EYT’de süreç hızlandı, rakamlar tek tek ortaya çıktı! İşte prim desteği tutarı

TBMM’ye gelmiş olan EYT düzenlemesine ilişkin hesaplamalar yapıldı. EYT kapsamında emekli olacakların sayısı ortaya çıkarken; aynı zamanda emekli olduktan sonra çalışacaklar için verilecek prim desteği tutarı da belli oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın tamamladığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin detayalar ortaya çıtı. Bakanlığa bağlı olarak çalışmaların yürüten Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan yasa teklifinin etki analizi de ortaya çıktı. Rakamlar son derece şaşırtıcı iken; verilecek olan prim desteği de duyuruldu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun ardından TBMM Genel Kurulu’na gelecek olan ve yapılacak olan oylamayla yasalaşması beklenen EYT düzenlemesinde sona gelindi. Düzenlemeye göre; SSK’lılardan (4A) 5000 – 5975 arasında değişen prim günü istenecekken, Emekli Sandığı (4C) ve BAĞ-KUR’lulardan (4B) kadınlarda 7200; erkeklerde ise 9000 prim günü istenecek. Yaş şartının olmadığı EYT düzenlemesinde, çalışma yıl şartı ise kadınlara 20, erkeklere 25.

İLK ETAPTA 2,2 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLACAK

EYT’de süreç hızlandı, rakamlar tek tek ortaya çıktı! İşte prim desteği tutarı

TBMM’den yapılan EYT düzenlemesi görüşmesi devam ederken; ortaya çıkan düzenlemenin içeriğinin ardından yapılan etki analizi de kamuoyu ile paylaşıldı. Bu analize göre, EYT’nin geçmesiyle birlikte 2,2 milyon kişi hemen emekli olmaları halinde hiçbir engel ile karşılanmayacak. Yani bu kişiler, sigorta süresi ile prim gün şartını sağlıyor.

Etki analizinde yer alan diğer verilere göre; yüzde 80’inden fazlası çalışma hayatı içerisinde olan EYT’lilerin çalışmaya devam etmesi halinde SGK tarafından işletmelere 4,7 milyar prim desteği gerçekleştirilecek. EYT’lilerin bu yılki toplam maliyeti ise 194,4 milyar TL civarında olacak.

7 ŞUBAT’TA TBMM’YE GELECEK

Hemen emekli olacakların yaş ortalamasına bakıldığına 48,5 yaşa sahip olan EYT’lilerin düzenlemeden yararlanabilmesi için 8 Şubat 2023 tarihini beklemesi gerekecek. Zira 7 Şubat 2023 tarihinde TBMM Genel Kurulu’na gelecek olan EYT düzenlemesi, 8 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe sokulacak. Elbette, onaylanması halinde.

Öte yandan etki analizine göre, emekli olması beklenen 2,2 milyon kişinin 1,7 milyonu 4/A'lı, 89 bini 4/B'li, 496 bini ise 4/C'li olarak tespit edildi. Aynı şekilde 4/A’lı 3,5 milyon; 4/B’li 619 bin; 4/C’li ise 669 bin kişi olmak üzere toplamda 4,8 milyon kişi daha yasa kapsamında kademeli halde emekliye ayrılabilecek. Komisyonun analizinde 4/A ve 4/B’lilerin tamamının; 4/C’lilerinin ise yüzde 25’inin emekli olacağı varsayıldı.

EYT’de süreç hızlandı, rakamlar tek tek ortaya çıktı! İşte prim desteği tutarı ile ilgili etiketler EYT TBMM Bağkur SSK
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.