Facebook Türkiye'ye temsilci atayacak

Türkiye'de temsilcilik açmamakta direten sosyal medya ağı Facebook, reklam cezasının gelmesine bir gün kala kararından vazgeçti. Türkiye'te temsilci atama sürecinin başlatıldığını duyuran Facebook, yaptığı açıklamada bir de şart sundu. Facebook, Türkiye'den ilkelerine aykırı bir istek gelmesi halinde temsilcisini geri çekeceğini belirtti.

Ekim ayında yürürlüğe giren yeni sosyal medya yasasıyla birlikte sosyal medya ağlarına Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi.

Şu ana kadar temsilcilik açma kararı veren Google (YouTube), Linkedin, TikTok, Dailymotion, ve VK'ya son olarak Facebook da eklendi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Facebook'tan yapılan açıklamada ifade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanıldığının belirtildiği açıklamada bu değerleri korumak ve savunmak için küresel çapta çaba gösterildiği vurgulandı.

'YASAYI İLK GÜNDEN BERİ TAKİP EDİYORUZ'

Türkiye'de insanların yarısından fazlasının ailesi ve arkadaşlarıyla iletişime geçmek için Facebook'a güvendiğinin ifade edildiği açıklamada, ekim ayında yürürlüğe giren sosyal medya yasasının ilk günden beri yakından takip edildiği kaydedildi.

Bu doğrultuda Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecinin başlatılması kararının alındığı belirtilirken, "Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz." denildi.

'İLKELERE AYKIRILIK İSTENİRSE TEMSİLCİYİ ÇEKECEĞİZ'

Alınan bu kararın Facebook'un Topluluk Standartları’nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinde uygulanan süreci değiştirmeyeceğinin belirtildiği açıklamada şu ifadedeler dikkat çekti:

"Dolayısıyla, bu ilkelere uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz. Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler’in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize uygun bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz."

Yapılan açıklama, Türkiye'de yaşayan insanların ifade özgürlüğüne ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığın değişmeyeceğine vurgu yapılarak sonlandırıldı.

 

Facebook Türkiye'ye temsilci atayacak ile ilgili etiketler Facebook Türkiye Sosyal Medya yasa temsilci
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.