Etiyopya, Mısır'ın Nil'ini kesecek! Sudan araya girdi!

Türkiye'nin etki alanları olan Libya ve Somali'nin komşuları olan Mısır ve Etiyopya arasında yaşanan gerginlik 10 yıldır çözülemiyor. Etiyopya'nın Nil'in suyunun %85'ini besleyen bir koluna barak yapmak istemesi, Nil'in geçerek hayat verdiği Sudan ve Mısır için büyük güvenlik riski oluşturuyor. Etiyopya ise bunun egemenlik hakkı olduğunu ileri sürüyor. Sudan, Troyka ülkeleri ile konu hakkında görüşme gerçekleştirdi. 8 Temmuz'da BM Güvenlik Konseyi konu hakkında oturum düzenleyecek.

HEDASİ BARAJI ANLAŞMAZLIĞI

Hedasi Barajı, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri’ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Etiyopya, Mısır'ın Nil'ini kesecek! Sudan araya girdi!

ETİYOPYA ENERJİ AÇIĞINI KAPATMAYI PLANLIYOR

Elektrik ihtiyacının yüzde 90’ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika’nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlıyor.

Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ediyor.

10 YILDIR SONUÇ ALINAMIYOR

Mısır, Etiyopya ve Sudan arasındaki müzakerelerden anlaşmazlıklar nedeniyle 10 yıldır sonuç alınamıyor.

Afrika'da koloni olmamış tek devlet olan Etiyopya, Mısır'ın hayat kaynağı ve 5000 yıllık kültürünün var oluş sebebi olan Nil'i besleyen kol üzerine yapacağı barajın egemenlik hakkı olduğunu iddia ediyor. 

TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU

Konu, Etiyopya'nın kara komşusu Somali'de çok sayıda yatırım ve unsuru bulunan ve Mısır ile problemler yaşayan Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye'nin konu hakkında alacağı tutum Doğu Akdeniz'in ve Afrika Boynuzu'nun geleceğini belirleyebilir.

Yaşanan gerginlik Libya'nın komşusu Mısır ve Somali'nin komşusu Etiyopya arasında. Dolayısıyla Türkiye'nin politika oluşturması gereken bir konu.

SUDAN; ABD, İNGİLTERE VE NORVEÇ İLE KONUYU GÖRÜŞTÜ

Sudan Dışişleri Bakanı Meryem Sadık el-Mehdi, Troyka ülkelerinin (ABD, İngiltere ve Norveç) temsilcileri ile Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği ve bölge ülkeleri arasında krize yol açan Hedasi Barajı meselesini ele aldı.

Sudan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Mehdi, ABD'nin Sudan Özel Temsilcisi Donald Booth, İngiltere'nin Sudan Özel Temsilcisi Robert Fairweather ve Norveç'İn Sudan Özel Temsilcisi Andre Stansen'i kabul etti.

SUDAN BM'DE ACİL OTURUM DÜZENLENMESİNİ TALEP ETTİ

Temsilcilere Sudan'ın baraj konusundaki tutumuna ilişkin açıklama yapan Mehdi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) konuya dair acil oturum düzenlenmesi talebini iletti.

Sudan'daki barış süreci ve Cuba Barış Anlaşması'nın görüşüldüğü toplantıda temsilciler, konuyla ilgili uluslararası toplumun aydınlatılması ve geçiş hükümetinin çabalarına katılımının önemini vurguladı.

OTURUM 8 TEMMUZ PERŞEMBE GÜNÜ DÜZENLENECEK

BMGK'de 8 Temmuz'da Hedasi Barajı meselesinin ele alınacağı bir toplantı düzenlenecek.

 

Kaynak: AA

Etiyopya, Mısır'ın Nil'ini kesecek! Sudan araya girdi! ile ilgili etiketler Sudan Mısır Baraj Etiyopya nil troyka
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.