Eyyamı Biyd orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayının 13, 14, 15'inde tutulan Eyyam-ı biyd (Aydınlık Günler) orucu nasıl tutulur?

Eyyamı biyd aydınlık günler demektir. Recep ayının 13, 14, 15. günlerinde eyyamı biyd orucu tutulur. Ayın en parlak günlerini ifade eden bu gecelerde ay her zamankinden daha parlak ve aydınlıktır. Peki eyyamı biyd orucu ne zaman? Eyyam-ı biyd orucuna nasıl niyet edilir?

Eyyamı biyd orucuna nasıl niyet edilir sorusunun yanıtı haberimizde. Hicri ayların içinde 13, 14, 15 günlerinde tutulan Eyyamı biyd Aydınlık günler anlamına geliyor.

EYYAMI BİYD ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.

Nitekim Hz. Hafsa (ra) diyor ki:

"Dört şeyi Resûlüllah (asm) Efendimiz hemen hemen hiç terketmedi diyebilirim: Âşûrâ orucu, Zilhicce'nin ilk on gününün oru­cu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından ön­ce iki rek'at namaz..." (Ahmed bin Hanbel, Nesâi)

Hadiste geçen günler, Hicri Takvime göre Kameri ayların 13, 14 ve 15. günleridir. Sabah kılınan sünnet ise, sabah namazının sünnetidir.

Peygamber Efendimiz (asm), Ramazan orucu farz kılınmadan önce “eyyam-i biyz” günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54), Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da bu orucu tutmaya devam etmiş (Tirmizî, Savm, 54), "Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur." (Tirmizî, Savm, 54, III, 135) ve “(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” (Suyuti, el-Camiu's-Sagir, 1/66 H. No: 892) sözleriyle bu orucun tutulmasını teşvik etmiştir.

 

Eyyamı Biyd orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayının 13, 14, 15'inde tutulan Eyyam-ı biyd (Aydınlık Günler) orucu nasıl tutulur? ile ilgili etiketler oruç eyyamı biyd orucu niyet
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.