Europol’den korkutan pazartesi açıklaması! Dünya diken üstünde...

Europol Direktörü Wainwright, cuma günü gerçekleştirilen siber saldırının 150 ülkede 200 binden fazla mağduru olduğunu söyledi ve bugün yeni bir saldırı düzenlenebileceği uyarısında bulundu.

Europol Direktörü Wainwright, cuma günü gerçekleştirilen siber saldırının 150 ülkede 200 binden fazla mağduru olduğunu söyledi ve bugün yeni bir saldırı düzenlenebileceği uyarısında bulundu.

İngiliz kanalına konuşan Avrupa Polis Ofisi Europol Direktörü Rob Wainwright, gerçekleştirilen son siber saldırılara ilişkin açıklamada bulundu. Dünyanın artan bir tehditle karşı karşıya kaldığını ifade eden Wainwright, bu sabah gerçekleştirilebilecek olası saldırı endişesi yaşadıklarını ifade etti.

Bu tür saldırıların giderek artabileceği endişesinde olduklarını ifade eden Europol Direktörü, "Artan bir tehditle karşı karşıyayız. Siber saldırılara karşı her yıl 200 küresel işlem gerçekleştiriyoruz. Ancak, daha önce böyle bir şeyle karşı karşıya kalmamıştık. Son hesaplara göre 150 ülkeden 200 binden fazla kurban var. Bu kullanıcılar arasında iş adamları da yer alıyor. Daha önce böyle bir şey görülmemişti" dedi.

Siber saldırıda kullanılan yazılım kendine has bir yazılım olduğu ifade edilirken, Wainwright şu ana kadar saldırıya uğrayan kullanıcılardan çeşitli ödemelerin yapıldığını da sözlerine ekledi. Eurpol direktörü, saldırının sorumlularına yönelik incelemenin FBI ile birlikte yürütüldüğünü dile getirdi.

İLK HABERLER GELMEYE BAŞLADI

Bazı Asya hükümetleri ve ticari kuruluşlar, sabah saatlerinde sistemlerinin WannaCry olarak bilinen fidye yazılımı nedeniyle kesintiye uğradığını açıkladı. Fakat siber güvenlik uzmanları, saat ilerledikçe daha çok çalışanın bilgisayarlarını ve e-postalarını açmasıyla birlikte etkinin artabileceğini düşünüyor.

Reuters’ın haberine göre; Hong Kong merkezli bir siber güvenlik şirketi, “saldırıların büyük oranda e-posta üzerinden geldiğini” duyurdu. Network Box Müdürü Michael Gazeley, “İnsanların posta kutularında çok sayıda mayın bekliyor” dedi.
Peki sizin bilgisayarınız için bir risk var mı? WannaCry virüsü yalnızca Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlara bulaşabiliyor. İşletim sisteminizi düzenli olarak güncellemiyorsanız ve e-posta’larınızı dikkatsizce açıp okuyorsanız risk grubundasınız.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in enerji devi PetroChina, bazı benzin istasyonlarındaki ödeme sistemlerinin virüsten etkilendiği açıkladı. Fakat şirket, büyük oranda sorunun çözüldüğünü duyurdu. Çin’in polis ve trafik gibi bazı kamu kurumları da WannaCry’dan etkilendiği biliniyordu.

Öte yandan Asya finans piyasaları bugüne işaret eden siber saldırı haberlerinden etkilenmedi. Bölgedeki birçok borsa güne yüksek seviyeden başladı.

VİRÜSÜ DURDURAN KAHRAMAN DA UYARDI: BİTMEDİ!

Öte yandan, eşi benzeri görülmemiş ‘fidye’ saldırısını durdurmayı başaran “tesadüfi kahraman”, İngiliz Guardian gazetesine konuştu.

MalwareTech (kötü amaçlı yazılım teknisyeni) rumuzlu 22 yaşındaki araştırmacı, bilgisayar kullanıcılarına sistemlerini güncelleme çağrısı yaparak, “Bu daha bitmedi. Saldırganlar virüsü nasıl durdurduğumuzu anlayacaklar; kodu değiştirip, tekrar saldırıya geçecekler. Windows güncelleştirmelerinizi aktive edip, bilgisayarınızı yeniden başlatın” dedi.

Los Angeles merkezli Kryptos Logic firması için çalıştığı belirtilen genç, fidye yazılımın bağlı olduğu anlamsız ve çok uzun alan adını satın alarak virüsün daha fazla yayılmasını engellemişti.

Siber zorbalar kurbanlarını ekte fatura, iş teklifi, güvenlik uyarısı ya da başkaca makul dosyalar içeren spam e-postalarla ağlarına düşürdü.

Dünya genelinde yayılan fidye yazılımının şifreleyici ve kilitleyici olmak üzere iki farklı türü var. Şifreleyici türü, bulaştığı bilgisayardaki her türlü veriyi şifreliyor ve kullanıcının bunları açmasını engelliyor. Kilitleyici tür ise bilgisayarın kilitlenmesine ve sadece dosyaların değil, tüm sistemin erişilemez hale gelmesine neden oluyor.

Cuma günü düzenlenen saldırılarda, ağırlıklı olarak kilitleyici tür yazılımın kullanıldı ve kullanıcılardan anahtarı vermek için sanal para birimi Bitcoin ile 300-666 dolar değerinde bir ödeme talep edildi.
Uzmanlar şimdiye kadarki zararın yüz milyonlarca dolar olduğunu bildiriyor.

Europol’den korkutan pazartesi açıklaması! Dünya diken üstünde... ile ilgili etiketler europol siber saldırı
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.