Slaven Bilic Haberleri

Hukuk Fakültesi mezunu ve Rock'çı olan teknik adam, Hırvatistan millî takımı ile 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası ile üçüncü oldukları 1998 FIFA Dünya Kupası kadrolarında yer aldı. Henüz 40 yaşındayken İngiltere'nin de olduğu grubu Hırvatistan ile lider tamamlaması iz bırakmıştır. İtalyanca, Almanca, İngilizce ve Fransızcayı akıcı bir şekilde konuşabiliyor.

FUTBOLCULUK KARİYERİ

Futbola doğdu şehir Split'in takımı olan Hajduk Split'de 1977'de oynamaya başladı. 1987 yılında profesyonel sözleşme imzaladı.

KARLSRUHER SC

1993 yılında Hajduk Split'deki 6 sezonun ardından Bundesliga'nın köklü takımlarında Karlsruher SC'ya £750,000 bedelle transfer oldu. Karlsruher ile ilk sezonunda, 1993-94 UEFA Kupası yarı finali oynadı. Bu turnuvada 9 maçta oynarken, FC Valencia'ı evlerinde 7-0 yendikleri maçta bir de gol kaydetti. Ligde ise 26 maçta 2 gol kaydetti. Karlsruhe, son hafta aldığı mağlubiyet ile Avrupa kupalarına katılma hakkını kaçırırken Biliç, bir önceki maçta gördüğü kırmızı kart nedeniyle bu maçta oynamamıştı.

Bilić'in Karlsruher performansı ile çok kısa bir sürede kendini beğendirdi ve takımın da kaptanı oldu ve Bundesliga'da en iyi Defans oyuncusu seçildi.

WEST HAM UNİTED FC

Ocak 1996 yılında İngiliz futbol takımı West Ham United teknik direktörü Harry Redknapp tarafından £1.300.000 bedelle Premier League'e transfer oldu ve bu rakamla West Ham United tarihinin transfer rekoru kırıldı.

West Ham United'daki formu ile İngiltere'de yapılacak olan Avrupa Futbol Şampiyonası'na tarihinde ilk kez katılmaya hak kazanan Hırvatistan millî takım kadrosuna çağrıldı.

Mart 1997 yılında Everton teknik direktörü Joe Royle tarafından £4.500.000 karşılığında transfer edildi.

EVERTON FC

Ağustos 1997 yılında Everton da forma giymeye başlayan Bilić, kendisini transfer eden Everton teknik direktörü Joe Royle yerine gelen teknik adam Howard Kendall tarafından Defans yerinde Orta saha'da oynatılmaya başlandı.

Everton'daki performansı ile kariyerin sonlarına gelmesine rağmen 1998 FIFA Dünya Kupası finallerine gitmeye hak kazanan Hırvatistan millî takımına çağrıldı.

HAJDUK SPLİT

Futbola başladığı takım olan Hajduk Split'de 1 sezon forma giydikten sonra futbolu 33 yaşında bıraktı.

MİLLÎ TAKIM KARİYERİ

İngiltere'deki formu ile 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'na tarihinde ilk kez katılmaya hak kazanan Hırvatistan millî takım kadrosuna çağrıldı. D Grubununda yer alan Hırvatistan, Portekiz'in ardından 2.olarak tamamladı ve çeyrek finalde C Grubunun lider tamamlayan Almanya ile eşleşti.

Tarihinden ilk kez katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finale çıkmaya başarısını gösteren Hırvatistan, Almanya'ya 2-1 mağlup olarak turnuvadan elendiler.

İngiltere'deki başarılı performansı 1998 FIFA Dünya Kupası finallerine gitmeye hak kazanan Hırvatistan millî takımına da çağrıldı. Fransa'da düzenlenen 1998 FIFA Dünya Kupası'nda sürpriz bir 3. lük elde eden kadroda yer almıştır.

TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ

Hajduk Split’te İlk hocalık deneyimine imzasını atan 34 yaşındaki Bilić, Arsène Wenger ve Marcello Lippi’yi de bu dönemde ziyaret ederek, iki ünlü hocanın deneyimlerinden yararlanmıştı.

HAJDUK SPLİT

Teknik direktörlüğe, futbola başladığı takım olan ve jübilesini de yaptığı kulüp olan Hajduk Split'te başladı. 34 yaşında teknik direktör olan Bilić, 2001-2002 sezonunda görev yaptı. 21 Kasım 2001'de göreve başlayan Biliç, Nenad Gračan'ın yerine geçmişti. 4 gün sonra NK Osijek karşısında ilk maçına çıkıp, ilk galibiyetini 2-1 ile aldı. Oynadığı 15 maçın 11'inden galibiyetle ayrılırken, sadece 2 kez yenildi. Sezon sonunda lig şampiyonu NK Zagreb'in iki puan arkasında ikinci oldu. Hrvatski nogometni kup çeyrek finalinde NK Varteks'i 2-1 yense de bir önceki hoca Gracan'ın istifasına yol açan 3-1'lik yenilgi yüzünden elendiler. Sezon sonunda ise görevi bıraktığını açıkladı.

HIRVATİSTAN U-21

Hırvatistan U-21 Takımının Antrenörlüğünü yapmıştır. U-21 dönemi, onu A Takım’a hazırladı. 2004 yılında başladığı bu görevde hedefi, takımı 2006 Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası'na hazırlamaktı. 3 Eylül 2006'da Macaristan'ı 1-0 yenerek iyi bir başlangıç yaptı. Hırvatistan, eleme grubunu 10 maçta 8 galibiyet ile birinci bitirmişti. Ancak play-off'larda Sırbistan & Karadağ'a elenip, turnuvaya katılamadılar.