F-35'de sürpriz detay...

ABD Senatosu'na sunulan “Satış iptal edilsin” tasarısına karşın ilk F-35'lerin 21 Haziran'da törenle Türkiye'ye teslim edileceği iddia ediliyordu. SuperHaber yazarı Metehan Demir 21 Haziran'da gerçekleşecek o törenin perde arkasını açıkladı...

Metehan Demir
Metehan Demir

Türkiye ve ABD arasında, Ankara'nın Rusya'dan alacağı S-400 füzesi bahanesi başta olmak üzere çeşitli sebeplerle krize neden olan F-35 savaş uçakları konusunda detaylar belli olmaya başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington'da ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmede F-35 savaş uçakları da gündeme geldi.

Malum, ABD'nin, Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sistemleri ile İzmir'de devam eden FETÖ davasında tutuklu yargılanan ve salıverilmesi için uğraştığı Amerikalı papazı bahane ederek Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarını teslimini durdurmaya çalıştığı biliniyor... Hatta bu çerçevede Amerikan senatosu ve Amerikan temsilciler meclisinde de iki ayrı tasarı gündeme alındı.

Bütün bunlar olurken İsrail de boş durmadı, Batılı ülkeleri yanına alarak, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının satışının önüne geçilmesini istedi.

Ancak uluslararası hukuk ve anlaşmalarla "resmi ortak" sıfatı bulunan Türkiye 2002'den beri 9 ülke tarafından kurulan bu savaş uçağı projesinin ana aktörlerinden...

Yani Türkiye'ye karşı böyle bir keyfiyet söz konusu olamaz... Tanesi 100 milyon dolar civarında olan ve Türkiye'nin en az 100 adet satın almayı planladığı savaş uçakları, "beşinci nesil" olarak biliniyor ve Türk teknolojisi de projeye önemli katkılarda bulunuyor.

Amerikan Lockheed Martin firmasının ev sahipliğinde üretilen uçaklara yedek parça ve aviyonik desteği veriliyor...

Bir süreden beri uçakların Türkiye'ye verilmemesi yönünde tırmandırılan bu muhalefete karşı sürecin akıbetinin ne olacağı merak ediliyordu.

SuperHaber'e ulaşan bilgilere göre; 21 Haziran'da, tüm engellemelere rağmen Türkiye ile ABD arasında Texas'da resmi tören düzenlecek.

Ancak bu "devir teslim töreni" olarak bilinen organizasyonda sanılanın aksine fiziki anlamda bir uçak teslimatı olmayacak.

Ama bu törende Türk ve Amerikalı yetkililer arasında pilotların uçuş hattında el sıkışması, resmi mutabakat eğitimi ve ortak uçuş protokollerini kapsayan çeşitli imzalar atılacak.

Uçakların o gün teslim edilmeme sebebi ise herhangi bir kriz kaynaklı değil. Sadece teknik prosedürün devamı, çünkü F-35'lerin en erken 18-24 ay içinde teslimi öngörülüyor ancak bu törenin yapılması bile artık teslimatın önünü tamamen açmış olacak.

Törene katılım ise şu an resmi seviye anlamında tam belirlenmedi. Amerikalıların katılımına göre de Türkiye karşı katılım düzeyini belirleyecek.

Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın bu çerçevede törende olması bekleniyor.

Bazı kaynaklara göre Amerika bu anlaşmadan sonra hukuken de fiziki anlamda teslimi taahhüt etmiş olacak.

Şimdi gözler 21 Haziran'daki törende verilecek mesajlara çevrilmiş durumda.

 

 

Diğer Yazıları