Eski devlet başkanı 19 ay sonra hapisten çıktı!

Brezilya eski Devlet Başkanı Lula Da Silva, "Yolsuzluk ve kara para aklama" suçlamasıyla 19 ay önce hapse girmişti. Silva, tahliye edilmesinin ardından binlerce destekcisine bir konuşma yaptı. Da Silva'nın mahkum edildiği soruşturmaların hakimi Yargıç Sergio Moro hakkında çıkan usülsüzlük iddiaları sonrasında serbest kalması ise dikkat çekti. Moro, Bolsonaro hükümeti tarafından soruşturma sonrasında adalet bakanlığına getirilmişti.

Brezilya eski Devlet Başkanı Lula Da Silva, Sao Paulo yakınlarındaki sendika birliğinin dışında destekçilerine hitabında, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele sözü vererek, “Çok fazla mücadele edeceğiz. Mücadele sadece bir gün değil her gün.” ifadelerini kullandı.

Hapsedilse dahi vicdanının rahat olduğunu ve kendisini hapse gönderenlerden daha rahat uyuduğunu belirten eski başkan, bunu ispatlamak istediğini dile getirdi.

Silva, cezaevinde bulunduğu 580 gün boyunca kendisini manevi olarak hazırladığını belirterek, “Kendimi, nefret duymamaya ve intikam için susamamaya hazırladım.” dedi.

30 yaşında bir gencin enerjisine sahip olduğunu vurgulayan Silva, “Bu enerjiyi sokaklara getireceğim.” diye konuştu.

Eski devlet başkanı 19 ay sonra hapisten çıktı!

580 GÜNDÜR HAPİSTEYDİ

Brezilya’nın güneyindeki Parana eyaletinin başkenti Curitiba’da bir hapishanede 19 aydır yatan 74 yaşındaki Lula Da Silva, hakkındaki tahliye talebinin kabul edilmesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Serbest bırakılmasına rağmen Brezilya yasaları, iki davadan hüküm giyen Lula Da Silva’nın, herhangi bir kamu görevini icra etmesine müsaade etmiyor.

Lula Da Silva’nın seçimlerde aday olabilmesi için hakkındaki hükümlerin düşürülmesi gerekiyor.

Brezilya’da 2003-2010’da devlet başkanlığı görevini yürüten Lula da Silva, pasif yolsuzluk ve kara para aklama suçlarından mahkum olmuş, 2018’in nisanında tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Lula da Silva, tüm bu iddiaların, favoriler arasında gösterildiği devlet başkanlığı seçimine girmesini engellemek amacıyla siyasi rakiplerince ortaya atıldığını savunmuştu.

Lula da Silva, ülkedeki yolsuzluğa karşı başlatılan ve “araba yıkama” adıyla bilinen yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan siyasetçi ve iş insanları arasındaki en önemli figür olarak nitelendirilmişti.

Eski devlet başkanı 19 ay sonra hapisten çıktı! - Resim : 2

HAKİM MORO'NUN YAZIŞMALARI ORTAYA ÇIKTI

ABD merkezli dijital yayın kuruluşu The Intercept, eski Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın da aralarında bulunduğu birçok üst düzey ismin hapse atıldığı ‘yolsuzluk' operasyonuna şaibe düşüren bir takım cep telefonu kayıtlarını yayımlamıştı.

Geçen yılki seçimlerde favori gösterilen Lula da Silva'yı yolsuzluk ve para aklamak suçlarından 2017'de mahkûm ederek hapse atan ve mevcut başkan aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun göreve gelmesinin yollunu açan Yargıç Sergio Moro'nun (47), ‘Araba Yıkama' olarak anılan geniş kapsamlı soruşturma sırasında savcılara stratejik tavsiyeler, eleştiriler ve ipuçları sunduğu ortaya çıkmıştı.

The Intercept sitesi, 2014'te başlatılan ‘Araba Yıkama Soruşturması'nda Moro'nun yanı sıra başsavcı Deltan Dallagnol dahil bazı isimlerin şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden gerçekleştirdiği iletişimin dökümlerini yayınlandı. Bunlar arasında ses ve görüntü kayıtlarının yanı sıra mesajlaşmalar ve başkaca belgeler yer alıyordu.

Eski devlet başkanı 19 ay sonra hapisten çıktı! ile ilgili etiketler Brezilya yolsuzluk hakim kara para
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.