Savcılık Haberleri

Savcılık Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Savcı Vardır?

Savcılar, idari bakımdan Adalet Bakanı denetimindedir. Bunun yanında savcılar idari görevleri yönden de Adalet Bakanlığı’na bağlıdır. Savcılar hakkında denetleme, inceleme ve kovuşturma yapılması Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince yapılmaktadır. Savcılar ya adli yargıda ya da idari yargıda çalışırlar. Adli yargıda çalışan savcılar il ve ilçe Cumhuriyet başsavcıları, Cumhuriyet başsavcı vekilleri, Cumhuriyet savcıları, Yargıtay Cumhuriyet savcıları ile Adalet Bakanlığı merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında idari görevlerde bulunurken, idari yargıda çalışan savcılar Danıştay savcıları ile Adalet Bakanlığı merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında idari görevlerde yer alırlar.

Savcıların Görevleri Nelerdir? Savcılar Ne İş Yaparlar?
Daha önce de belirttiğimiz üzere savcılar, idari görevleri gereğince Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaktadırlar. Ağır ceza suçları ve kanunda kamu davası açılması gerektiği belirtilen konularda şikayetçi olunmasa bile hazırlık soruşturmasını yapmak ve kamu davasını açmak savcıların başlıca görevidir. Bu davaların açılmasının yanında davalar ile ilgili kanıtların toplanması ve sanıkların sorgulanması da savcıların yerine getirmesi gereken görevleri arasındadır. Savcıların görevlerini madde madde sıralarsa, savcılar;

Ağır cezalık suçlar ile kanunda kamu davası açılması gerektiği belirtilen konularda şikayetçi olsun veya olmasın hazırlık soruşturmasını yapar, kamu davası açar
Kanıt toplar ve sanığı sorguya çeker
Ölüm olaylarında cesetlerin adli muayenesini yaptırır
İddianame hazırlar ve yargı kararlarını yerine getirir
Suçtan zarar gören kişilerin ve toplumun haklarını savunur
Medeni hukuku ilgilendiren, kanundan doğan bazı davaları açarlar.
Savcıların Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Savcılık mesleğini seçmiş olan kişilerin Adalet Bakanlığı’nın merkez veya taşra teşkilatı dışında çalışma olanağı bulunmamaktadır. Savcıların kendisine ait bir iş yeri açması veya özel sektörde çalışması gibi durumlar söz konusu değildir.

Savcıların Çalışma Ortamları ve Koşulları
Savcılar genel itibariyle bürolarda ve mahkemelerde çalışmaktadırlar. Ancak, suçla ilgili araştırma yapmak veya kanıt toplamak için olay yerinde ya da çeşitli olumsuz koşullarda da çalışmak zorunda kalabilmektedirler. Savcılık, sorumluluk isteyen ve yoğun iş yükü bulunan bir meslektir. Atamalar sebebiyle sık sık yer değiştirme durumları söz konusu olabilmektedir. Çalışırken hakimler, kaymakamlar, valiler ve yerel yöneticiler ile sıklıkla iletişim kurmaktadırlar.

Savcı nedir, savcı kimdir, savcılar ne iş yaparlar, savcıların görevleri nelerdir, savcıların yetkileri nelerdir, savcının görevi nedir bu yazımızda detaylı olarak anlattık. Savcılık mesleği hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca savcı maaşları konumuzdan da savcılar ne kadar maaş almaktadırlar öğrenebilirsiniz.