cimnastik Haberleri

CİMNASTİK NEDİR?

Jimnastik veya cimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü, idman ve kültürfizik hareketleri jimnastiğin kapsamına girer.

Cimnastik Dalları Nelerdir?
Cimnastikte, kadınlarda ve erkeklerde farklı kategoriler bulunmaktadır. Artistik, ritmik, genel ve trambolin cimnastikin ana dallarıdır. Cimnastikin her dalında farklı aletler kullanılmaktadır. Artistik cimnastikte erkeklerde; kulplu beygir, halka, paralel bar, atlama masası, barfiks ve yer hareketleri, kadınlarda ise; yer hareketleri, atlama masası, asimetrik paralel bar ve denge hareketleri bulunmaktadır.

Daha çok kadınlar tarafından yapılan ritmik cimnastik sporunda ise çember, top, labut, kurdele ve ip gibi aletler ile hareketler gerçekleştirilmektedir. Her sene bu 5 aletten biri kullanım dışı bırakılarak diğer aletler ile hareketler gerçekleştirilmektedir. Ritmik cimnastikte müzik, bale ve pandomin sanatları bir arada icra edilmektedir. Görsel olarak son derece estetik bir branş olan ritmik cimnastikte, izleyenler açısından da son derece etkileyici görüntüler ortaya çıkmaktadır. Cimnastikin gelmiş geçmiş en estetik spor olarak kabul görmesinde, ritmik cimnastikin payı oldukça fazladır.

 

Cimnastikin bir diğer dalı olan trambolin branşında ise sporcular, trambolin ile akrobatik hareketler gerçekleştirmektedir. Havaya sıçrama ve havada denge hareketleri, bu dalın temelini oluşturmaktadır. Genel cimnastikte ise ülkeler kendi kurallarını belirlemektedir. Müzik eşliğinde, serbest kıyafetler ile hareketler gerçekleştirilmektedir. Cimnastikin bu gibi temel branşlarının yanı sıra; step, step aerobik, pilates, cimnastik balesi, zumba ve cross fit gibi diğer branşları da bulunmaktadır. Türkiye Cimnastik Federasyonu internet sitesi üzerinden, şampiyonalara ve eğitimlerine dair detaylı bilgiler edinilebilir. Estetiğin, müziğin, sanatın ve sporun iç içe olduğu bu sporda, sporcuların sağlıklı bir vücuda sahip olması adına da, küçük yaşlardan itibaren başlanılan bir spor türüdür.