F-16 düğümü çözülüyor! Satışın önünde tek engel kaldı...

Türkiye ve ABD arasında uzun süredir devam F-16 krizi çözülüyor. ABD Kongresi Konferans Komitesi’nin Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayan ve şart içeren maddelere bütçe tasarısında yer vermemesiyle, önemli engellerden biri aşıldı.

Türkiye’nin ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 ile 79 adet savaş uçağının modernizasyonu için kit satın alma talebinin üzerinden bir yıldan fazla geçmesine rağmen kasıtlı olarak çıkardıkları krizi kendi kendilerine aşıyor. ABD Kongresi Konferans Komitesi’nin F-16 satışlarını kısıtlayan ve şart içeren maddelere bütçe tasarısında yer vermemesiyle beraber önemli engellerden biri aşıldı.

SATIŞIN ÖNÜNDE TEK ENGEL KALDI...

Satışın önünde son engel olarak, ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Bob Menendez’in tutumu görülüyor.

TALEPLER İLETİLMİŞTİ

Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından geçtiğimiz yıl savaş uçağı alanında kısa ve orta vadeli acil ihtiyaçlarını karşılamak için tedarik ve modernizasyon projeleri hazırlamış, bu çerçevede 40 adet F-16 Viper uçağının tedariki ve 79 uçağın da modernizasyonu için Eylül 2021’de ABD’ye taleplerini iletmişti. F-16 tedariki ve modernizasyonu çerçevesinde son bir yılda 4 toplantı yapılmış, bunların üçü Türkiye’de gerçekleştirilmişti. Son toplantıysa Ağustos ayında ABD’de yapıldı. Türk heyeti, askeri yetkililerin yanı sıra üretici firma Lockheed Martin’den yetkili ve uzmanlarla da görüştü. Teknik heyetin yanı sıra AK Parti milletvekillerinden oluşan heyet de, ABD’ye giderek siyasi düzeyde lobi faaliyetinde bulundu. Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği’ndeki diplomatlar da, F16 dosyasının bütün aşamalarını yakından takip etti.

 

F-16 düğümü çözülüyor! Satışın önünde tek engel kaldı... ile ilgili etiketler f-16 ABD Türkiye
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.