“Erzincan’da 7’lik deprem olabilir!”

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dünden beri arka arkaya depremler yaşanıyor. 18 vatandaşımızın yaralandığı ve göçük altına kalan 1 güvenlik korucusunun şehit olduğu sarsıntı sonrası Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bölgeyle ilgili kritik uyarılarda bulundu.

Y.Gizem Er
Y.Gizem Er

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dün saat 17.24'te 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası ikisi 4.7 ve 4.6 olmak üzere, toplamda 90 artçı deprem meydana gelerek bölge beşik gibi sallanmaya devam etti. Çok sayıda ev ve ahırın yıkıldığı sarsıntı sonrası, 18 vatandaşımız yaralandı ve göçük altına kalan 1 güvenlik korucusu şehit oldu. 

Karlıova ilçesinde bugün yine saat 09.51'de 5.6'lık bir deprem daha meydana geldi. 5.6'lık deprem, Karlıova'nın yanı sıra çevre iller Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Muş'ta da hissedilirken, yıkılan binaların çevresinde bulunan vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı.

“Erzincan’da 7’lik deprem olabilir!”

"ERZİNCAN'A UZANAN KESİM 7'LİK BİR DEPREM POTANSİYELİNE SAHİP"

Bölgede dünden beri arka arkaya yaşanan sarsıntılar sonrası gözler bir kez daha Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’a çevrildi. Erzincan’dan Karlıova’ya doğru uzanan fay hattının hareketliliğini değerlendiren Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Bu fay 1971'de Bingöl'de, 1966'da Varto'da ve 1992'de Erzincan'da kırıldı. Bunlar arasında kırılmayan kesim Yedisu fayıydı. Karlıova ile Yedisu arasındaki kesim risk taşıyan bir bölge. Yedisu’dan daha sonra Erzincan’a uzanan ikinci bir kesim var. Erzincan’da yaşanan 5 üzerindeki depremeler bu fayı tamamen doldurmuş durumda. Bu depremlerde biriken stresler, yay gibi gerilmiş kesimlerin üzerinde yırtılmaları tetikleyecek bir potansiyeli gösteriyor. Bu fayın uzunluğu ve derinliği göz önüne alındığında 7 büyüklüğünde bir deprem potansiyeline sahiptir. Bu 5.9’luk depremin riski ise, batıya doğru Yedisu’ya ilerleyen bir yapıyı gösteriyor. 5.9'un olduğu noktada şiddet 6.9’dur. Bu boyutuyla burada gelecekte 7’lik bir deprem potansiyeli söz konusudur." ifadelerini kullandı.

“Erzincan’da 7’lik deprem olabilir!” - Resim : 2

"PALU, ÇELİKHAN VE GÖLBAŞI'NDA POTANSİYEL KIRILMALAR OLABİLİR, PÜTÜRGE'DE 6 ÜZERİNDE BİR DEPREM YAŞANABİLİR”

Doğu Anadolu bölgesinin depremselliğini anlatan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Kuzey Anadolu fayı Arap plakasının Anadolu'yu sıkıştırmasıyla Karlıova'dan Varto'ya doğru giderken, ikinci bir kol vardır. Diğer taraftan Bingöl fayı güneye doğru gelerek, buradan da Doğu Anadolu fayı olarak Palu'dan Çelikhan'a kadar uzanmaktadır. Çelikhan'dan da Gölbaşı’na uzanan bir sistemi yaratmaktadır. Bu boyutuyla Kuzey Anadolu fayındaki sistem, enerjisini gelecek dönemdeki kırılmayla boşaltacak olmasına karşılık Doğu Anadolu fayında Palu, Çelikhan ve Gölbaşı kesimleri potansiyel gelecekteki kırılmaları temsil ediyor. Çelikhan fayı kırılırken Pütürge fayı kırılabilir ya da Pütürge fayı 6 büyüklüğünde tamamlayıcı depremlerle enerjisini tamamlayabilir. Ondan sonra ise Çelikhan gelecektir." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un değerlendirmelerinin tamamı SuperHaber YouTube kanalında yayında...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

“Erzincan’da 7’lik deprem olabilir!” ile ilgili etiketler SuperHaber deprem Bingöl prof. dr. şener üşümezsoy fay hattı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.