Ev sahipleri isteklerini abarttı! Kiralık evlerde kredi notu ve maaş bordrosu şartı

Ev sahiplerinin kiracılardan yeni istekleri bu kadarına da pes dedirtti. Evini yüksek fiyata kiraya vermek isteyen ev sahipleri, kira ücretlerini garanti altına almak için kiracılardan maaş bordrosu ve kredi notu gibi istekleri tepkilere neden oldu. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise anarmol talepler karşıldığında şikayet edilmesi gerektiğini vurguladı. İşte detaylar…

Ev sahiplerinin kiracılardan yeni istekleri bu kadarına da pes dedirtti. 

Son zamanlarda kiralık ev sayısındaki düşüş ve fiyatlardaki artış, kiralık ev arayan vatandaşların ev bulmasını zorlaştırdı.

Bu zorluğa bir de ev sahibi ve emlakçıların ilanlara yazdığı şartlar eklendi. İlanlarda medeni durumdan maaş bordrosuna, meslekten, kredi notuna kadar  kadar yeni şartlar sıralandı.

Bunlara ek olarak 1 ya da 6 aylık peşin kira şartı ya da en az 2-3 depozito gibi şartlar ise şimdi ev arayanları, daha da zor durumda bıraktı.

Başakşehir'de bulunan bir ev ilanında; kiracının kredi notu ibraz etmesi zorunlu tutulurken, Beşiktaş'ta bulunan bir başka kiralık evden ise 4 aylık peşin kira, 2 depozito, 1 yıllık aidatın peşin ve 30 bin liralık senet alınacağı ilan şartlarında yer aldı.  

Ev sahipleri isteklerini abarttı! Kiralık evlerde kredi notu ve maaş bordrosu şartı

“ANORMAL TALEPLERLE KARŞILAŞILDIĞINDA ŞİKAYETÇİ OLUNMALI”

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, anormal taleplerle karşılaşıldığında şikayet edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ağaoğlu, "Artık işin dozunu kaçırdılar. Neredeyse sabıka belgesi, yer kağıdı isteyecekler. Kanunlara aykırı sözleşme mi olur? Bakın geçtiğimiz günlerde de bir genç avukat hanım ev kiralamak istediğinde; mesleğini öğrenince ev sahibi, 'ben avukata vermem' diyor. Bu tür durumla karşılaşan tüm vatandaşlarımız mutlaka İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na internet üzerinden çok kolayca şikayetlerini yapabilirler'' diye konuştu. 

Ağaoğlu, ''Pazarcıdan karpuz mu seçiyorsunuz? Böyle bir hakkınız yok. Tüketici Kanunu'nun 6. maddesince de satıştan kaçınmak yasaklanmıştır " diyerek de duruma tepki gösterdi.

Ev sahipleri isteklerini abarttı! Kiralık evlerde kredi notu ve maaş bordrosu şartı - Resim : 2

Kiralık ev sorununu kızıştıran, ev sahiplerini kışkırtanların bazı emlak komisyoncularının olduğunu düşündüğünü ifade eden Ağaoğlu, "Onların da gayrimenkul ticareti yetki belgesi sahibi olduklarına inanmıyorum. Çünkü o yetki belgesine sahip olanlar bilirler ki; hukuka aykırı işlem yaptıkları takdirde o yetki belgesi, yani gayrimenkul ticareti ruhsatı iptal edilebilir'' açıklamasında bulunudu.

Ev sahipleri isteklerini abarttı! Kiralık evlerde kredi notu ve maaş bordrosu şartı - Resim : 3

Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

''Bazı emlakçılar o kadar abarttılar, ortamı kızıştırdılar ve ev sahiplerini de kışkırttılar ki, 1 yıllık peşin isteniyor. 1 aylık kira komisyonu yerine 2 aylık komisyon isteniyor. Depozito 2 aylık istenirken, 6 aylık kira karşılığı depozito isteniyor. Çok ağır koşullar ileri sürüyorlar. Ben bu tür kışkırtma yapan ve durumu fırsata çeviren kişilerin, gerçek gayrimenkul emlak ticareti yetki belgesine sahip emlakçılar olmadığı kanaatindeyim. Bu yetki belgesine sahip olan biri bilir ki, hukuka aykırı kontrat maddeleri geçersizdir. O hiçbir hüküm ifade etmeyeceği gibi şikayet edildiği takdirde Ticaret Bakanlığı'nın vermiş bulunduğu o gayrimenkul ticareti yetki belgesi, yani ruhsatı da iptale kadar gidebilir. Yaptırımlarla karşılaşabilir"

 

Ev sahipleri isteklerini abarttı! Kiralık evlerde kredi notu ve maaş bordrosu şartı ile ilgili etiketler kiralık ev EV SAHİPLERİNİN İSTEKLERİ
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.