Etil alkol ile metil alkol farkı nasıl anlaşılır? Etil alkol metil alkol nedir?

Etil alkol ile metil alkol farkı nasıl anlaşılır? Türkiye genelinde sahte alkol zehirlenmeleri haberleri gelmeye devam ederken vatandaşlar etil alkol ile metil alkol arasındaki farkı araştırmaya başladı. Peki, etil alkol ile metil alkol arasındaki fark nedir? İşte detaylar..

Etil alkol ile metil alkol farkı nasıl anlaşılır? sorusunun cevabını merak eden vatandaşlar aramalarına başladı. İstanbul’da son olarak sahte içkiden ölenlerin sayısı 7’ye kadar yükselirken Türkiye genelinde de kötü haberler gelmeye devam etti. Sahte içkiye yönelik operasyonlarda hızlandırıldı. Peki, etil alkol ile metil alkol farkı nasıl anlaşılır?

ETİL ALKOL NEDİR, NE İŞE YARAR, NEREDE KULLANILIR?

Etanol renksiz, hafif hoş kokulu ve yanıcı bir sıvı. Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür. Ayrıca çözücü olarak kullanılmaktadır. Kimyasal formülü C2H6O olup EtOH ya da C2H5OH olarak da ifade edilmektedir.

Etanol bakterisit ve anti-fungal etkileri nedeniyle tıbbi temizlikte ve en yaygın olarak da antibakteriyel el dezenfaktanı jellerde antiseptik olarak kullanılır. Etanol mikroorganizmaların membranlarını lipid bilayer eriterek ve membran proteinlerini, doğasını değiştirerek öldürür ve çoğu bakteri ve fungi ve virüslere karşı etkilidir.

METİL ALKOL NEDİR, NE İŞE YARAR, NEREDE KULLANILIR?

Metil alkol (metanol) odun talaşının distile edilmesi ile elde edilir. Endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılır. Akut zehirlenmeler daha çok yanlışlıkla içki olarak kullanılması sonucu oluşurken, kronik zehirlenmeler, işyerlerinde buharının inhale edilmesi sonucu oluşur. Giysilere bol miktarda bulaşmış olan metil alkolün deri yolu ile alınması da mümkündür.

ETİL ALKOL İLE METİL ALKOL NASIL AYIRT EDİLİR?

Etil alkol vücutta metabolize olan yani karaciğer tarafından işlenebilen bir alkol olduğundan içki yapımında kullanılan tek alkol türüdür. Metil alkol ise vücutta metabolize olmaz ve vücuda girdikten sonra formaldehid ve formik asit isimli iki kimyasala bozunur.

Etil alkol ile metil alkol farkı nasıl anlaşılır? Etil alkol metil alkol nedir?

Formik asit birikimi klinik semptomlar ile ilişkilidir ve toksiteden formik asit sorumludur. Retinada formaldehit oluşumu özellikle 'kör sarhoş' diye tanımlanan körlüğe neden olan optik papillit ve retinal ödeme yol açar.

METİL ALKOL ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zehirlenme belirtileri, metil alkol alımından 10-24 saat sonra görülmeye başlanır. Toksisitenin şiddeti, oluşan asidozun derecesine bağlıdır başlıca aşağıdaki belirtiler

Bilinç bulanıklığı, denge ve hareket bozukluğu
Baş ağrısı
Bulantı, kusma,
Şiddetli karın ağrısı,
Sırt, kol ve bacaklarda ağrı,
Görme bozukluğu ve daha sonra körlük,
Tedavi edilmediği takdirde metabolik asidoz, koma ve solunum durması sonucu ölüm.

Alınan metil alkol miktarına bağlı olarak 4-15 ml dozda körlük ve 15- 100 ml dozda ölüm meydana gelebilmektedir.

Etil alkol ile metil alkol farkı nasıl anlaşılır? Etil alkol metil alkol nedir? ile ilgili etiketler Metil Alkol Sahte İçki etil alkol sahte alkol
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.