Türkiye Uzay Ajansı Haberleri

TÜRKİYE UZAY AJANSI HAKKINDA BİLGİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olacak olan Türkiye Uzay Ajansı, uzay ve havacılık bilimi teknolojilerine dair hedef ve öncelikleri, performans ölçütlerini, yöntemleri, orta ve uzun vadeli amaçları içeren stratejik planlar hazırlayacak.

Ayrıca rekabeti arttıracak bir uzay ve havacılık sanayisinin geliştirilmesi, uzay ve havacılığıa dair teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması, gençlere yetenek kazandırma, uzaya bağımsız erişim imkanı gibi konularda aktif rol üstlenecek.

Ulusal kapsamda ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) nezdinde yürütülen spektrum ve yörünge tahsis ve koordinasyon faaliyetleri ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yürütülen görevler hariç olmak üzere uzay araçları ve uzay yer sistemlerine ilişkin ulusal egemenlik kapsamındaki hakların kullanımına karar vermeye yetkili olacak Ajans, bu hakların yönetimi ve kullandırılmasına yönelik usul ve esasları belirleyerek, bu haklarla ilgili ulusal yükümlülüklerin gereklerini yerine getirecek.

TÜBİTAK UZAY Enstitüsü, TAI, ROKETSAN, TÜRKSAT gibi uluslararası ya da ulusal kurumların uzayla ilgili projelerini Türkiye Uzay Ajansı tarafından koordine edecek.

Türkiye Uzay Ajansı üyeleri


Türkiye Uzay Ajansı'nın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olarak çalışması neticesinde yönetim kurulu da bakanlık tarafından seçilecek. Yönetim, yönetim kurulu başkanı dahil 7 kişiden oluşacak ve başkan haricindekilerin çalışma süresi 3 yıl ile kısıtlanacak.