Akbank Haberleri

Akbank, 30 Ocak 1948 tarihinde özel sermayeli bir ticaret bankası statüsünde Adana’da kurulmuştur. Kuruluş amacı bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak olan Akbank, ilk İstanbul şubesini, 14 Temmuz 1950’de Sirkeci’de açmıştır. 1954 yılında Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınmasının ardından şube sayısını hızla artıran Akbank, 1963 yılında tüm bankacılık işlemlerinde otomasyona geçmiştir.

Akbank, 1990 yılında halka açılmış ve 1998 yılında ikincil halka arz ile uluslararası piyasalarda American Depository Receipt (ADR) olarak da işlem görmeye başlamıştır.

Akbank’ın temel faaliyetleri kurumsal ve yatırım bankacılığı, ticari bankacılık, KOBİ bankacılığı, bireysel bankacılık, ödeme sistemleri, Hazine işlemleri ve özel bankacılık ile uluslararası bankacılık hizmetlerini içeren bankacılık uygulamalarını kapsamaktadır. Banka standart bankacılık faaliyetlerinin yanı sıra, şubeleri aracılığıyla, Aksigorta A.Ş. ve AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. adına sigorta acenteliği faaliyetlerini de yürütmektedir.

Faaliyetlerini İstanbul’daki Genel Müdürlüğü ve yurt çapındaki 22 bölge müdürlüğü aracılığıyla sürdüren Akbank, yurt içinde 800 şubesi ve 14 binin üzerinde çalışanıyla güçlü ve yaygın bir dağıtım ağına sahiptir. Akbank 16,5 milyonun üzerindeki müşterisine hizmetlerini, geleneksel dağıtım kanalları olan şubelerin dışında, Akbank Direkt İnternet, Akbank Direkt Mobil, Çağrı Merkezi, yaklaşık 4.400 ATM, 510 binden fazla POS terminali ve diğer yüksek teknoloji kanalları aracılığıyla sunmaktadır.

Akbank Türkiye’de öncüsü olduğu dijital bankacılık çalışmalarını Akbank Direkt çatısı altında toplayarak, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarına çözüm sağlamakta, en uygun noktalarda ve mükemmel müşteri deneyimiyle hizmet sunmaktadır. Teknolojinin hızla geliştiği ve müşterilerin taleplerinin daha da arttığı günümüz koşullarında Akbank Direkt, müşterilerin ihtiyaçlarını zaman ve mekân sınırlaması olmadan karşılayarak aynı zamanda yeni teknolojilerin sektöre ve Türkiye’ye gelmesine de öncülük etmektedir.

Trendler ve müşteri dinamiklerindeki değişimleri öngörerek, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarına özel yeni ürünler ve kanallar geliştiren Akbank, Türk bankacılık sektöründe birçok yeniliği müşterileriyle buluşturmuştur. Büyük Kırmızı Ev ve iPad Bankacılık Şubesi gibi yeniliklerle Türkiye’de pek çok ilki başlatmanın yanı sıra şubeye gitmeye gerek kalmadan kredi alma olanağı sunan Kredi Makinesi ve Cep Kredi gibi ürün ve hizmetleriyle dünyada da ilklere imza atmıştır.

Akbank yakın zamanda hayata geçirilen “Akbank Tek Durak Kurumsal Yatırım Bankacılığı” ile Türkiye’deki yatırım finansmanına çok daha etkin bir şekilde çözüm üretmeye başlamıştır. Bu sayede Akbank kurumsal müşterilerin tek adımda hem kurumsal ve yatırım bankacılığı hizmetlerinden faydalanmasını hem de Akbank iştiraklerinin tecrübe ve uzmanlığına kolay bir şekilde erişebilmesini sağlamıştır.

Akbank Bankacılık Merkezi, Türkiye’nin en yüksek kapasitesine sahip işlem merkezi olarak, 2010 yılında hizmete girmiştir. Akbank’ın verimliliğini ve hizmet kalitesini çok daha yüksek seviyelere taşıyan merkez, en yüksek teknolojiyle donatılmıştır. 2017 yılında Banka’nın tüm teknoloji altyapısının içinde barınacağı, bütün operasyonlarının yeni teknolojiler ile 7/24 izleneceği, müşterilerine kesintisiz hizmet vermek için tasarlanan “Akbank Veri ve Yaşam Merkezi”nin temeli atılmıştır. 250 milyon ABD Dolar’lık yatırımla hayata geçirilecek olan “Akbank Veri ve Yaşam Merkezi”nin 2019 yılı içinde hizmete girmesi planlanmaktadır. Akbank’ın tüm teknolojik altyapısının kalbini oluşturacak “Akbank Veri Merkezi” ve 3.000 Akbank çalışanına sosyal hizmet verecek “Akbank Yaşam Merkezi”nden oluşan kompleks, Akbank tarafından bugüne kadar tek seferde yapılmış en büyük yatırım olarak ön plana çıkmaktadır.

Akbank, yurt dışındaki faaliyetlerini Almanya’daki iştiraki (Akbank AG) ve Malta’da bulunan bir şubesi ile sürdürmektedir. Bankacılık dışı finansal hizmetler ile sermaye piyasası ve yatırım hizmetleri ise, Banka’nın diğer iştirakleri olan Ak Yatırım, Ak Portföy ve Ak Finansal Kiralama tarafından yürütülmektedir.

Akbank, kullandığı en son bilgi teknolojileri ve deneyimli bankacılardan oluşan çalışanları ile geniş bir yelpazede yer alan bireysel ve kurumsal müşterilerine üstün kalitede hizmet sunmaktadır.

Ayrıca 2015 yılında Harvard Üniversitesi Akbank’ın dijital bankacılıkta attığı adımları konu alan bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmada dijital bankacılığın önümüzdeki yıllarda hayatımızda daha fazla yer kaplayacağı, akıllı telefon ve internet kullanıcı sayısının yüksek olduğu genç nüfuslu ülkemizde artık bankacılığın şubelerden mobil tarafa doğru geçiş yapacağının altı çizilmiştir. Akbank Direkt’in maliyet tarafında olumlu katkılarının yanı sıra otomatize edilmiş işlemlerin insan kaynaklı hatalarında en aza indirgeyeceği ve bunun bankacılıkta yeni bir çağın başlangıcı olduğu belirtilmiştir.

Müşterilerinin yaşamlarını kolaylaştırarak, onlara en iyi bankacılık deneyimi yaşatmayı hedefleyen Akbank, Direkt Bankacılık birimine bağlı Akbank LAB ile global yenilikleri hızlı bir şekilde bankacılık uygulamalarına taşıyarak, geleceğin bankacılığının şekillenmesine öncülük yapmaktadır. Akbank’ın uzman bankacıları, “geleceğin bankacılığının laboratuvarı” olarak nitelendirilen Akbank LAB’de, çok hızlı değişen teknolojiyi kullanarak, müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak yenilikçi ürün ve hizmetleri araştırıp, bunları üreten ve geliştiren kişi ve kurumlar ile temasa geçmektedir. Yeni bir yapılanma olmasına rağmen Akbank LAB, ilk yılında Kolay İK, Paraşüt gibi birçok önemli projeye imza atarak, müşterilerinin kullanımına sunmuştur.

Akbank müşterilerine sade ve yenilikçi hizmetleriyle yeni bir bankacılık deneyimi sunmakta ve daha fazla değer yaratmak için yüksek bir motivasyonla çalışmalarına devam etmektedir. Akbank bankacılıkta çıtayı daha da yükseltmek ve daha fazla değer yaratmak için yüksek bir motivasyonla çalışmalarına devam etmektedir.

Akbank, bankaların global konjonktürün baskısını hissettikleri 2017 yılında da çok değerli ödüller kazanmaya devam etmiştir. Akbank, Brand Finance tarafından altıncı kez “Türkiye’nin En Değerli Banka Markası”, Global Finance ve Euromoney’den “Türkiye’nin En İyi Bankası” unvanlarını alarak Türk bankacılık sektörü adına önemli başarılara imza atmıştır.

Çağdaş sanatın Türkiye’deki en önemli destekçilerinden olan Akbank, sanatın daha da yaygınlaşması hedefiyle çeşitli alanlarda kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştirmektedir. Akbank, sunduğu bankacılık ürünlerinin yanı sıra toplumun ilerlemesine yönelik caz, tiyatro ve çağdaş sanat gibi sanat etkinliklerinden karbon saydamlık projesi gibi çevre koruma uygulamalarına kadar birçok alanda yatırım yapan geniş vizyonlu bir bankadır.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne 2007 yılında imza atan ilk Türk bankası olan Akbank, 2009 yılından bu yana yayınladığı Akbank Sürdürülebilirlik Raporu (Global Reporting Initiative -GRI) ile bu konuda performansını tüm paydaşlarıyla her yıl paylaşmaktadır.

Güçlü sermayesi, istikrarlı mevduat yapısı, geniş yabancı kaynak temin olanakları ve sağlam aktif yapısıyla Akbank, Türk bankacılık sektöründe öncü banka konumunu sürdürmektedir. Banka’nın 2017 yılı sonunda konsolide net kârı 6 milyar TL (yaklaşık 1,6 milyar ABD Doları), toplam konsolide aktifleri ise yaklaşık 342 milyar TL (yaklaşık 91,3 milyar ABD Doları) olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın Basel III standartlarına göre konsolide sermaye yeterlilik oranı, %15,8 ile sektördeki en yüksek oranlardan biridir.

Faaliyetlerini Türkiye ekonomisi için sürdürülebilir değer yaratma sorumluluğuyla yerine getiren Akbank’ın toplam kredileri %17,1 artışla 209 milyar TL’ye ulaşmıştır. Akbank’ın uyguladığı etkin risk yönetimi politikaları sayesinde %2,1 seviyesindeki takipteki kredi oranı sektör ortalaması olan %3,0’ün oldukça altındadır.

Akbank hisse senetleri %51,1 halka açıklık oranıyla Borsa İstanbul (BIST)’da işlem görmektedir. Yurt dışında ise Banka’nın “Level 1” ADR depo sertifikaları ABD’de OTCQX piyasasında işlem görmektedir. Akbank, 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla 10,4 milyar ABD Doları piyasa değerine sahiptir.