Facebook sansür mü uygulayacak!

Özgür ifade savunucusu Facebook'un, bazı ülkelerde sansür uygulaması geliştirdiği iddia edildi

Facebook 2009 yılından beri Çin'de erişime kapalı bulunuyor. Yine Facebook'un sahibi olduğu Instagram'a Çin'den erişim ise 2014 yılında engellendi.

Facebook'un dünyada 2 milyara yakın kullanıcısı var. Çin pazarının potansiyeli göz önüne alındığında, sosyal medya devinin buradaki dev reklam pastasından pay alamamaktan dolayı çok mutsuz olduğu belirtiliyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SAVUNUCUSU

Çin pazarını kaybetme kaygısı, Facebook'un bütün dünyaya karşı oynadığı "ifade özgürlüğü savunucusu" rolünü unutmasına neden oldu.

Şirketten sızan bilgilere göre Facebook, Çin hükumetini mutlu edip erişim engelini kaldırtmak için Çin'e özel bir sansür mekanizması geliştirdi. Buna göre, Çin'de yasaklı olan, devleti rahatsız eden konularda yapılacak paylaşımlar daha Çin devleti şikayet etmeden kaldırılacak.

231120161142332561457_3.jpg

Bu yeni teknolojinin Facebook'a entegre edilip edilmeyeceği henüz kesin değil ama Çin devleti sansür karşılığında Facebook'un erişim engelini kaldırmaya ikna olursa, uygulama da hayata geçecek görünüyor.

Bu da bizzat Facebook'un sansürcülük yapması anlamına geliyor.

Çin'li şirketlerin nereye vereceklerini şaşırdığı milyarlarca dolarlık reklam bütçeleri, Facebook'un para ve ifade özgürlüğü arasında kalmasına neden olmuş gibi gözüküyor.

Daha da önemli olan soru, Facebook bu teknolojiyi Çin'de kullanmaya başladığında Trump başkanlığındaki ABD dahil pek çok ülke aynısını kendi ülkesi için de isteyecek. Bu da, Facebook'un çok övündüğü ifade özgürlüğünün sonu anlamına geliyor.

Facebook sansür mü uygulayacak! ile ilgili etiketler Facebook Çin Reklam sansür uygulama
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.