Parkı eylemleri sırasında yüzde 4’lerde olduğu ve olaylardan sonra hızla yükseldiği dikkate alındığında o dalga geçilen dış kaynakların parmağı söyleminin ciddi olduğu anlaşılıyor.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İBRAHİM AÇAR

Gezi Parkı eylemleri ile FETÖ’nün hain darbe girişimini yaşayan bir ülke olarak Türkiye, askeri, siyasi ve ekonomik anlamda zaferler silsilesi yaşadı. Bunun son ispatı ise faizin tüm saldırılara rağmen 27 ay sonra tek haneye (%9) inmesi oldu. Türkiye, yüzde 9 faizle Meksika, Brezilya ve Arjantin’in üzerinde bulunuyor. En düşük faiz veren ülke ise eksi yüzde 0.1 ile Japonya. Burada dikkat çeken nokta ise Türkiye’de fazilet düşerken Euro bölgesinde yükseliş dönemi yaşanıyor. Euro bölgesinde önceki faiz yüzde 1.25 iken şimdi yüzde 2.0 seviyesinde.

FAIZ ORANI - ÜLKELER LISTE

Ülke Faiz (%)
Japonya -0.1
İsviçre 0.5
Euro bölgesi 2
Singapur 2.65
Avustralya 2.85
İngiltere 3
Güney Kore 3.25
Çin 3.65
Kanada 3.75
ABD 4
Suudi Arabistan 4.5
Endonezya 5.25
Hindistan 5.9
Güney Afrika 7
Rusya 7.5
Türkiye 9
Meksika 10
Brezilya 13.75
Arjantin 75

Faiz Batı’da artıyor Türkiye’de düşüyor ile ilgili etiketler faiz Türkiye
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.