İsmail Kahraman Haberleri

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?

İsmail Kahraman 7 Aralık 1940 yılı Rize doğumlu, Türk hukukçu ve siyasetçi, 27. ve mevcut Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul 1. bölge milletvekili olarak meclise giren Kahraman, 1995 ve 2002 yılları arasında da milletvekili olarak meclise yer almıştır.

TBMM Başkanlığı görevinden önce 1996–1997 yılları arasında Necmettin Erbakan tarafından kurulan 54. Cumhuriyet Hükûmetinde Kültür Bakanlığı görevini üstlenmiştir.


Erken yaşamı ve kariyeri
İlk ve orta öğrenimini Karabük'te tamamladı. Liseyi Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Gençlik yıllarında İstanbul Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve yüksek öğrenim gençliğini temsil eden Millî Türk Talebe Birliği'nde (MTTB) 48. dönemde Genel Başkanlık yaptı.

29 Mayıs 1985’te kurulan Birlik Vakfı’nda Mütevelli Heyeti Başkanı oldu.

21 Aralık 1994’de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın (TGTV) kurucu üyesi oldu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu.

İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı. İş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu.

Çalışma Bakanlığı'nda Bakan Müşavirliği görevini üstlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin kurucular kurulu başkanı ve ilk mütevelli heyeti başkanıdır.


Siyasi kariyer
Kültür Bakanı
İsmail Kahraman, 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan genel seçimlerinde Refah Partisi İstanbul 1. bölge milletvekili olarak meclise girdi. 28 Haziran 1996 tarihinde Refah Partisi genel başkanı Necmettin Erbakan tarafından Doğru Yol Partisi ile koalisyon yapılarak kurulan 54. Hükûmette Kültür Bakanı olarak görev yaptı. 28 Şubat postmodern darbesine maruz kalan hükûmetin 18 Haziran 1997 tarihinde istifa etmek zorunda kalmasıyla bakanlık görevi sona erdi. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan genel seçimlerde Refah Partisi'nin kapatılmasından sonra kurulan Fazilet Partisinden 21. Dönem milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde aday olmayarak siyasete ara veren Kahraman, 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde AK Parti'den İstanbul Milletvekili seçilerek parlamentoya geri döndü .


TBMM Başkanlığı
1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul 1. bölge milletvekili olarak yeniden TBMM üyesi olan Kahraman, 22 Kasım 2015 tarihinde yapılan TBMM Başkanlığı seçiminde üçüncü tur oylamada 316 oy alarak TBMM'nin 27. Başkanı oldu.


Özel hayatı
İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babasıdır.