Expo 2016'nın 'Çiçek ve Çocuk' teması Antalya'ya renk kattı!

Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen “Dünya Botanik Expo”su “Expo 2016 Antalya” adıyla ve “Çiçek ve Çocuk” temasıyla düzenleniyor

Bu yıl Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı Expo, Olimpiyat organizasyonları ve Dünya kupasının ardından en büyük organizasyon olarak kabul ediliyor.

EXPO 2016 Antalya’da, aralarında Japonya, Çin, Nepal, Güney Kore, İtalya, Almanya, Hollanda ve İngiltere’nin de bulunduğu 51 ülke, birbirinden renkli bahçeler kurdu. EXPO 2016 Antalya’nın ev sahibi Türkiye ise EXPO 2016’da 2 ayrı pavilyonda tanıtılıyor.

Türkiye pavilyonu sergi alanında batı kanalının sağ ve solunda iki ayrı alanda yer alıyor. Türk pavilyonu için “Gelenekten Geleceğe Yansımalar” sloganından yola çıkılarak bir tasarım hazırlandı. Her iki pavilyonda yaklaşık 64’er m2 kapalı alan bulunuyor. Küp şeklindeki binaların dışı ise ayna kaplı. Gelenek kısmında yerden dönerek yükselen çiçek parterleri ayna ile buluşup, gelecek kısmında buluştuğu aynadan pergole formunda dönerek yukarıya doğru devam ediyor.

190920161903336235297_3.jpg

Türk pavilyonunda “Çiçek ve çocuk” temalı EXPO 2016 Antalya’nın alt temaları olan tarih ve sürdürülebilirliğe vurgu yapılıyor.

Küp şeklindeki binaların içinde duvara yansıyan projeksiyonlar aracılığıyla duvara yansıtılacak filmlerle de Türkiye’nin tanıtımı gerçekleştirliyor.

ÜLKE BAHÇELERİ

Ülke bahçeleri, EXPO 2016’da katılımcı ülkelerin bahçe sanatları ve kültürlerini ziyaretçilere anlatma ve gösterme imkânı veren mekanlardır.

Katılımcı her ülke için iç mekan bahçesi, ofis binası ve sergi alanının batı tarafında dış bahçe bölümü ayrılmıştır.

İç Bahçelerde katılımcı ülkeler kesme çiçek ve saksılı süs bitkileri sektörünü yansıtan alanlar oluşturmaktadır. Bu alanda aynı zamanda ülkemizdeki kesme çiçek ve saksılı süs bitkileri sektörünü tanıtacak sergiler ile çeşitli kategorilerde yarışmalar da düzenlenmektedir.

190920161857426232064_3.jpg

Katılımcı ülkeler dış bahçelerinde de kültürlerini ve bahçecilik anlayışlarını ziyaretçilere sunmaktadır. Ziyaretçiler için birçok ülkeyi bir arada görmek, kültürlerini tanıma şansına sahip olmak ilgi çekici olmaktadır.

BİRBİRİNDEN ÇARPICI SEGİLER: İNANILMAZ BÖCEKLER

EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi “İnanılmaz Böcekler” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide, 6 metre genişliğindeki dev örümcek, 4 metre uzunluğundaki dev karıncaların yanı sıra dokunarak deneyimlenebilecek 50’den fazla model de yer alıyor. Doğal yaşamın minik yaratıklarının gizli güzelliklerini gözler önüne seren sergi 30 Ekim’e kadar açık kalacak.

EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi, Leonardo Da Vinci’nin “Makineler” sergisinden sonra bu kez “İnanılmaz Böcekler” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Günlük yaşamımızda sürekli etrafımızda olmalarına rağmen, kendilerini akıllıca kamufle etmeleri, küçük boyları ve ya renkleri sayesinde çoğu zaman dikkatimizden kaçan böceklerin gizli özelliklerini ortaya koyan sergi büyük ilgi görüyor.

Sergide gözden kaçan böceklerin dev replikaları ve vücut parçaları da yer alıyor. Gözlerinizin içine bakan 150 cm kanat açıklığına sahip kelebekler ve 3 metre uzunluğundaki böcekler bu benzersiz sergide teşhir edilen dev heykel replikalardan sadece iki tanesi.

GERÇEK BÖCEKLER VE DOKUNULABİLEN MODELLER

Sergide ayrıca, böcek anatomisi, fizyolojisi ve embriyolojisi ile ilgili laboratuvar faaliyetlerine yönelik, parçalara ayrılabilen dev 3D model gibi eğitsel araçlar, videolar, gerçek numuneler, küçük 3 boyutlu tablolar ve çıplak gözle görülemeyen ince detaylar da sergileniyor. Sergide, orijinal boyutlarından yaklaşık 20 kat büyütülmüş dokunulabilen modelleri bulunan akrep, örümcek, kırkayak, çıyan, kabuklu, su ayısı ve yine böcek sınıfına girmeyen yay kuyruk da ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Yaklaşık 700 metrekare alana kurulan sergide dünyanın her yerinden böcekleri içeren modellemeler ve duvar fotoğrafları da yer alıyor.

30 Ekim’e kadar açık kalacak olan “İnanılmaz Böcekler” sergisi her gün 11:00-22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.

EXPO'DAN SONRA DA AÇIK KALACAK

Expo alanının sergi sonrasında da sürekli ziyarete açık kalacak olması bu alanın 21. yüzyıl boyunca turizm ve tanıtım faaliyetleri için kullanılmasını mümkün kılacaktır. Bu sayede, kültür turizmi açısından Antalya ve Türkiye’ye büyük bir katkı sağlayacaktır. Expo’ya katılacak 100’den fazla ülke ve kuruluşların oluşturacakları temalı bahçeler için yapılacak çeşitli yatırım ve giderler; Expo süresince düzenlenecek olan kongre, forum sempozyum, sosyal ve kültürel etkinlikler vb. 20.000 civarında organizasyon, hem Antalya ve komşu illerimize hem de ülke ekonomisine olumlu faydalar bırakacaktır. Antalya ve Türkiye’nin tüm dünyada tanıtımını yapmakla birlikte özellikle bölgemizin ekonomik ve ticari hayatına önemli derecede katkılar sağlayacaktır.

EXPO NEDEN YAPILIR?

EXPO insanlığın karşılaştığı temel sorunlara çözüm bulmak amacıyla tüm dünyayı bir araya getirir. Bu meydan okuma EXPO’nun temasını oluşturur. 2015 Milano’nun teması “Dünya’yı Beslemek, Yaşam için Enerji” ve Astana 2017’nin teması “Geleceğin Enerjisi” olacaktır.

Pratikte bu tema nasıl hedeflenir? Birincisi, bütün katılımcılara sergi alanı veya bir pavilyon inşa etme imkânı verilir. Bu alanlarda tecrübeleri, yenilikleri ve temayla ilgili fikirlerini sergilerler. Ayrıca düzenlenen diplomatik ve profesyonel toplantıların yanı sıra konferanslar, workshoplar, tartışmalar düzenlenir. Bunlar katılımcılara fikirleri değiştirme, çözümler bulma ve yeni işbirliği bağları kurma olanağı sağlar.

190920161903056233950_3.jpg

Bu entelektüel teşvik sayesinde, EXPO’lar geleceğe ışık tutar. Örneğin 2010 Şangay, “Şangay Kılavuzu- 21.yüzyılda sürdürülebilir şehir gelişimi için bir rehber” çıkartılarak şehirlerde yaşam kalitesini artırmaya adanmıştır. 2012 Expo Yeosu, Uluslararası Toplumu harekete geçirmek için “Yaşayan bir okyanus ve sahiller için Yeosu Bildirisi”ni çıkarmıştır.

Expo 2016'nın 'Çiçek ve Çocuk' teması Antalya'ya renk kattı! ile ilgili etiketler Antalya Expo
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.