Eve yıldırım düşer mi? Arabaya yıldırım düşme ihtimali nedir?

Eve yıldırım düşer mi? Arabaya yıldırım düşme ihitmali var mı sorularının yanıtı haberimizde. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte havalar da yağışlı geçiyor. Vatandaşlar yıldırım düşme endişesini internette yaptığı araştırmalarla dindiriyor. İşte detaylar..

Eve yıldırım düşer mi? Arabaya yıldırım düşebilir mi? Havaların bozulmasıyla birlikte yıldırım düşme ihtimali de artıyor. İşte detaylar...

EVE YILDIRIM DÜŞER Mİ?

Eve yıldırım düşmesi durumunda binlerce derecelik ısı bir anda kablolar, antenler ve demir aracılığıyla evinize girecektir. Bunun sonucunda ise evde bulunan elektrikli eşyalar kısa devre yaparak büyük bir yangına sebep olacaktır.

Yıldırımın eve düşmesi esnasında eğer elektrikli bir alet ile temas içerisindeyseniz ya da suya temas ediyorsanız ölme ihtimaliniz çok yüksektir. Sebebi ise elektrikli ev eşyalarının kısa devre yapmasıyla ilgili olmaktadır. Genelde güçsüz bir elektrik tesisatıyla donatılmış olan yerlerde ne yazık ki yangın çıkma olasılığı yüksek oluyor.

Eve yıldırım düşmesi yalnızca maddi değil manevi kayıplara da neden olmaktadır. Örneğin evine yıldırım düşen ve sağ çıkan bir kişi psikolojik anlamda fazlasıyla kötü bir halde olabilir. Yıldırım düşmesine şahit olan kişilerin uzun seneler boyunca bu travmanın etkisini atlatamadıklarına rastlanmıştır.

Evet, uçaklara, arabalara yıldırım düşer. Ancak hemen endişe etmenize gerek yok. Çünkü hem uçak hem de aracınızda aslında bir Faraday Kafesi sizi korumaktadır…

Dünyada, her saniye ortalama 100, bir günde ise yaklaşık 8 milyon yıldırım oluşuyor. Voltaj değeri 10 ile 100 milyon volt aralığında değişen yıldırımların sıcaklığı 40 bin santigrat dereceye kadar çıkıyor. Yıldırımlar saniyede 150 bin km yani neredeyse ışık hızının yarısı hızla ilerliyor.

Gökyüzünde seyreden uçakları, böylesine güçlü etkileri olan yıldırımlardan koruyan aslında basit bir fizik yasası…

Faraday Kafesi

1836’da İngiliz bilim insanı Michael Faraday, yüklü iletkenin fazla yükünün sadece iletkenin dışında bulunduğunu ve iletkenin içindeki maddeyi etkilemediğini gözlemledi. Bu olayı ispatlamak için metal folyo ile kaplı bir oda (kafes) yarattı. Bu oda elektrostatik jeneratörle üretilen yüklerin etkisini nötrleyebiliyordu.

Devamında aynı prensip ile üretilen Faraday kafesleri de bu deneye istinaden Faraday’ın adı ile anılır oldu.

faraday kafesi

Faraday kafesinin özelliği, içine konan şeyin dışarıdan uygulanan elektriksel alandan etkilenmemesini sağlaması. Bir otomobile yıldırım düşmesi durumunda işte bu nedenle aracın içinde oturuyorsanız güvenli olursunuz. Yıldırım esnasında araba içinde, uçak içinde veya iletken ile kaplı bir yerdeyseniz bir Faraday kafesi içinde olursunuz.

Faraday kafesi elektrik alanına maruz kaldığında, buna tepki olarak yüzeyindeki eksi yüklü elektronlar hareket eder. Bu da kafesin bir yanının eksi, diğer yanının artı yüklü olmasına yol açar. Böylece kafeste, yüzeye etkiyen elektrik alanına zıt ve onu sıfırlayan bir elektrik alanı oluşur.

Kaynak:matematiksel.org

 

 

Eve yıldırım düşer mi? Arabaya yıldırım düşme ihtimali nedir? ile ilgili etiketler hava durumu eve yıldırım düşer mi
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.