Kemerburgaz Kent Ormanı Haberleri

KEMERBURGAZ KENT ORMANI HAKKINDA BİLGİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Twitter üzerinden 23 Ekim 2019’da Kemerburgaz’da bulunan Kent Ormanı’nın 26 Ekim’de açılacağını duyurdu.

Ormanın tanıtım videosunda “imara değil halka açıyoruz” ifadesinin bulunmasının ardından AK Partili Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu yaptığı açıklamada “‘İmara değil halka açıyoruz’ demek, sanki önceki yönetim bu ormanı imara açmak istemiş gibi bir algı yaratılıyor. Bu büyük bir vicdansızlıktır.” ifadesini kullandı.

İmamoğlu ise 26 Ekim’deki açılışta bu sloganın bir felsefe olduğunu, projenin devam edip bittiğini vurguladı. Fakat Takvim, Yeni Şafak ve EHA Medya, İmamoğlu’nun halkı yanlış bilgilendirdiği vurgusunu ilgili haberlerinde yineledi. Cumhuriyet gibi bazı medya kuruluşları ise bunun İmamoğlu’nun yeni bir projesi olduğunu vurgulayarak haberleştirdi.

İmamoğlu’nun hem 31 Mart 2019’daki yerel seçimler öncesi hem de 23 Haziran 2019’da tekrarlanan İBB seçimlerinde bulunduğu vaatler arasında, özel olarak kent ormanı ibaresi yok. Fakat BBC Türkçe’de 13 Haziran 2019’da yer alan bir haberde “yeşil alan” vaatleri arasında İstanbul’a 20 milyon metrekare yeni yeşil alan kazandırma vaadi bulunuyor. Açılışı yapılan kent ormanının İstanbul’un kayıtlı yeşil alan miktarını artıracağı söylenebilir.

Tarım ve Orman Bakanlığı ise Twitter’da 25 Ekim’de yaptığı bir paylaşımla ormanın yapım aşamasının 2019 yerel seçimlerinden daha önceki bir tarihte planladığıyla ilgili ayrıntılara yer verdi. Bakanlığa göre İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ile İBB arasında 2012’de imzalanan bir sözleşme gereği, Kemerburgaz Kent Ormanı 10 yıllığına kiralanmış.

Bazı medya platformlarının kent ormanının yeni bir proje olarak atfetmesi; bazılarının ise söz konusu bilginin yanlış olduğunu belirtmesi üzerine çeşitli tartışmalar sosyal medyada da kendine yer buldu.

Bu vaka çalışmasında kent ormanı projesi gibi çevre ve ekoloji konularını ilgilendiren iddialar karşımıza çıktığında nasıl bir doğrulama yöntemi izlenebileceğinden bahsedeceğim. İnternet üzerinden erişilebilen açık kaynaklar yardımıyla bir bölgenin imara açılıp açılmadığını, kent ormanları hakkında bilgiye nasıl erişilebileceği gibi birçok iddiayı aydınlatmaya çalışacağım.