EYT’lilerin yapılandırmadan yararlanıp yararlanmayacağı netleşti! Uzmanlar açıkladı

Yeni çıkacak yapılandırma kapsamından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olacakların yararlanıp yararlanmayacağını işin uzmanları yanıtladı. İşte yeni yapılandırma paketinin detaylar…

Yeni yapılandırma paketi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlandı. Kamuoyu ile detayları paylaşılan yeni yapılandırma paketi kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarının da yapılandırma imkanına tabi tutulacağı öğrenildi. Bu kapsamda yer alıp almayacaklarını merak eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olacaklar, borçlanma yapmadan önce kafasındaki sorulara yanıt armaya başladı.

Yapılandırma kapsamına ilişkin ilk açıklama Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin’den geldi. Ardından ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Prof. Dr. Cem Kılıç konuştu. Her iki isim de yeni yapılandırmanın kapsamına girecek ve girmeyecek olan vatandaşlara ilişkin bilgi vermeyi de ihmal etmedi.

“İŞVERENLERİN KENDİ BORÇLARINI ÖDEME MESELESİ”

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan ve yapılandırma paketinin kapsamını açıklayan Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, “Yapılandırma dediğimiz, sigorta primleri açısından olan mesele. İşverenlerin kendi borçlarını ödeme meselesi. İşverenin eğer sigorta primlerine dair borcu varsa bu borçlarında yapılandırmaya gidip avantajlı bir konumda kalabilir” diye konuştu. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT'lilerin prim borçlarının yapılandırma kapsamında olmadığına ilişkin gerçekleştirdiği açıklamayı değerlendiren Tarkan Zengin, şöyle konuştu:

“Bir sigortalı ‘şu kadar güne ihtiyacım var, ben bunu yapılandırma kapsamında borçlanıp gün almak istiyorum’ diyemiyor. EYT kapsamı dediğimiz kişinin kendi sigorta prim gün sayısını artırma imkanları yasada sayılıyor. Askerlik, doğum, yurt dışı gibi borçlanma türleri.”

“BU ÖZELLİKLE BAĞKUR'LULAR İÇİN”

EYT’lilerin yapılandırmadan yararlanıp yararlanmayacağı netleşti! Uzmanlar açıkladı

Yeni yapılandırma paketi kapsamında bir açıklama da Prof. Dr. Cem Kılıç’tan geldi. Katıldığı canlı yayında konuşan Prof. Dr. Kılıç, yapılandırmanın özellikle Bağ-Kurlu olanları kapsadığını duyurdu. Prof. Dr. Kılıç’ın açıklamalarında ise şu ifadeler yer aldı:

“Yapılandırmada olan şu, borcun aslı kalıyor gecikme cezası zammı ve faizi silinerek düşük bir faizle taksitlendirme ya da peşin olduğu zaman çok daha iyi imkanlarla ödeme imkanı getiriliyor ve Sayın Maliye Bakanı dün açıkladı. 48 aya kadar bu yapılacak. Bu özellikle Bağ-Kurlular için, özellikle şimdi EYT'de emekli olmayı hayal edenler için eğer prim borcu var ise, o döneme ilişkin borçlarını daha düşük rakamlarla ödeyerek o günleri kazanmalarına sebep olacak.”

EYT’lilerin yapılandırmadan yararlanıp yararlanmayacağı netleşti! Uzmanlar açıkladı ile ilgili etiketler EYT borç
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.