Yüksek İstişare Kurulu Haberleri

15 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan 30775 sayılı Resmi Gazete'de otuz altı numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Yayımlanan Kararname; 10 Temmuz 2019 tarihinde yayımlanmış olan 30474 sayılı Resmi Gazete'de yer alan 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde değişiklik içeriyor.

Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşk. Hk. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılması Hk. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi başlıklı otuz altı sayılı Kararname hükmü uyarınca, 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin dördüncü maddesini müteakiben gelmek üzere 4/A maddesi ilave edilmiştir. İlave edilen hükme göre Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu kurulmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Yapısı Nasıldır, Kimlerden Oluşur, Kısaca Görevleri Nelerdir?

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı 10 Temmuz 2018 tarihinde çıkarılmış olan 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile adeta sil baştan düzenlenmiştir. Teşkilat yapısı aşağıdaki birimlerden oluşmaktadır.

-Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı ilgili kararnamenin birinci maddesi gereğince Devletin başı olarak nitelendirilmiştir. Gerek Cumhurbaşkanlığı teşkilatının gerekse tüm devlet birimlerinin başı Cumhurbaşkanı'dır.

-Özel Kalem Müdürlüğü

İkinci maddede düzenlenen özel kalem müdürlüğünün makama ilişkin özel ve resmi yazışmaları yapmak, ülke içi veya ülke dışı gezi ve ziyaretleri düzenlemek ve idaresini sağlamak, makama dair tüm hizmetlerin ve ilişkilerin düzenlenmesini sağlamak gibi görevleri bulunmaktadır.

-Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanı Danışmanı

Cumhurbaşkanı tarafından seçilen ve kendisine fikir sunacak, danışmanlık edecek kişilerden oluşan yapıdır.

-Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi

Bu birimde Cumhurbaşkanı, özel uzmanlık gereken konularda, ülke dışında veya dış kuruluşlarda özel görevleri ifa etmek üzere kişiler görevlendirmektedir. Bu kişiler hakkında Başdanışman hükümleri uygulanmaktadır.

-Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu

Devlete hizmeti geçmiş kişilerin bilgilerinden ve deneyimlerinden faydalanabilmek adına görevlendirileceği Kuruldur.

-Cumhurbaşkanı Yardımcıları

Cumhurbaşkanı tarafından kendisine yardım etmesi için seçilen ve onun verdiği görevleri yerine getiren kişilerdir.