Eski CIA direktöründen İran'a şaşırtan çağrı

İran'ın nükleer programının babası olduğu belirtilen bilim insanı Muhsin Fahrizade'nin Tahran'da uğradığı suikast sonucunda ölmesine ilişkin dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Fahrizade'nin ölümüyle ilgili en şaşırtıcı açıklama ise eski CIA Direktörü John Brennan'a ait. Saldırıyı eleştiren Brennan, İran'a, herhangi bir adım atmak için Joe Biden yönetiminin iş başına gelmesini beklemesini tavsiye etti.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA)'nın eski Direktörü John Brennan, İran'ın nükleer programının kilit isimlerinden olan bilim insanı Muhsin Fahrizade’nin suikast sonucu öldürülmesini "uluslararası hukuka aykırı ağır bir suç" sözleri ile eleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran politikasının en sert muhaliflerinden biri olan eski CIA Direktörü Brennan, İranlı nükleer bilimci Fahrizade'nin öldürülmesine Twitter hesabından yaptığı dikkat çeken açıklama ile tepki gösterdi. 

Söz konusu eylemin "umarsızca işlenmiş ağır bir suç" olduğuna işaret eden Brennan, Fahrizade'nin öldürülmesinin bölgede yeni gerginliklere neden olabileceğini söyledi.

Brennan, Tahran yönetimine, Joe Biden'ın iş başına gelmesini beklemesi gerektiği uyarısı yaparak, "İran yönetimi, sorumluluk sahibi Amerikan liderliğinin küresel ölçekte dönüşünü bekleyecek kadar erdemli olmalı ve potansiyel faillere karşı harekete geçme tavsiyelerine direnmelidir." dedi.

Fahrizade'nin ölümünde yabancı bir ülkenin onayının veya direkt dahlinin olup olmadığını bilmediğini ifade eden Brennan, "Bu tür bir devlet destekli terörizm, uluslararası hukukun açıkça ihlalidir ve diğer yönetimlerin yabancı yetkililere karşı ölümcül saldırılar düzenlemesini teşvik etmektir." uyarısında bulundu. 

Fahrizade'nin öldürülmesinin El Kaide ya da DEAŞ elebaşlarının öldürülmesinden tamamen farklı olduğuna işaret eden Brennan, suikastın kabul edilemez olduğunu söyledi.

İran nükleer programının kilit isimlerinden Fahrizade, dün Tahran eyaletine bağlı Absederd ilçesinde aracına düzenlenen saldırıdan sonra kaldırıldığı hastanede can vermişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Nisan 2018'de İran'ın nükleer programı hakkında yaptığı sunumda, İran nükleer programının mimarı olarak tanınan Fahrizade'nin adını hedefleri arasında göstermişti. 

İsrail'de yayın yapan Yedioth Ahronot gazetesine göre Netanyahu, suikastın ardından düzenlediği basın toplantısında, Fahrizade’nin öldürülmesinde İsrail’in rolü olduğuna işaret etti. 

Eski CIA direktöründen İran'a şaşırtan çağrı ile ilgili etiketler İsrail ABD İran CIA Muhsin Fahrizade john brennan
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.