YPG Haberleri

YPG açılımı Kürtçe Yekîneyên Parastina Gel'dir. Türkçesi ise Halk Koruma Birlikleri'dir. YPG, Suriye'de kurulan ve faaliyet gösteren, Kürt Yüksek Komitesi'ne bağlı silahlı örgüt. Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgeleri kontrol etmektedir.

YPG PYD'NİN SİLAHLI ASKERİ KOLU

YPG, PYD'nin askeri koludur. Halk Koruma Birlikleri'dir. YPJ ise YPG'nin kadın koludur.

PKK'NIN SURİYE KANADI

ABD ve Batı ülkeleri her ne kadar PKK ile PYD'yi birbiriyle bağlantılı olarak görmese de iki örgütün silah akışı, propagandaları ve iş birliği birçok kez kanıtlandı. Öyleki ölen PYD'lilerin cenazelerinde terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerine birçok defa rastlandı.

 YASADIŞI ÖRGÜTLERLE ORTAKLIK

YPG, Suriye İç Savaşı'nda diğer örgütlere karşı MLKP ve TİKKO gibi örgütlerle de ittifak oluşturmuştur.

SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR!
5 Haziran 2015'te BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu "Çocuklar ve Silahlı çatışmalar" adlı raporun Suriye İç Savaşı kısmında, 15 yaşından küçük kız ve erkek çocukların YPG/YPJ tarafından silah altına alındığının tespit edildiği ve çocukların savaş bölgelerinde kullanıldığı açıklandı.

Raporda, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun örgüt tarafından askeri eğitim amacıyla Resulayn şehrine götürüldüğü ve ailesinin kızlarını görme isteğinin reddedildiğine dair ifadelere yer verildi.

SÖZLEŞMEYE UYULMADI
15 Temmuz 2015'te İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada; YPG'nin çocuk askerlerin örgütten çıkarılması konusunda Geneva Call adlı sivil toplum kuruluşu ile imzaladığı taahhüt sözleşmesini uygulamadığını, 18 yaş altı reşit olmayan çocukların YPG ve örgütün kadın kolu YPJ içerisinde çatışmalara dahil edildiğinin tespit edildiğini ve YPG'nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı.

 Ekim 2015'te YPG'den yapılan yazılı açıklamada, 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle üyelik şartlarını karşılamayan 21 YPG üyesinin görevinin sona erdirildiği ve ailelerine teslim edildiği açıklandı.

TÜRKMEN VE ARAP BÖLGELERİNİ YIKTILAR
13 Ekim 2015'te Uluslararası Af Örgütü, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiğini, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğini bildiren bir rapor yayımladı.

ESED REJİMİ İLE İTTİFAK HALİNDE

Esad rejiminin Suriye’de YPG’ye tam destek verdiğini söyleyen Emekli Büyükelçi Umut Özülker, “Esad, Suriye savaşı başladığından beri YPG’nin kendi bölgesinde hakimiyet kurmasına göz yumdu. Haseke’de birlikte omuz omuz savaştıkları noktasında kuşkuluyum ancak birbirleriyle savaşmama noktasında gayrı resmi mutabakatın olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

HALKI GÖÇE ZORLADILAR

Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından oluşturulan bölgede kayda değer insan hakkı ihlalleri bulunduğunu ve Türkmenlerle birlikte Arap nüfusun PYD’nin silahlı kolu olan YPG tarafından göçe zorlandığı belirtildi.