Yeni Zelanda Haberleri

Yeni Zelanda, veya resmî adıyla Yeni Zelanda Milletler Topluluğu, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 1.500 km güney doğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve birçok küçük adadan oluşur.

Başkent : Wellington
Nüfus : 4.076.140
Yüzölçümü : 268.680 km2
Resmi dil : İngilizce ve Maori
Para birimi : NZD (Yeni Zelanda Doları)
Uluslar arası telefon kodu : 64
Yönetim biçimi : Parlamenter demokrasi
Önemli şehirleri : Wellington: 400 bin, Auckhand: 1 milyon
Türkiye ile Zaman dilimi Farkı : 10 saat zaman dilimi olarak ileridedir.

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus’da bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya’daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya’nın yaklaşık 1.200 mil (2.000 km) güney doğusunda yer almaktadır. North Island ve South Island olmak üzere başlıca iki büyük ve birçok küçük adadan oluşur.

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’dur. Üzeri kar kaplı dağ manzaraları ile bilinen bir ülkedir. En büyük ve en kozmopolit şehri Auckland’dır. Genel olarak en popüler ve en büyük şehirleri Auckland, Christchurch ve Wellington’dır.

Auckland
Yeni Zelanda’nın en büyük şehri olan ve kuzey adasında bulunan Auckland yaklaşık 1.5 milyonluk nüfusu ile bir sahil şehridir. Özellikle Aralık ve Mart ayları arasında su sporları, yat sporu ve tekne gezileri için idealdir. Şehirde yaklaşık güneşli gün sayısı yıllık olarak 245 gündür.

Christchurch
Yaklaşık 359.000 kişilik nüfusa sahip Christchurch, Güney adasının en büyük şehridir. Ortasından Avon Nehri geçen Christchurch ayrıca güzel binaları, 3 şeritli caddeleri, bahçe ve parklarıyla ünlüdür. New York’taki Central Park’tan sonra, şehir içinde bulunan Hagley Park’ı ile en büyük parka sahip şehir unvanıyla dikkat çeker.

Christchurch’de ziyaretçilere, kış aylarında kış sporları, yaz aylarında ise su sporları alternatifleri sunmaktadır. Şehir merkezinde ulaşım ücretsizdir, şehir dışına ise çok ucuzdur. Birçok tiyatro, sinema, restaurant, bar, kafeler bulunmaktadır. Ayrıca yılın belli dönemlerinde birçok festival düzenlenmektedir. Turistik bir bölge olması özelliğiyle yılın belli dönemlerinde bir çok turist çekmektedir.

Yeni Zelanda, çok geniş bir coğrafyaya sahip olmasına karşın ülkede nüfus yoğunluğu çok düşüktür. Ülkenin genel nüfusu yaklaşık 4 milyon olup nüfusun %80’i büyük şehirlerde yaşamaktadır ve çoğu turizm sektöründen geçimini sağlamaktadır. Ayrıca nüfusun yaklaşık %10’u Yeni Zelanda’nın yerlisi olan Maoriler’den oluşmuş olup %75’i Avrupa kökenlidir. Kalan nüfus Avrupalılar, Pasifik Adalılar ve Asyalılardan oluşmaktadır.

“Uzun beyaz bulutun ülkesi” olarak bilinen Yeni Zelanda, dünyanın en güvenli ve rahat ülkeleri arasındadır. Eşsiz doğal güzellikleri, yaşam kalitesi ve ekonomik eğitim alternatifleriyle popüler bir merkez haline gelmiştir. Yeni Zelanda’nın dörtte üçü Avrupa kökenli olması sebebiyle Türkiye’den giden öğrenciler büyük zorluklar ile karşılaşmazlar.

Yeni Zelanda’da insanlar genellikle tek katlı bungalov tipi evlerde kalmaktadır ve en popüler sporları dalları açık alanlarda yapılan ragbi, futbol, hokey, kriket, tenis ve yüzme gibi sporlardır.

Yeni Zelanda İklimi
Yeni Zelanda’da Ocak, Şubat ayları en sıcak yaz aylarıdır ve Temmuz, Ağustos ayları da kış aylarıdır. Gün içinde hava sıcaklıkları büyük değişiklik gösterebilir. Bir gün içinde dört mevsim görmek mümkündür. İklim genelde ılımandır. Kışlar yağışlı, yazlar ise kuru ve sıcaktır. Ocak ayında yüksek sıcaklıklar 18 ile 23 derece arasında, düşük sıcaklıklar ise 15 ile 19 derece arasındadır. Temmuz ayında ise yüksek sıcaklıklar 10 ile 23 derece arasında, düşük sıcaklıklar ise 3 ile 8 derece arasındadır.

Merkezi ısıtma sistemleri çok yaygın değildir. Bu yüzden kışa hazırlıklı gidilmelidir. Yazın ise açık renk ve hafif giysiler giyilir.

Yeni Zelanda Sağlık
Yeni Zelanda’da masrafların çoğu vergilerden karşılanan yüksek sağlık standartları vardır. Doktor randevuları ve ilaçlar, altı yaşın altındaki çocuklar için ücretsizdir. Öğrenciler, kendi sağlık sigortalarını karşılamak durumundadırlar. Bunun için hükümetin onayladığı bir sigorta satın almaları gerekmektedir.